search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: Νέο τελεσίγραφο για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος – Αυξήσεις έως 12% ζητά η επιχείρηση

Συνεχίζεται ο πόλεμος με την βιομηχανία για τις τιμές ρεύματος, δίνεται παράταση στις διαπραγματεύσεις έως τις 15 Ιουνίου

Με παρατάσεις που θα φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου συνεχίζει την πολιορκία της βιομηχανίας η ΔΕΗ, ζητώντας μερική αναπροσαρμογή τιμολογίων έως 12% από χθες 16 Μαρτίου.

Το σήριαλ με τις διαπραγματεύσεις που θα κλειδώσουν τις νέες τιμές ρεύματος συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει και πέραν της 15ης Ιουνίου που ορίζει η νέα επιστολή που εστάλη στους βιομηχανικούς πελάτες στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Κυβέρνηση και ΔΕΗ ροκανίζουν το χρόνο και οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η λύση θα δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ωστόσο η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ζητά από την υψηλή τάση τα τιμολόγια να προσαρμοστούν στα χρηματοοικονομικά της κόστη, ψαλιδίζοντας την έκπτωση συνέπειας και προπληρωμής κατά 3% έως 12% ανάλογα με το προφίλ της κάθε βιομηχανίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΔΕΗ τα υφιστάμενα τιμολόγια θεωρούνται παρωχημένα και δεν μπορούν να διατηρηθούν πέραν τις 15ης Ιουνίου του 2021.

Ο εκπρόσωπος της ΄Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κ. Αντώνης Κοντολέων, κάνει λόγο για μονομερής κίνηση που παραβιάζει τον κώδικα προμήθειας από την ΔΕΗ, καθώς ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, η εταιρεία ζητά αλλαγή των όρων τιμολόγησης χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δύο μερών.

Με κίνδυνο όπως αναφέρει ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, η αναπροσαρμογή τιμολογίων να έχει αναδρομική ισχύ.

Η ΔΕΗ δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την διαπραγμάτευση προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής των όρων, με την βιομηχανία να κάνει λόγο για παράταση της αβεβαιότητας που ευνοεί μικρή μερίδα του κλάδου, η οποία και τις έχει ζητήσει.

Η ΔΕΗ, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρας βιομηχανίας δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κανένα βήμα πίσω και κινείται στη λογική μιας πρότασης που έχει το χαρακτήρα του «take it or leave it», παρά την βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα τιμολόγια υπογράφτηκαν κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων το 2019 με αυξήσεις 10% και χωρίς να εφαρμοστούν απ’ όλες τις βιομηχανίες. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια δεν έχουν ενστερνιστεί τα ΕΛΠΕ, τα οποία είχαν κάνει σχετική καταγγελία στην ΡΑΕ (αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και από άλλες βιομηχανίες που αργότερα τις απέσυραν καθώς υπέγραψαν με την ΔΕΗ) ενώ με τα παλαιότερα τιμολόγια φέρεται να λειτουργεί και η βιομηχανία Μάνεσης.

Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης, που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι υπερβολικές αυξήσεις έως και 40%, η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου για τις χαλυβουργίες, η επιβολή ρήτρας συνδεδεμένης με το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, οι περιοριστικοί όροι που εμποδίζουν στην πράξη τη συμμετοχή των βιομηχανικών φορτίων στην αγορά,  αλλά και η  παρελκυστική τακτική της ΔΕΗ  έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση με τους βιομηχανικούς πελάτες της στην Υψηλή Τάση» αναφέρει με χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, χαρακτηρίζει την νέα επιστολή ένα νέο τελεσίγραφο προς τη βιομηχανία, με το οποίο επιχειρεί να τις εξαναγκάσει, να αποδεχθούν επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις προμήθειας.

Η παράταση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ αναφορικά με το κόστος ενέργειας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναστέλλει κάθε σχέδιο  για αύξηση της παραγωγής και για νέες επενδύσεις και επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας.  

 

Exit mobile version