Η Ελλάδα ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μοντέλο των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφέλειας με το δημόσιο να περιορίζει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Δευτέρα στην Βουλή.
Όπως τόνισε η Ελλάδα δεν διαφοροποιείται από την ευρωπαϊκή πρακτική και αναφέρθηκε στην Ιταλία όπου στην Enel το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 23,58%, στην Γερμανία το 2,8% της RWE και αντίστοιχα το 0% στην ΕΟΝ, στην Gas De France το 35% και στην Γαλλική Engie το 23,64%. Όπως είπε διαφοροποιείται η EDf η οποία διαθέτει πυρηνική ενέργεια, στην οποία το γαλλικό κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών.
Κατά τη συζήτηση που έγινε σε υψηλούς τόνους κατόπιν επίκαιρης ερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το ενεργειακό κόστος και η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση όπως αναφέρθηκε θα συνεχίσει να στηρίζει τα εισοδήματα, ανεβάζοντας στα 200 εκτομμύρια ευρώ το «μαξιλάρι» των επιδοτήσεων για να ανακουφίσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν οι ανατιμήσεις συνεχιστούν, τότε θα αναζητήσει και νέους πόρους για να ελαφρύνει τα βάρη από τις εισαγόμενες αυξήσεις.
Για υποβάθμιση της ακρίβειας μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ‘Εφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για πολιτική εξαπάτηση καθώς όπως ανέφερε η άνοδος της τιμής χονδρεμπορικής στο ρεύμα υπολογίζεται να κοστίσει συνολικά 1 δις, μέχρι τη άνοιξη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ημίμετρα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και την χρηματοδότηση με 9 ευρώ ανά 300 κιλοβατώρες είπε ότι στην επιδότηση με 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3 λεπτά που θα προσφέρει με βάση την τιμολογιακή της πολιτική η ΔΕΗ, απορροφώντας περίπου το 50% των ανατιμήσεων.
Αναφερόμενος στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπούλημα» των ενεργειακών παγίων έφερε το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. «Και κατά τη διάρκεια της δική σας διακυβέρνηση έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, με την διαφορά ότι στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ πληρώθηκε τίμημα 35% μεγαλύτερο, αναλογικά με το τίμημα που καταβλήθηκε για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Αντίστοιχα, με 730 εκ. ευρώ πουλήθηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών, 40% πάνω αναλογικά με το τίμημα που πήρατε για το ΔΕΣΦΑ».
Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Είχατε προϋπολογίσει έσοδα 100 εκ. για το 17% της ΔΕΗ
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ήταν κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος. Σήμερα όπως είπε, η ΔΕΗ έχει αναγεννηθεί και από ζημιές 1,6 δις. το 2019 πέρασε σε μικρή κερδοφορία 32,5 εκ. το 2020 και θα κλείσει κερδοφόρα και το 2021.
Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τα 300 εκ. και σήμερα έχει φτάσει τα 2 δις. «Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για την ΔΕΗ» σημείωσε. Η Επιχείρηση όπως ανέφερε από το 2001 είναι πολυμετοχική εταιρεία και το 2011 ένα ποσοστό 17% πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το 2016 το 34% έφυγε από το δημόσιο και πήγε στο Υπερταμείο. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τις δεσμεύσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, η οποία με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε την εναλλακτική αξιοποίηση του ποσοστού με στόχο να αποκρατικοποιηθεί και να διατεθεί στο δημόσιο χρέος. «Είχατε στόχο να πουλήσετε το 17% χωρίς να το αλλάξατε».
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για διάθεση του 17% λέγοντας ότι είναι επωφελής για την ΔΕΗ. «Αποτελεί ένα βήμα για την δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης στο χώρο της ενέργειας με μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ εντός Ελλάδας και σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων στα Βαλκάνια». Επιπλέον θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα και θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλα αυτά αντλώντας κεφάλαια από την αγορά». Ο δημόσιος χαρακτήρας τόνισε δεν θα χαθεί καθώς διατηρεί τον έλεγχο του 34% με ευρεία διασπορά. Το ελληνικό δημόσιο, κατά τον κ. Σταϊκούρα θα συνεχίσει να είναι ο βασικός ρυθμιστής στην λήψη αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας που εξασφαλίζουν ότι θα έχει λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις.
Σκρέκας: Η ΔΕΗ αν δεν είχε εξυγιανθεί θα χρειαζόταν κρατική στήριξη
Την άποψη ότι η ΔΕΗ βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2019, εξέφρασε από την πλευρά του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε η περιδίνηση της ΔΕΗ θα ανάγκαζε την πολιτεία να την στηρίξει από τον κρατικό προυπολογισμό για να μην καταρρεύσει ο μεγάλος ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Τώρα, επισήμανε, έρχονται να αγοράσουν μετοχές οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και να στηρίξουν το μέλλον της ΔΕΗ με το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο και την αποφασιστική δύναμη στις μεγάλες εθνικές αποφάσεις αλλά και στην διοίκηση. Όπως τόνισε η Επιχείρηση θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την απόφαση να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες και να επενδύσει στις ΑΠΕ, διαφοροποιώντας το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο θα αντληθούν οι πόροι για την ανακούφιση των λογαριασμών που θα αποτελέσει ένα μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό που θα αξιοποιήσει έσοδα από δημοπρασία ρύπων. Χρήματα που όπως είπε δεν θα λείψουν από πουθενά και ούτε θα διαταράξουν τον ΕΛΑΠΕ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει φέρει στη βουλή την ρύθμιση για την χρηματοδότηση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Όπως είπε ακόμη δεν είναι σαφές αν τα κονδύλια θα είναι 150 ή 200 εκ. και από ποιο τομέα θα αφαιρεθούν. «Δεν φανταζόμασταν ότι η κυβέρνηση μετά την ενεργειακή κρίση θα επέλεγε την πώληση της ΔΕΗ. Στην ΔΕΘ αμέλησε ο Πρωθυπουργός να αναφερθεί στις εξελίξεις αυτές και περιορίστηκε στις εξαγγελίες για την επιδότηση των 9 ευρώ και μάλιστα με ευχές στους παρόχους να απορροφήσουν το κύμα των αυξήσεων. Μια ΔΕΗ εκτός δημοσίου θα μπορούσε να λάβει εντολές για μείωση τιμολογίων»;
Η Ελλάδα τόνισε μένει χωρίς ενεργειακά εργαλεία για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και να την εγγυηθεί ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να μην είναι μόνο ένα εμπορικό αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό.
Διαβάστε ακόμα:
Φόβοι για νέα γενιά κόκκινων δανείων
Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)
Ο Μάικ Μάνλεϊ (μάλλον) δεν έφυγε από τη Stellantis για τα χρήματα