Της Μαριάννας Τζάννε
Την επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής του 15% για τους εμπρόθεσμους πελάτες φαίνεται ότι μελετά η ΔΕΗ, εξέλιξη που η διοίκηση της εταιρείας συνδέει με την πορεία εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών. Χθες, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, κατά την οποία αποφασίστηκε η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανόλης Παναγιωτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάργησης, για την οποία πληθαίνουν οι φωνές και από την πλευρά των δανειστών αλλά και από την πλευρά της αγοράς. Άλλωστε η διατήρηση του μέτρου που ξεκίνησε πλέον του ενός έτους, θεωρείται μία από τις βασικότερες αιτίες που η ΔΕΗ διατηρεί την δεσπόζουσα παρουσία της στην αγορά και οι ιδιώτες περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά αύξησης των πελατών τους.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε πάντως αισιόδοξος χθες για την είσπραξη των οφειλών που σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές του, είναι πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ο κίνδυνος όπως σημείωσε, είναι η κατάργηση του 15% να εκτινάξει το ποσοστό των καταναλωτών που δεν πληρώνουν, κάτι που σε αυτή την οικονομική συγκυρία θα ήταν μια πολύ δυσμενής εξέλιξη για την ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιχείρησης η έκπτωση συνεπείας αύξησε τον αριθμό των καταναλωτών που πλήρωναν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή σε εκείνους που έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.). Υπολογίζονται σε περίπου 600.000, οι οποίοι χρωστούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των οφειλών της ενώ σύντομα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα είσπραξης από την κοινοπραξία της Qualco. Επιπλέον κίνδυνος για την ΔΕΗ είναι η αλματώδης αύξηση των τιμών των καυσίμων αλλά και των ρύπων, η οποία έχει βάλλει στο τραπέζι σκέψεις για ανατίμηση τιμολογίων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ανακοίνωσε χθες μέτρα για να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου. Η ΔΕΗ θα επενδύει αγοράζοντας δικαιώματα όταν οι τιμές είναι χαμηλές, για να τα καταναλώνει όταν θα είναι ακριβές. Για το 2018, όπως ανέφερε, η παραγωγή της ΔΕΗ αναμένεται ότι θα φτάσει περίπου τις 16 τεραβατώρες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έκλυση 24 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.