Της Μαριάννας Τζάννε
Tον δρόμο σε επτά κινεζικές εταιρείες- κολοσσούς για να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση για το 40% του λιγνίτη ανοίγει διάπλατα η Κομισιόν, δίνοντας σαφή νομιμοποίηση για την συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ που έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή του market test για το λιγνίτη, έχει στείλει προσκλήσεις σε επτά κινεζικούς ομίλους μεταξύ άλλων της Shanghai Energy, της China Energy κ.α. Το κάλεσμα περιλαμβάνει επίσης αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και όλους τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι σχετικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση, έπειτα από την πρόσκληση που έκανε προ ημερών από τον ίδιο στην βιομηχανία.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία θα αναλάβει την πρόσληψη στρατιάς συμβούλων και θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού, δήλωσε χθες ότι ο δρόμος για την επικείμενη διαδικασία που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέπτυξε πέντε επιχειρήματα που αν δεν ξεκαθαρίσουν, ο διαγωνισμός δεν θα μπορέσει να περπατήσει.
Όπως ανέφερε, για να γίνει την 1η Ιουλίου του 2018 η διακήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του λιγνιτικού πακέτου της επιχείρησης θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολύ βασικά θέματα για τους επενδυτές. Το ένα από αυτά σχετίζεται με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος από το ΥΠΕΝ εντός του 2018. Οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το επιθυμητό ενεργειακό μείγμα για τη χώρα. «Πρέπει να ξέρουν αν θέλουμε λιγνίτη και πόσο λιγνίτη θέλουμε».
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όσοι θέλουν να επενδύσουν στον λιγνίτη πρέπει να γνωρίζουν εάν θα αποζημιώνονται για τη διατήρηση των μονάδων τους σε ετοιμότητα.
Το τρίτο «αγκάθι» έχει σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδοτική διαδικασία των λιγνιτικών μονάδων, για την οποία μάλιστα εκκρεμεί και η εξέταση προσφυγών από τη δικαιοσύνη.
Το τέταρτο θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με το ορυχείο της Βεύης και το πέμπτο το μοντέλο της ενεργειακής αγοράς (target model).
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους επανέλαβε ότι οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν πλήρως.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ανέφερε ότι η λιγνιτική ενέργεια είναι φθηνή. Εν αντιθέσει μάλιστα με τους ιδιώτες προμηθευτές, υποστήριξε ότι για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που ανεβάζουν την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, με βάσει τρία σενάρια που έχουν εξετάσει στην Επιχείρηση ακόμη και με τις τιμές των δικαιωμάτων να φτάνουν στα 25 με 30 ευρώ ανά τόνο η επένδυση «βγαίνει».
Ως παράδειγμα ανέφερε τη «Μεγαλόπολη 3», η οποία έχει διάρκεια ζωής έως το 2025 και τη «Μεγαλόπολη 4», η οποία αντέχει έως το 2033. Σε ότι αφορά το Αμύνταιο, επανέλαβε ότι η αναβάθμιση θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. ευρώ και ότι η ΔΕΗ προτιμά να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον εργολάβο. Αυτά τα χρήματα, τόνισε η εταιρεία είναι καλύτερα να τα διοχετεύσει σε έργα ΑΠΕ.
«Δεν έχουμε εμμονή και προσήλωση στον λιγνίτη. Η λιγνιτική παραγωγή σε συγκεκριμένες ποσότητες είναι αναγκαία για τη χώρα, όχι για τη ΔΕΗ. Η Πτολεμαΐδα V είναι η τελευταία μας επένδυση σε λιγνίτη» επισήμανε χθες κατά την τελετή της υπογραφής της σύμβασης για το δάνειο με την ΕΤΕπ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα έργα στην πράσινη ενέργεια. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά το 2032, η ΔΕΗ θα έχει μόνο το 12% του λιγνίτη, με μία μονάδα του Αγίου Δημητρίου και την “Πτολεμαΐδα V”.