Το “χετζάρισμα” τιμών θα κρατήσει αμετάβλητα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 διατηρώντας την πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενα EBITDA στα επίπεδα των 880 εκατομμυρίων ευρώ και ισχυρή ανάπτυξη και το 2022.
Η πολιτική της διοίκησης για αντιστάθμιση κινδύνων στα σταθερά τιμολόγια και τους ρύπους δίνει ισχυρά όπλα στην εταιρεία να κρατήσει την σταθερή πορεία οικονομικής εξυγίανσης σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον αβεβαιότητας και ανατιμήσεων.
Στελέχη της ΔΕΗ εκφράζουν την άποψη ότι αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο δυσμενέστερο συμβάν, ο χειρότερος μήνας ήταν ο Ιανουάριος. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί προβλέπεται επάνοδος των τιμών στα 60 έως 70 ευρώ ανά MW από το 2023.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για αποκλιμάκωση τιμολογίων τους επόμενους μήνες, τονίζεται όμως ότι η πρόβλεψη της επιχείρησης για hedging, μετριάζει τις επιπτώσεις ακόμη και αν το ράλι τιμών συνεχιστεί. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η μετακύλιση του κόστους στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια για αυτό και η ΔΕΗ θα συνεχίσει την πολιτική των εκπτώσεων για την προστασία των πελατών της.
Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα ίδια στελέχη της εταιρείας ανέφεραν χθες ότι παρά την ενεργειακή θύελλα από το β΄εξάμηνο του 2021 και μετά, η επιχείρηση εμφάνισε μείωση των ανείσπρακτων χρεών. Ωστόσο η σταθερή μείωση των παλιών χρεών που η ΔΕΗ διαχειρίστηκε μέσω της διπλής τιτλοποίησης οφειλών δίνουν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με την πτώση της τιμής της μετοχής, ανώτατα στελέχη της εταιρείας αποδίδουν σε ρευστοποιήσεις από μεγάλο fund του εξωτερικού που μείωσε την θέση του στην ΔΕΗ. Επίσης ανέφεραν ότι προχωρεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής με το Αυστραλιανό fund της Maquarie που θα αποκτήσει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε η συναλλαγή για την καταβολή του τιμήματος ύψους 1,3 δισ ευρώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων.
Σε σχέση με την Πτολεμαίδα 5, ο σχεδιασμός προβλέπει να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσει πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2022, ή το αργότερο αρχές του 2023. Η ΔΕΗ σκοπεύει να γυρίσει την μονάδα σε καύσιμο με φυσικό αέριο και αφήνει ανοικτή την μελλοντική μετατροπή της σε υδρογόνο. Σε ότι αφορά την πολιτική της ΕΕ για το taxonomy εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην αγορά γιατί αυξάνει το κόστος χρήματος αλλά ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη δείχνει το δρόμο για την αξιοποίηση καθαρότερων τεχνολογιών.
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: Κούρσα τραπεζών για φθηνά δάνεια σε ιδιώτες
Πολωνική «απόβαση» στην ελληνική αγορά