Τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ ελληνική εταιρεία στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης επισφραγίζει το ντιλ ύψους 1 δισ. ευρώ μεταξύ της ΔΕΗ και του γερμανικού κολοσσού της RWE Renewables.
Η συμφωνία που έρχεται σε μια περίοδο που η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού πραγματοποιεί μια μεγάλη στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελεί την βάση για την αλματώδη πορεία που σχεδιάζει στις ΑΠΕ μέχρι το 2026 έχοντας στα πλάνα την ανάπτυξη έργων 4,8 GW, ΜW είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους διεθνείς παίκτες συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Στο κοινό σχήμα που δημιουργείται και θα συμπεριλάβει έργα ισχύος 2 GW, η ελληνική πλευρά θα εισφέρει 940 MW ηλιακής ενέργειας στα ορυχεία στο Αμύνταιο και η Γερμανική, 1 GW μέσω δέσμευσης αδειών από την ελληνική εταιρεία ΙΔΕΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ. Για το πρότζεκτ η ΔΕΗΑΝ έχει ιδρύσει 9 συνολικά εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) .
Η ελληνογερμανική συμμαχία έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης αφού έχει ήδη συσταθεί το κοινό σχήμα με πρόεδρο τον δ/νοντα σύμβουλο της ΔΕΗΑΝ, Κωνσταντίνο Μαύρο και δ/νοντα σύμβουλο τον κ. Κώστα Παπαμαντέλο από την πλευρά της RWE Greece, την διοίκηση της οποίας θα ασκούν από κοινού οι δύο εταίροι. Στο νέο σχήμα οι Γερμανοί θα κατέχουν ποσοστό 51% και το 49% η ΔΕΗΑΝ. Υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή. Η ολοκλήρωσή του προβλέπεται να πάρει από 3 έως 5 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται γαι τη μεγαλύτερη σύμπραξη που πραγματοποιεί εκτός της αμερικανικής ηπείρου η γερμανική εταιρεία, RWE, αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προβλέπεται και ρήτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το joint venture. Σε αυτή την περίπτωση το πέναλτι ανέρχεται σε 20.000 ανά μεγαβάτ αν για τα πρώτα δύο χρόνια δεν εισφέρει η RWER, έργα 400 MW.
Το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει επίσης στη ΔΕΗΑΝ τη δυνατότητα της πλήρους ενοποίησης των έργων με βάση τη συμμετοχή της στο κοινό μετοχικό σχήμα. Επιτρέπει επίσης τη μεταβίβαση αδειών εφόσον ο αγοραστής πληροί τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα πρώτης άρνησης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Επίσης, η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται σε εκείνον που προσφέρει τους καλύτερους όρους και μπορεί και η ΔΕΗ να είναι ένας δυνητικός αγοραστής.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση για την υπογραφή του ντιλ, για την RWE, αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο στην ελληνική αγορά.
Κ. Μαύρος: Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του ομίλου μας
«Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα. Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του ομίλου μας. Σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας και τη χάραξη της δικής μας πράσινης συμφωνίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας, καλωσορίζουμε την RWE στην Ελλάδα και προσβλέπουμε στην από κοινού ανάπτυξη έργων πρωτοφανούς κλίμακας στη χώρα.», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Katja Wünschel: Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά ανάπτυξης
Από την πλευρά της η Katja Wünschel, Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων Χερσαίων Φ/Β Ευρώπης και Ασίας-Ειρηνικού της RWE Renewables, είπε: «Ευρωπαϊκές συνεργασίες, όπως αυτή η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά ανάπτυξης για εμάς, λόγω υψηλών επίπεδων ηλιακής ενέργειας και της σαφής προσήλωσής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, θα συμβάλουμε σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι επιτυχής. Η ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί σαφή προτεραιότητα/στόχο της RWE.»