search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: Ερχεται η τριετία των ΑΠΕ – Τι προβλέπει το νέο business plan για το 2025-2027

H ανάπτυξη νέων ΑΠΕ και ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη - «Εξαγωγή» του μοντέλου στη Ρουμανία - ΔΕΗ: Eπενδύσεις €10,1 δισ. στο επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο – EBITDA €2,7 δισ. το 2027

Ολοκληρωτική στροφή στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση σε τεχνολογίες που θα αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς των ΑΠΕ, όπως είναι η αποθήκευση, η αντλησιοταμίευση και τα υδροηλεκτρικά περιλαμβάνει το τριετές business plan της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στους αναλυτές προβλέπει ότι η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων στις οποίες εντάσσεται και το φυσικό αέριο.

Με το νέο επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 10,1 δισ. ως το 2027, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει την συμβολή της στην ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας. Μόνο το 2024 θα επενδύσει 2,9 δισ. με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Επί της ουσίας, η ΔΕΗ επανεπενδύει τη λειτουργική κερδοφορία της σε έργα ανάπτυξης και υποδομής, και γίνεται ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20 TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, πάνω από το 60% των έργων που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Μέχρι το 2027, η εταιρεία θα έχει επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.

Πώς θα αντικατασταθεί ο λιγνίτης

Οι ευέλικτες μονάδες (π.χ αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά) θα αντιμετωπίσουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά, δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη. Οι μονάδες αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση.

Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο Όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Αλλαγή στρατηγικής

Λειτουργώντας, πλέον, ως ένας όμιλος σε περισσότερες από μία χώρες και με περισσότερα από ένα αντικείμενα, η στρατηγική της ΔΕΗ αλλάζει προοπτική και συμπεριλαμβάνει το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.

Παράλληλα, αναπτύσσεται νέα δυναμική με δυνατότητα να δημιουργήσει αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Παράλληλα, η δημιουργία έργων ευέλικτης παραγωγής ενέργειας βελτιστοποιεί τη χρήση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ζήτηση.

Έμφαση σε υπηρεσίες

Βασικό συστατικό του καθετοποιημένου μοντέλου του Ομίλου ΔΕΗ είναι η σχέση με τους πελάτες. Η ΔΕΗ δημιουργεί λύσεις που προσθέτουν αξία στους πελάτες της έχοντας παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα λύσεις όπως αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά στη στέγη, το ΔΕΗ myEnergy Coach, τον εξειδικευμένο σύμβουλο με λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους, πράσινα πιστοποιητικά, καθώς και εξειδικευμένες λύσεις για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης.

Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου για την τριετία 2025-2027, θα προσφέρει υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της Κωτσόβολος, όπως είναι το δίκτυο logistics που διαθέτει η αλυσίδα. Παράλληλα, σκοπεύει να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όσους έχουν φωτοβολταϊκά, όπως λύσεις καθαρισμού, συντήρησης και επίβλεψης, έκδοση πιστοποιητικών ηλεκτρολόγου που πλέον είναι απαραίτητα για κάθε σπίτι. Όλες οι νέες λύσεις που σχεδιάζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της, εκτός από αξία για τους πελάτες δημιουργούν και προστιθέμενη αξία για την εταιρεία και η ΔΕΗ στοχεύει να αυξήσει την διείσδυση των υπηρεσιών προστιθέμενης αξία στην πελατειακή της βάση από 19% το 2024 σε 40% το 2027.

«Εξαγωγή» του μοντέλου στη Ρουμανία

Το καθετοποιημένο μοντέλο που εφαρμόζει η ΔΕΗ που είναι παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας δημιουργεί μία φυσική αντιστάθμιση των κινδύνων σε μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς.

Η PPC Romania έχει 3,2 εκατομμύρια πελάτες τους οποίους προμηθεύει με 10,4TWh ενέργειας ετησίως, την οποία κατά κύριο λόγο δεν παράγει η εταιρεία και γι’ αυτό η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη λόγω καθετοποιημένου μοντέλου.

Έτσι, στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου μέχρι το 2027 περιγράφεται ότι η παραγωγή από ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία θα αυξηθεί σημαντικά από 1TWh σήμερα σε 5TWh το 2027. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες μονάδες θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ΑΠΕ, σύμφωνα με τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Ο Όμιλος έχει δείξει ήδη τις προθέσεις του με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Macquarie για την εξαγορά 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία και με την εκκίνηση κατασκευής ενός νέου αιολικού 140MW στην ανατολική Ρουμανία μέσα στο 2024.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η άνοδος των τιμών – Καθοριστική η επίδραση των υπηρεσιών

Ελον Μασκ: Σήκωσε το χέρι του στην ερώτηση «πού είναι ο Τζορτζ Σόρος της Δεξιάς;» (vids)

Βιομηχανία: «Βουτιά» 10,6% για τις τιμές εισαγωγών τον Σεπτέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version