Στον στίβο των μεγάλων έργων καθαρής ενέργειας μπαίνει η ΔΕΗ, ξεκινώντας την κατασκευή του φωτοβολταϊκού των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία.
Το φωτοβολταϊκό-γίγας, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε αρχές του έτους η Μυτιληναίος, έναντι τιμήματος κοντά στα 87 εκατ. ευρώ, αποτελεί τμήμα μια συστάδας έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 230 MW, εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα 15 MW.
Όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση της σύμβασης του πάρκου στη Βουλή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, με το νέο φωτοβολταϊκό θα παράγονται περίπου 352 GWh ετησίως που αρκούν για την ηλεκτροδότηση 75.000 νοικοκυριών.
Το έργο υπολογίζεται να ηλεκτριστεί σε 16 μήνες και να ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η σύμβαση υπογράφεται άμεσα και με αυτή η ΔΕΗ ανοίγει τα πανιά της στις ΑΠΕ, που μέχρι πριν 1,5 χρόνο βρισκόταν στον πάτο των νέων επενδύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες επανέλαβε χθες ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση, η εταιρεία είχε μόλις 150 MW από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πολύ σύντομα θα ανέβει στα 250 MW ενώ μέχρι το Φθινόπωρο του 2022 θα έχει ξεπεράσει τα 500 MW. Ο στόχος για 1,5 GW μέχρι το τέλος του 2023, αρχές του 2024, παραμένει ρεαλιστικός.
«Μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΗ μπαίνει πιο δυναμικά στις ΑΠΕ για να μεταβάλλει το παραγωγικό της δυναμικό» δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία επενδύει στις ΑΠΕ στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση. Tόνισε μάλιστα πώς η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας στα 49 ευρώ/MWh συνιστά μια εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή και για την ΔΕΗ αλλά και για τους πολίτες.
Στα άμεσα πλάνα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με νέα έργα αλλά και η κατάληξη του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οκτώ υποψήφιους.
Παράλληλα, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η κοινή εταιρεία με τη γερμανική RWE (θα έχει το 51%) μέσω της οποίας προωθείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ.
Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables προβλέπει την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει άδειες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος μέχρι 1 GW και οι Γερμανοί αντίστοιχες άδειες και μετρητά.
Η σύσταση της κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει με 51% η RWE Renewables GmbH και με 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου της κοινής εταιρείας ΔΕΗ – RWE θα είναι η Δυτική Μακεδονία όπου ήδη η ΔΕΗ προωθεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε φωτοβολταϊκά πάρκα.