Αθόρυβα αναπροσαρμόζει την εμπορική πολιτική της η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας από χθες 3 Δεκεμβρίου δύο νέα πακέτα σταθερών τιμολογίων, με αυξημένες τιμές που προσαρμόζουν τις ταρίφες στις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και στο δυσθεώρητο κόστος στις τιμές χονδρεμπορικής.
Πρόκειται για την νέα γενιά τιμολογίων My home enter όπου η τιμή αυξάνεται από 0,1050 ( 0,078 χρέωση νυχτερινού) σε 0,18 ( 0,13 χρέωση νυχτερινού) ευρώ την κιλοβατώρα και το πάγιο από 1,5 σε 3 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα για το τιμολόγιο My home Online η τιμή αυξάνεται από 0,096 ( 0,073 χρέωση νυχτερινού) σε 0,17 ( 0,13 χρέωση νυχτερινού) ευρώ την κιλοβατώρα και το πάγιο από 0,50 σε 1 ευρώ τον μήνα.
Τα προγράμματα σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ παρά την σημαντική αύξηση κατά 80% σε σχέση με τα τιμολόγια που ήταν σε ισχύ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, εξακολουθούν να είναι από τα ανταγωνιστικότερα της αγοράς.
Παρέχονται μάλιστα και με έξτρα υπηρεσίες προς τους καταναλωτές καθώς στο my home enter εκτός από την έκπτωση 50% στο πάγιο για τους πρώτους 6 μήνες για αιτήσεις που θα γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, προσφέρονται και υπηρεσίες επείγουσας τεχνικής βοήθειας για το σπίτι. Η προσφορά καλύπτει έως 5 επισκέψεις το χρόνο και έως 100€ ανά επίσκεψη/επισκευή και ανταλλακτικά (υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, τεχνικό υαλοπινάκων, κλειδαρά.)
Η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών allazorevma έχει υπολογίσει ότι για ένα μέσο καταναλωτή των 3,750 KWh ετησίως, η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 78%.
Ωστόσο, η αλλαγή πολιτική της ΔΕΗ δεν γίνεται τυχαία. Στο γ΄ τρίμηνο του 2021, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές μετά φόρων ύψους 42,2 εκ. ευρώ που παρότι δεν ήταν στην έκταση των συνθηκών της ενεργειακής κρίσης καταδεικνύουν τα κόστη αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι πάροχοι ενέργειας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επισήμανε ότι η πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που ακολούθησε η εταιρεία είχε καταλυτική επίδραση στα αποτελέσματα καθώς διατήρησε την κερδοφορία και παράλληλα επέτρεψε στην ΔΕΗ να ασκήσει την κοινωνική της πολιτική.
Για τον ανταγωνισμό πάντως η επιλογή της ΔΕΗ να διαφοροποιήσει την εμπορική πολιτική της καταδεικνύει και την κριτική που ασκείται τελευταία στην εταιρεία για την επιθετική της πολιτική. Μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας επικρίνουν τη ΔΕΗ ότι πουλάει κάτω του κόστους της κάτι που όπως υποστηρίζουν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η Επιχείρηση, λένε, χάνει πελάτες αλλά το τελευταίο διάστημα καρπώνεται και ένα μεγάλο κομμάτι των απεγνωσμένων καταναλωτών που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο σταθερών χρεώσεων.
Τις τελευταίες μέρες οι τιμές στην χονδρεμπορική δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης ωστόσο το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού νότου και του βορρά στην διαμόρφωση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού αποδεικνύει ότι ο βραχνάς των τιμολογίων θα συνεχίζει να υπονομεύει την ομαλότητα στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Nέο Εξοικονομώ 2021: Οι διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Τρίτη δόση: Έκλεισαν πάνω από 130.000 ραντεβού στις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα