Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πράσινο τρίποντο» και μάλιστα…ύψους 1.575.000.000 ευρώ, το επίτευγμα της ΔΕΗ να συγκεντρώσει αυτά τα κεφάλαια με τρεις διαδοχικές κινήσεις σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.
Η χθεσινή συμφωνία της Επιχείρησης με την Alpha Bank για την έκδοση του νέου ΚΟΔ των 300 εκατ. ευρώ, μπορεί να διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες διεθνείς εκδόσεις, ωστόσο παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της πράσινης μετάβασης για τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Για αυτό, άλλωστε, όπως και οι προηγούμενες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χρηματοδοτικής πολιτικής της ΔΕΗ με την συνολική της στρατηγική για το περιβάλλον και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς της Επιχείρησης και θα έχει διάρκεια 3 έτη (με δυνατότητα παράτασης κατά επιπλέον 2 έτη). Ανάδοχος του δανείου, αρχικός διαχειριστής και αρχικός ομολογιούχος είναι η Alpha Bank, ενώ συμμετέχει και η Eurobank ως διοργανωτής και αρχικός ομολογιούχος.
Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσει η ΔΕΗ σε αυτό το νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο των «πράσινων ομολόγων», κατακτώντας θέση πρωτοπόρου ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Μια δυναμική η οποία ασφαλώς πλαισιώνεται και επιβεβαιώνεται με τις ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Το «πράσινο σερί»
Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να κάνει το αρχικό καθοριστικό βήμα την περασμένη άνοιξη. Έτσι στις 18 Μαρτίου προχώρησε στην έκδοση ομολογιών με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026, που περιλαμβάνουν ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% για την περίοδο 2019-2022.
Η κίνηση επιβραβεύθηκε από την αγορά καθώς η αποδοχή ήταν τέτοια, ώστε η Επιχείρηση προχώρησε στις 22 Μαρτίου, σε νέα έκδοση που υπερκαλύφθηκε κατά 4,5 φορές, με αποτέλεσμα να σηκώσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης.
Ακολούθησε η έκδοση στις 14 Ιουλίου που υπερέβη κάθε προηγούμενη επίδοση, καθώς, αφενός λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 350 εκατ. ευρώ. Αφετέρου, πέτυχε επιτόκιο 3,375%, δηλαδή το ιστορικά χαμηλότερο μέχρι τώρα κατά τις εξόδους της στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6,5 φορές με τους επενδυτές να προσφέρουν 2,3 δισ. ευρώ.
Το βασικότερο, όμως, ήταν η «ψήφος εμπιστοσύνης» των διεθνών επενδυτών προς τη ΔΕΗ και τις προοπτικές της, δεδομένου ότι και αυτή τη φορά οι ξένοι, -ανάμεσά τους ορισμένα από τα πιο «βαριά ονόματα» των διεθνών κεφαλαιαγορών-, κάλυψαν πάνω από το 70% της έκδοσης. Η οποία, σημειωτέον, είναι επταετούς διάρκειας, με λήξη τον Ιούλιο του 2028, και με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο τριετίας.
Το ομόλογο του Ιουλίου περιλαμβάνει την ακόμη αυστηρότερη ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Με αυτές τις κινήσεις η ΔΕΗ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε διεθνή ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, αλλά και η πρώτη με δύο τέτοιες εκδόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την οποία δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει ότι, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η Επιχείρηση θα καταβάλει “πέναλτι” 0,5% στο επιτόκιο προς τους ομολογιούχους.
Τούτο από τη μία έρχεται να ενισχύσει τις στρατηγικές δεσμεύσεις της Επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει το status και το εκτόπισμα της στο διεθνές επενδυτικό κοινό, την ώρα που η απειλή της κλιματικής αλλαγής αλλάζει τα πάντα και κυρίως τα επενδυτικά κριτήρια για το «τώρα» και το «αύριο».
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης με άκρως ανταγωνιστικό κόστος, το οποίο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των σχεδίων της για την «επόμενη μέρα».