Από τα υπεράκτια αιολικά έρχεται το νέο ντιλ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σφραγίζοντας στο τέλος της φετινής χρονιάς δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες, με τις οποίες η Επιχείρηση διεισδύει σε όλες τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Ελάχιστες μέρες μετά το ντιλ με την Intrakat συνολικού ύψους 1 δισ., η ΔΕΗΑΝ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της «Θρακικής Αιολικής», συμφερόντων Κοπελούζου – Σαμαρά, η οποία πρόσφατα απέκτησε μία από τις δύο πρώτες άδειες έρευνας ισχύος 216 MW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗΑΝ έχει συμφωνήσει την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, που θα συνεχίσει να αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου με σταδιακή αποπληρωμή του τιμήματος.
Στα πλωτά το επόμενο βήμα
Με την απόκτηση της εν λόγω άδειας, η ΔΕΗΑΝ υπό τη διοίκηση του κ. Κωνσταντίνου Μαύρου, θα διεισδύσει στα off shore αιολικά σταθερής έδρασης. Το επόμενο βήμα προβλέπεται να γίνει από τη νέα χρονιά με την επέκταση της εταιρείας και στα πλωτά υπεράκτια αιολικά, κίνηση η οποία προσδιορίζεται προς το τέλος του έτους.
Η ΔΕΗΑΝ αποκτά προβάδισμα στη νέα τεχνολογία, καθώς μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έλαβε πρόσφατα την άδεια των 400 MW, βγαίνουν μπροστά στην παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το σχήμα αυτό να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις.
Άλλωστε, το ενδιαφέρον της για τα πρώτα πιλοτικά έργα δεν έχει κρύψει ούτε η MORE (θυγατρική της Motor Oil), η οποία στο παρελθόν εμφανιζόταν να είναι σε συνομιλίες με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για από κοινού ωρίμανση των μελετών και των έργων. Υπενθυμίζεται ότι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύσσουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ενώ η ΔΕΗ έχει συνάψει συμμαχία με τη Motor Oil μέσω της εταιρείας Unagi, για την ανάπτυξη 16 φωτοβολταϊκών ισχύος 1,9 GW σε Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα.
Ο όμιλος Κοπελούζου είχε λάβει από το 2012 τη μοναδική Άδεια Παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης της τεχνολογίας στη χώρα μας, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη.
«Η χώρα μας, με σημαντικό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζεται συνεργασίες που θα ενισχύουν την τοπική κοινωνία, θα αξιοποιούν τους τοπικούς πόρους ενέργειας και θα παρέχουν αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ.
Στελέχη της εταιρείας συνδέουν την ανάπτυξη στα πλωτά αιολικά με τη δημιουργία της αναγκαίας εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και δικτύου υποδομών που θα υποστηρίξουν την εθνική στρατηγική για τα πλωτά αιολικά και παράλληλα θα ρίξουν το κόστος της ακριβής τεχνολογίας.
Φθηνό ρεύμα στις τοπικές κοινωνίες
Μελέτη της ΕΔΕΥΑΠ έχει καταδείξει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 50% της εφοδιαστικής αλυσίδας, με συνέπεια το συνολικό οικονομικό όφελος και οι νέες θέσεις εργασίας να αυξηθούν σχεδόν 40%, σε σχέση με ένα σενάριο πολύ περιορισμένης συνεισφοράς της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν τον νέο στόχο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με στοχευμένες πολιτικές και μέτρα που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων που έπληξαν με σφοδρότητα τα χερσαία αιολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί ένα πλαίσιο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που θα υποδεχτούν τα νέα έργα, με σκοπό να ρίξουν κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει «τρομακτική αξία, που θα επιτρέψει πάρα πολύ μεγάλα τοπικά ανταποδοτικά οφέλη».
Για αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την παροχή δωρεάν ρεύματος σε μικρά νησιά, αλλά και γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακών καταναλωτών, που ζουν κοντά στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν αντίστοιχα έργα εν είδει αντισταθμιστικών οφελημάτων.
Για τον σκοπό αυτόν, θα εκπονηθεί ειδική μελέτη που θα διερευνήσει το ύψος των ποσών που θα δικαιούνται οι κάτοικοι σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης, της Ρόδου, της Εύβοιας και του Πατραϊκού Κόλπου, στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και στα Διαπόντια νησιά που αποτελούν, σε πρώτη φάση, τις επιλέξιμες ζώνες ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη
Υψηλή η ρευστότητα των τραπεζών – «Εκκρεμεί» η αποπληρωμή 16,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ
Αναστηλωτική ΑΤΕ: Γιατί κινδυνεύει να χάσει μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην πλ. Αττικής (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ