Τις αναγκαίες αλλαγές, τροποποιήσεις και προσθήκες στις ΑΕΠΟ των τεσσάρων αδειοδοτημένων έργων με στόχο τη δημιουργία ενός mega φωτοβολταικού project ισχύος 490 MW, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, εξασφάλισε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια προκειμένου η «καρδιά» άλλοτε της λιγνιτικής παραγωγής να δώσει, στη νέα εποχή, τη θέση της σε ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα της χώρας, και έτσι να μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το έργο χωροθετείται εντός της «Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης» (Ζ.ΑΠ. Μεγαλόπολης) που έχει οριστεί στην ευρύτερη περιοχή με «πυρήνα» της την περιοχή του λιγνιτικού πεδίου και των μονάδων παραγωγής ενέργειας της Δ.Ε.Η.

Η τροποποίηση του ενιαίου έργου που αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά πριν λίγες μέρες με την νέα ΑΕΠΟ από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, συνίσταται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του, χωρίς να προτείνονται τροποποιήσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κυρίων έργων των ΦΣΠΗΕ, με τις διαφοροποιήσεις να αφορούν:

I. Την ενοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τεσσάρων περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων ΦΣΠΗΕ (Ορυχείο Μεγαλόπολη, Καταρραχιά, Κυπαρισσία, Τριπόταμος) σε ένα ενιαίο ΦΣΠΗΕ με την ονομασία «Ορυχείο Μεγαλόπολη» συνολικής ισχύος 490 MW.

II. Αδειοδότηση συγκεκριμένου σχεδιασμού των υπόγειων Γραμμών Διασύνδεσης Μ.Τ. για το Τμήμα Α, το Τμήμα Β και το Τμήμα Δ.

III. Τροποποίηση του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου σχεδιασμού των υπόγειων Γραμμών Διασύνδεσης Μ.Τ. του έργου για Τμήμα Γ.

IV. Αδειοδότηση του νέου σχεδιασμού της ηλεκτρικής διασύνδεσης Υ.Τ. των τεσσάρων περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων ΦΣΠΗΕ με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα του ΑΔΜΗΕ ο οποίος περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου Υ/Σ ανύψωσης Τάσης 150/33ΚV με την ονομασία «Νέο Χωρέμι» και νέα γραμμή μεταφοράς 150Kv.

Η τροποποίηση των ΑΕΠΟ

Ειδικότερα με την νέα ΑΕΠΟ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής αποφασίστηκε η τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων των έργων:

α) «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 340 MW (τμήμα Γ) και συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολη»,

β) «ΦΣΠΗΕ εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 75 MW (τμήμα Β) και των συνοδών έργων αυτού, στη θέση «Καταρραχιά»,

γ) «ΦΣΠΗΕ εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 55 MW (τμήμα Α) και των συνοδών έργων αυτού, στη θέση «Κυπαρίσσια»,

δ) «ΦΣΠΗΕ εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW (τμήμα Δ) και των συνοδών έργων αυτού, στη θέση «Τριπόταμος».

Έτσι, προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία του συνολικού πλέον έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής Ισχύος 490 MW (340+55+20+75 MW) με τα συνοδά σε αυτό έργα (οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης, Υ/Σ κλπ) στη Θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολη» της Δ.Ε. Μεγαλόπολης, του Δήμου Μεγαλόπολης, της Π.Ε. Αρκαδίας, με φορέα τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η διασύνδεση του έργου με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει μέσω υπόγειων γραμμών μέσης τάσης (33KV) και δύο Υποσταθμών ανύψωσης τάσης 33/150 KV (ο υφιστάμενος Υ/Σ «Φ/Β Πάρκο Μεγαλόπολης» και ο νέος Υ/Σ «Χωρέμι»).

Για την πρόσβαση στη θέση του έργου θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο με βελτιώσεις όπου απαιτηθούν.

Το εμβαδό του αδειοδοτημένου συνολικού πολυγώνου από τη ΡΑΕ, του ΦΣΠΗΕ, ανέρχεται σε 13.988.105,12 m2.

Βασικά χαρακτηριστικά του έργου

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τα παρακάτω βασικά μέρη:

-Φωτοβολταϊκά πλαίσια

-Αντιστροφείς στοιχειοσειράς DC/AC (String Invertes)

-Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων.

-Μετασχηματιστές ανύψωσης Χ.Τ/Μ.Τ.

-Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης).

-Ενιαία (compact) προπαρασκευασμένα συγκροτήματα Οικίσκων – Σταθμών Παραγωγής (συγκροτήματα Πεδίων ΧΤ / Μετασχηματιστών ΜΤ / Πεδίων ΜΤ).

-Γειώσεις, Καλώδια DC, Καλώδια AC.

-Τερματικοί Σταθμοί M.T εντός ορίων γηπέδων του έργου.

-Κατασκευή έργων οδικής διασύνδεσης τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή εσωτερικών διαδρόμων προσπέλασης της εγκατάστασης.

-Εγκατάσταση συστήματος γείωσης για όλους τους σκοπούς (λειτουργίας, προστασίας από σφάλματα και αντικεραυνικής προστασίας).

Το έργο στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολη» θα συνδεθεί με το Σύστημα Μεταφοράς μέσω του υφιστάμενου Υ/Σ 150/33kV «Φ/Β Πάρκου Μεγαλόπολης» και του νέου Υποσταθμού 150/33kV «Νέο Χωρέμι» επί της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς, της οποίας οι αγωγοί θα αναβαθμιστούν με υπεραγώγιμους αγωγούς για εκτιμώμενο μήκος 1,7km.

Για τη διασύνδεση του έργου θα απαιτηθεί νέα υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς 150kV διπλού κυκλώματος δύο ξεχωριστών τμημάτων, ενδεικτικού μήκους 3,1km και 0,7km αντίστοιχα, και δύο νέων πυλών 150KV που θα κατασκευαστούν εντός του υφιστάμενου Κέντρου Υπερύψηλής Τάσης Μεγαλόπολης.

Διαβάστε ακόμη

«Ψωνίζουν» μπλε τιμολόγια οι καταναλωτές για να αποφύγουν τη μεταβλητότητα των τιμών

Η Goldair μπαίνει με εξαγορά στα ξενοδοχεία – Πρώτος σταθμός η Μύκονος (pics)

Συρία: Ποιοι είναι οι αντάρτες που τερμάτισαν το 25ετές καθεστώς του Άσαντ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα