Κάτω από το 4% όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα στο 3,87%, έκλεισε το κουπόνι για την ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι με απόλυτη επιτυχία.
Η αυξημένη ζήτηση του ομολόγου, η οποία κατά 70% προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές είχε ως αποτέλεσμα αντί του ποσού των 500 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικά, η Επιχείρηση, το συνολικό ποσό ύψους να ανέλθει 650 εκατ. ευρώ.
Οι πρόσθετοι πόροι ύψους 150 εκ. ευρώ θα ενισχύσουν την προσπάθεια της εταιρείας για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μαζί με τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα διατεθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση δύο παλαιότερων κοινοπρακτικών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς και για την κάλυψη άλλων αναγκών της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, τα 100 εκατ. για τη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου από τις ελληνικές τράπεζες, ονομαστικής αξίας 1,02 δισ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο του 2023 και έχει κουπόνι 5%.
Με 200 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθεί κοινοπρακτικό δάνειο των ελληνικών τραπεζών αντίστοιχης ονομαστικής αξίας που λήγει τον Απρίλιο του 2022 και έχει επίσης κουπόνι 5%. Σημειώνεται πως εκτός των ελληνικών τραπεζών, μεγάλος αιμοδότης από πλευράς χρηματοδοτήσεων είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ του 2021 και του 2040.
Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη έκδοση που συνδέεται με την επίτευξη των στόχων αειφορίας έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν έως τα τέλη του 2022, να προβλέπεται επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.
Έτος βάσης για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος θα είναι το 2019, όπου οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν κατά 56% και ανήλθαν σε 23,1 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο το 1,3 GW έως το 2023 και ταυτόχρονα ενισχύει τους άλλους δύο ισχυρούς πυλώνες της στρατηγικής της που είναι το πρόγραμμα απολιγνητοποίησης που είναι το ταχύτερο στην Ευρώπη, η ψηφιοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ, θα συνεχίσει παράλληλα την πολιτική είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών με ταυτόχρονη βελτίωση του κόστους και πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι στρατηγικής σημασίας.
Πρόκειται για τομείς που αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα χρόνια εκτινάσσοντας τα λειτουργικά κέρδη σε πάνω από το 1,1 δις. ευρώ το 2023 (αύξηση 25% σε σχέση με πέρσι) με πρόβλεψη για έσοδα 4 δις ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2019.
Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021.
Η ανακοίνωση της εταιρείας:
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς (η «Προσφορά») ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €650 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026 (οι «Ομολογίες» ή «Ομολογίες Βιωσιμότητας»), με τιμή έκδοσης 100%. Οι Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.
H HSBC Continental Europe S.A. και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe S.A. επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της είναι υπό διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,1 δισεκατομμυρίων στις 11 Μαρτίου 2021.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί οι φρεγάτες δεν θα φέρουν λεφτά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
SMS 13032: Αρχίζουν οι αρνητικές απαντήσεις στα μηνύματα εξόδου (Vid)
Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ: Ποιοι οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις