search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: «Ομοβροντία» στην αντλησιοταμίευση με 4 έργα ισχύος 1.266 MW

Εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ τέσσερις άδειες για Πτολεμαΐδα, ΥΗΣ Σφηκιάς στη Βέροια, λίμνη Βεγορίτιδα στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Με μια «ομοβροντία» τεσσάρων νέων αδειών αποθήκευσης ενέργειας η ΔΕΗ θέτει στα σκαριά μεγάλες επενδύσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα, με βάση την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης.

Τα τέσσερα αυτά μεγάλα έργα έχουν συνολική ισχύ 1.266 MW και συνολική εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 9.688 MWh. Σημειώνεται ότι οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν προς την ΡΑΑΕΥ τον Ιούνιο του 2023. Οι άδειες έχουν εκδοθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ Α.Ε., με διάρκεια ισχύος 35 έτη (έως 24/10/2058) ενώ την υλοποίηση των έργων θα διασφαλίσει η ΔΕΗ μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα η ΡΑΑΕΥ με αποφάσεις της που ελήφθησαν στις 24 Οκτωβρίου προχώρησε σε:

-Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1190 MWh.

-Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 467 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 441 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 3634 MWh.

-Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 460 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 432 MW στη θέση «λίμνη Βεγορίτιδα (θέση 81 πηγάδια)» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 3600 MWh.

-Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1264 MWh.

Με τα νέα αυτά έργα η ΔΕΗ έρχεται να ενισχύσει αποφασιστικά το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και δη στον απολύτως απαραίτητο βραχίονα του energy storage, με βάση την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης που επιτρέπει μεγάλης διάρκειας αποθήκευση ενέργειας.

Άλλωστε, σήμερα, στο ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας υπάρχουν μόνο δύο αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, σε λειτουργία, οι ΥΗΣ Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και Θησαυρού στο Νέστο, συνολικής ισχύος 699 MW που ανήκουν στην ΔΕΗ.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς ενισχύει αποφασιστικά την ικανότητα του συστήματος να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης, ενώ μπορεί να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για την ενσωμάτωση υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών, όπως απόκριση συχνότητας, σημαντική συμβολή στην αδράνεια του συστήματος και στα αποθεματικά λειτουργίας. Παράλληλα, υποστηρίζει την αποτελεσματική διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου.

Τα άλλα projects αντλησιοταμίευσης

Τούτη την περίοδο,ωστόσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού για τον κλάδο project της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μια επένδυση ύψους 646,3 εκατ. ευρώ που με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026.

Το έργο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), αναμένεται ότι θα παράγει 816 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ δρομολογεί αντίστοιχα έργα αντλησιοταμίευσης στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών των έργων είναι και αυτό που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα- Άγιος Νικόλαος– Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας, που προωθείται από joint venture μεταξύ της ΤΕΡΑΝ Ενεργειακής (με ποσοστό 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ποσοστό 49%). Ο σταθμός προβλέπεται να είναι κατά βάση αποθηκευτικός και να αξιοποιεί ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης από τους ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου. Για τη λειτουργία του ως αποθηκευτικός σταθμός, θα αξιοποιεί ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα ΥΗΕ Λάδωνας της ΔΕΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού στους άνω ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.

Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑΔΕΗ

 

 

Exit mobile version