Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ στρέφεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, 8 αιτήσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 950 MW, οι οποίες θα επιτρέψουν την ενεργειακή αποθήκευση 3 γιγαβατώρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις αφορούν δύο έργα στη Μεγαλόπολη, από ένα στο Αμύνταιο και στον Άγιο Δημήτριο, και τέσσερα στην Πτολεμαΐδα.
Πρόκειται για ένα σχέδιο της ΔΕΗΑΝ με το οποίο η εταιρία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τις σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης με μπαταρίες που θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υπολογίζεται ότι στη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί αντίστοιχες αιτήσεις 3 GW παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καθορίσει τους όρους αποζημίωσης.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗΑΝ θα αναπτύξει στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, δυναμικότητας 200 MW, με ανάδοχο την εταιρεία Μυτιληναίος και έναρξη εργασιών μετά το Πάσχα.
Το έργο αποτελείται από τρία συνολικά τμήματα. Το πρώτο που είναι το πάρκο των 200 MW και αλλά δύο μικρότερα δυναμικότητας 15 MW έκαστο, τα οποία κατασκευάζει αντίστοιχα η Μυτιληναίος, και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚH.
Ο προϋπολογισμός και των τριών ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με τις χρηματορροές του ίδιου του έργου (non recourse project finance).
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και για την ανάθεση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW, το οποίο διεκδικούν πέντε μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρείες.
Τα νέα έργα αποθήκευσης έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας με την γερμανική RWE, με την οποία η εταιρεία ενεργοποιεί την συμμαχία για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών και μια επένδυση που μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία έχει επίσης ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές της ΔΕΗ και αυτό εξηγεί και το σχεδιασμό της εταιρείας για τους σταθμούς αποθήκευσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε πρόσφατα το Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms), μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables, το οποίο προβλέπει την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW.
Σε αυτό το κοινό σχήμα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει άδειες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος μέχρι 1 GW και οι Γερμανοί αντίστοιχες άδειες και μετρητά.