Έως τον προσεχή Ιούνιο προβλέπεται να πάρει σάρκα και οστά, η κοινή εταιρεία στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την RWE Renewables, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ελληνική πλευρά θα εισφέρει άδειες έως 1 γιγαβάτ στην περιοχή του ορυχείου του Αμύνταιο, ενώ οι Γερμανοί υποχρεούνται να βάλουν χρήματα αλλά και έργα ή να υποδείξουν για εξαγορά έργα επιπλέον 1 Γιγαβάτ. Μάλιστα, με βάση τους όρους της συμφωνίας που παρουσιάστηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προς έγκριση, προβλέπεται και ρήτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το joint venture.
Σε αυτή την περίπτωση το πέναλτι ανέρχεται σε 20.000 ανά μεγαβάτ αν για τα πρώτα δύο χρόνια δεν εισφέρει η RWER, έργα 400 MW.
Το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει επίσης στη ΔΕΗΑΝ τη δυνατότητα της πλήρους ενοποίησης των έργων με βάση τη συμμετοχή της στο κοινό μετοχικό σχήμα. Επιπρόσθετα, επιτρέπει τη μεταβίβαση αδειών εφόσον ο αγοραστής πληροί τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα πρώτης άρνησης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Επίσης, η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται σε εκείνον που προσφέρει τους καλύτερους όρους και μπορεί και η ΔΕΗ να είναι ένας δυνητικός αγοραστής.
Ως χρηματοδοτικά εργαλεία της επένδυσης προβλέπονται τόσο ο τραπεζικός δανεισμός όσο οι επιδοτήσεις από ΕΕ. Αποκλειστικότητα μεταξύ των μερών υφίσταται μόνο για την RWE, και μέχρι να εισφερθούν στην εταιρεία οι άδειες του 1 γιγαβάτ. Οι άδειες που θα ωριμάσουν θα μεταφέρονται σε εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες το κοινό σχήμα των δύο ομίλων θα είναι κύριος μέτοχος κατά 100%. Οι ΔΕΗΑΝ και RWER θα ελέγχουν εμμέσως τις εταιρείες ειδικού σκοπού κατά την αναλογία των ποσοστών τους.
Στο νέο σχήμα οι Γερμανοί θα κατέχουν ποσοστό 51% και το 49% η ΔΕΗΑΝ. Υπολογίζεται ότι η ωρίμανση κάποιων έργων θα έχει γίνει έως το τέλος του έτους ώστε αρχές του 2022 να ξεκινήσει η κατασκευή. Η ολοκλήρωσή προβλέπεται να πάρει από 3 έως 5 χρόνια.
Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε πριν από έναν χρόνο και υλοποιεί τη στρατηγική της ΔΕΗ για επέκταση στην πράσινη ενέργεια μέσα από μεγάλες συνεργασίες. Σε μία μάλιστα κομβική περίοδο για την επιχείρηση, η οποία αν και απομακρύνεται από το λιγνίτη μένει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προτάσσοντας ένα διαφορετικό επενδυτικό μοντέλο.
Υπολογίζοντας μάλιστα ότι ο όμιλος έχει επιπλέον 960 μεγαβάτ προς ανάπτυξη στη Πτολεμαϊδα που συνορεύει με το Αμύνταιο, η συνεργασία με την RWER θα συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν έργα περίπου 2 γιγαβάτ. Στη φάση της κατασκευής, οι δύο πλευρές υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν 1.000 θέσεις εργασίας.
Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΗΑΝ εμφανίζεται πολλαπλώς κερδισμένη καθώς επιταχύνει το σχεδιασμό της για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από ότι αν ακολουθούσε οργανική ανάπτυξη, επιμερίζει το ρίσκο για την κατασκευή του χαρτοφυλακίου της και βελτιώνει την ρευστότητά της αφού η συμμετοχή στο κοινό σχήμα γίνεται χωρίς την εισφορά μετρητών. Αντίστοιχα, η εισφορά μετρητών από την Γερμανική εταιρεία μεταθέτει την χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια από την εταιρεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναπτύσσει και δικά της έργα για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς της σκοπούς.
Η RWE είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, με έργα συνολικής ισχύος 40 γιγαβάτ από τα οποία τα 10 είναι στις ΑΠΕ. Η συνεργασία με την ΔΕΗΑΝ, αναβαθμίζει το ρόλο της στις καθαρές μορφές ενέργειας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή και δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ με στόχο το 1,5 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ έως το 2023.