Από το Αμύνταιο ξεκινά η συνεργασία της ΔΕΗ με το Γερμανικό κολοσσό της RWE, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 940 MW φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή. Με όχημα την ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, στην οποία οι δύο όμιλοι συμμετέχουν με 49% και 51% αντίστοιχα, η μεγάλη σύμπραξη παίρνει σάρκα και οστά με τα πρώτα 200 MW στην περιοχή της Φλώρινας σε εκτάσεις της ΔΕΗ. Για το συγκεκριμένο έργο η ΔΕΗΑΝ βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αναδόχου, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή πριν τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος θα προκύψει μέσα από μια κλειστή διαδικασία επιλογής στην οποία συμμετέχουν 5 έως 6 ενδιαφερόμενοι.
Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και της τεχνικής προετοιμασίας βρίσκονται δύο ακόμη έργα της νέας κοινής εταιρείας. Πρόκειται για ένα πάρκο 299 MW και ένα αντίστοιχο 450 MW, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια.
Η σύμπραξη με την RWE είναι η πρώτη μεγάλου μεγέθους συμφωνία που εκδηλώνεται στην ελληνική αγορά μεταξύ μίας πολυεθνική εταιρείας μεγάλου βελινεκούς και του κορυφαίου utility της χώρας. Οι δύο όμιλοι έχουν ανακοινώσει ότι θα αναπτύξουν από κοινού ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW τα επόμενα χρόνια.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Στην τελευταία παρουσίαση στους αναλυτές, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε πως είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με στόχο την λειτουργία μονάδων άνω των 5 GW μέχρι το 2026.
Η πιο πρόσφατη επενδυτική επιλογή αφορούσε την εξαγορά των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ έναντι 59,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων από τα οποία 72,4 MW είναι σε λειτουργία και 39,5 MW προς κατασκευή.
Σήμερα, η ΔΕΗΑΝ λειτουργεί έργα συνολικής ισχύος 280 MW, τα οποία μέχρι τα τέλη του έτους θα αυξηθούν σε 569 MW.
Η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν διαγωνισμοί για δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 550 MW και 94 MW, με τη διοίκηση να δηλώνει πως περίπου 4 GW είναι εξασφαλισμένα από πλευράς αδειοδότησης.
Συγκεκριμένα, έργα ισχύος 1,89 GW έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και περιμένουν όρους σύνδεσης ενώ 2,2 GW έχουν λάβει και τους προσωρινούς όρους σύνδεσης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προσεγγίζει τα 10 GW.
Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.
Διαβάστε ακόμα:
SOS από τη βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)