Της Μαριάννας Τζάννε
Θερμό φθινόπωρο φέρνουν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας οι εκκρεμότητες με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ) και το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που αναδεικνύονται σε δύο από τις μεγαλύτερες πληγές για την ΔΕΗ. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μανόλης Παναγιωτάκης δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια, αποκαλύπτοντας με παραδείγματα το μέγεθος της απάτης που καλύπτει το ΚΟΤ.
Από το καλοκαίρι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν εξεταστεί πλήθος σεναρίων για την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων στην εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου που επικεντρώνονται κυρίως στην εισοδηματική κατάσταση των δικαιούχων (τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητη περιουσία, ύψος εισοδήματος). Ωστόσο επειδή κατά πληροφορίες, ο δρόμος δείχνει την απένταξη από το Κοινωνικό Τιμολόγιο περίπου 200.000 καταναλωτών από τους 692.335 δικαιούχους , η υπόθεση έχει βαλτώσει.
Με τα όσα δήλωσε χθες, ο κ. Παναγιωτάκης για βίλες και υπέρογκες καταναλώσεις που εδώ και καιρό είναι κοινό μυστικό στην ΔΕΗ αλλά και τη ΡΑΕ, είναι σαφές ότι η ρύθμιση για το ΚΟΤ δεν θα αργήσει να έρθει. Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου απολαμβάνουν ειδικά προνόμια αφού πέρα από την έκπτωση έως 40% στα τιμολόγια, η ΔΕΗ δεν έκοβε το ρεύμα. Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας αυτό θα αλλάξει από αρχές του έτους, καθώς όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πάνω από 10.000 ευρώ και δεν πληρώνουν, το ρεύμα θα κόβεται.
Εν αναμονή του ΥΠΕΝ για τις νέες κλίμακες ΥΚΩ
Η ΡΑΕ στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων να σταματήσουν οι στρεβλώσεις με τις χρεώσεις των νοικοκυριών σε περιόδους μεγάλης κατανάλωσης όπως ήταν ο περασμένος χειμώνας, έχει αναλάβει να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία τις προτεινόμενες αλλαγές. Το κόστος του Κοινωνικού Τιμολογίου συμπεριλαμβάνεται στα ΥΚΩ, για τα οποία η ΡΑΕ έχει καταλήξει σε εισήγηση από τα μέσα Αυγούστου, η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ΥΠΕΝ. Με βάση την πρόταση εκείνη, θα υπάρξουν τρεις κλίμακες κατανάλωσης για τις ΥΚΩ από τέσσερις που ήταν μέχρι σήμερα και οι καταναλωτές θα χρεώνονται μόνο για την κατανάλωση ρεύματος που υπερβαίνει την κλίμακα και όχι για το σύνολο. Οι κλίμακες αυτές είναι: από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες, από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες και από 2.401 και πάνω κιλοβατώρες. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η εισήγηση για επιστροφή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το μαζούτ και το πετρέλαιο που καίει η ΔΕΗ στα νησιά για να διατηρεί τις τιμές του ρεύματος στα ίδια επίπεδα με τα τιμολόγια της Ηπειρωτικής χώρας. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δαπάνης είναι φόροι. Δηλαδή η ΔΕΗ κάνει εθνική πολιτική, αναπτυξιακή πολιτική γιατί βασιζόμαστε πολύ στον τουρισμό των νησιών, αλλά το κράτος παίρνει φόρους» υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης. Όπως σημείωσε αν στο τέλος του χρόνου επιστρέφεται ο φόρος που πληρώνει για το πετρέλαιο, τότε δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Όμως ενώ οι νέες κλίμακες των ΥΚΩ προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη για να μην επωμιστούν νέα βάρη τα νοικοκυριά το φετινό χειμώνα, εντούτοις παρατηρείται εμπλοκή στην υιοθέτησή τους, που φαίνεται να συνδέεται και με τις προσπάθειες να περάσει το μέτρο από τους θεσμούς. Κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε πρόσφατα ότι ο κ. Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται για το θέμα αυτό σε ένα συνεχές μπράντεφερ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό μοντέλο υπολογισμού.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται και από την ανάκτηση των ΥΚΩ προηγούμενων ετών (από 2012-2016) που μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΗ υπάρχει πολύ μεγάλη διχογνωμία. Η Επιχείρηση έχει υπολογίσει τις οφειλές και διεκδικεί 700 εκ. ευρώ. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει περίπου τα μισά και η διαφωνία θα λυθεί στην διαιτησία. Mε βάση και τις κατευθύνσεις των θεσμών το ποσό αυτό θα επιμεριστεί στους λογαριασμούς σε πέντε χρόνια.
Χθες ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο που όπως είπε ισοδυναμούν με 12 έως 13 ευρώ για τον κάθε καταναλωτή ετησίως. Δεν δίστασε μάλιστα να επισημάνει ότι το κόστος αυτό θα περιορίζεται όσο θα προχωρούν τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη.
Η αρχή θα γίνει αρχές του 2018 με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, έως το 2020 θα γίνει η σύνδεση μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου (μικρή διασύνδεση) και το 2023 η μεγάλη διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και Αττικής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Euroasia Interoconection που θα ενώσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική. Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχτηκε χθες ότι στις διασυνδέσεις έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τόνισε όμως ότι η ΔΕΗ δεν ζητά τίποτα παραπάνω από τα ΥΚΩ από αυτά που έχει ξοδέψει.
Ως παράδειγμα ανάκτησης δαπανών έφερε την επένδυση της νέας μονάδας στη Ρόδο, η οποία θα κοστίσει συνολικά 200 εκ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά θα αποσβεστούν σε 15 χρόνια με ετήσια απόδοση 7%. Η απόσβεση θα ξεκινήσει με την θέση σε λειτουργία του σταθμού και όχι με την εκταμίευση των χρημάτων», δήλωσε.