search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του λιγνίτη

Παίρνουν μπρος τα προαπαιτούμενα για την ενέργεια - Τον επόμενο μήνα η νομοθετική ρύθμιση για την απόσχιση των προς πώληση μονάδων

Της Μαριάννας Τζάννε

Στη δυσκολότερη και ουσιαστικότερη φάση της περνά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης, στα οποία θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση της ΔΕΗ ξεκινά, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει να σηκώσει στους ώμους της, το σχέδιο για την απόσχιση των τεσσάρων μονάδων που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αποτελούν αντικείμενο του market test που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης του σχετικού νόμου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να υποβληθεί προς ψήφιση στην βουλή τον επόμενο μήνα.

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να αποτυπωθεί σε νομικά κείμενα τί και πως θα πουληθεί και με τις εργασιακούς όρους ώστε ο σχετικός διαγωνισμός να προκηρυχθεί βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης, εντός Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση των μονάδων του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ) και του Νότου (Μεγαλόπολη 3 και 4) σε δύο πακέτα μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία, όπου οι υποψήφιες αγοραστές θα επιλέξουν να αποκτήσουν κατά βούληση, είτε το ένα είτε και τα δύο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) για να συμμετάσχουν στην διαβούλευση για το πακέτο του λιγνίτη επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν πτυχές του διαγωνισμού που δεν είναι γνωστές (π.χ τα ορυχεία που θα περιληφθούν στο πακέτο, τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων και φυσικά το ρόλο του λιγνίτη στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, το target model κ.α).

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση καθώς η πώληση των λιγνιτικών μονάδων συναντά πολλές αντιδράσεις πέρα από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή δεν θα είναι περίπατος και αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην ΔΕΗ το γνωρίζουν καλά. Υπενθυμίζεται όπως έχει δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, στο market test προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων, ελληνικές αλλά και ασιατικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και επτά κινεζικές. Η επόμενη …δοκιμασία για την ενεργειακή αγορά έρχεται από την λειτουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας που είναι επίσης στην λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να λειτουργεί η νέα αγορά που θα γεννηθεί με την απόσχιση της δραστηριότητας αυτής από τον λειτουργό της αγοράς, το ΛΑΓΗΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διαχειριστεί τέσσερις αγορές: Την αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά (intra day), την Προθεσμιακή στην οποία θα μπορούν να κλείνονται συμβόλαια μεγάλης χρονικής διάρκειας όπως συμβαίνει για παράδειγμα σήμερα με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την αγορά εξισορρόπησης, στην οποία προσφέρεται ισχύς για την κάλυψη απαιτήσεων εφεδρείας του συστήματος.

Στα προαπαιτούμενα ευθύνης του ΥΠΕΝ είναι και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα του κτηματολογίου, στον οποίο θα σταδιακά θα συγχωνευτούν τα κτηματολογικά γραφεία με τα Υποθηκοφυλακεία.

Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά κυρίως των άμισθων υποθηκοφυλακείων για τα οποία προβλέπει την κρατικοποίησή τους αλλά και από τους 63 δικηγόρους της ΕΚΧΑ. Οι δικηγόροι της εταιρείας σε όλη την χώρα, υποχρεώνονται να αποφασίσουν εντός προθεσμίας ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου, αν θα παραμείνουν στον νέο Οργανισμό του Εθνικού Κτηματολογίου ως νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συνέπεια τη διαγραφή τους από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο λόγω ύπαρξης ασυμβίβαστου της δικηγορικής ιδιότητας και της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου, διαφορετικά να αποχωρίσουν από τον νέο φορέα. Υποθηκοφύλακες και δικηγόροι απέχουν επ΄αόριστον από τα καθήκοντά τους.

Exit mobile version