Τη χρέωση του Ιουνίου των 15,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα διατηρεί η ΔΕΗ και τον Ιούλιο για τις 500 πρώτες κιλαβατώρες στο Γ1 οικιακό τιμολόγιο, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 16,7 λεπτά για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30% από αρχές του μήνα, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια και περιορίζει αισθητά την ανάγκη των επιδοτήσεων.
Στους υπόλοιπους παρόχους η Protergia διαμόρφωσε την τιμή της στα 0,1115 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η ΗΡΩΝ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στα 0,1432 ευρώ, η Elpedison στα 0,1790 ευρώ, η NRG στα 0,1320 ανά κιλοβατώρα, ίδια τιμή με τον Ιούνιο διατηρεί και η Φυσικό Αέριο με 0,092 ευρώ, ενιαία χρέωση 0,139 ευρώ για οικιακούς και επαγγελματίες πελάτες ανακοίνωσε και η Volterra.
Ο υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης (πλαφόν στην χονδρεμπορική, πρόβλεψη τιμής επόμενου μήνα), θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο με τις τιμές αυτές θεωρείται αβέβαιο αν θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη των λογαριασμών που τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Το τέλος των επιδοτήσεων επανέφερε τις προηγούμενες μέρες και ο Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, καθώς οι τιμές έχουν πέσει.
Οι τελικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο της διαχείρισης μιας πιθανής νέας ενεργειακής κρίσης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος, ανακοίνωσε χθες ότι στο τελικό κείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που έγινε τη Δευτέρα, προβλέπεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας έναντι τυχόν υψηλών τιμών όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αποτυπώθηκε σε σχετικό κανονισμό της Ε.Ε.
Ο μηχανισμός προβλέπει συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων των τιμών καταναλωτή. Να σημειωθεί ότι τα περιορισμένα υπερέσοδα των τελευταίων μηνών λόγω πτώσης των διεθνών τιμών, εξανέμισαν και τα χρήματα από το λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας με αποτέλεσμα από πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ σήμερα να είναι -5 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αυτή αξιοποιήθηκε για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πρέπει να καλυφθεί είτε με κρατικούς πόρους είτε με αύξηση των ΥΚΩ.
Διαβάστε ακόμη
Η επόμενη ημέρα με σταθερή κυβέρνηση – Επενδυτική βαθμίδα μέχρι το φθινόπωρο (pics)
Στις αγορές βγαίνει το Δημόσιο με επανέκδοση ομολόγου λήξης 2042
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ