search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: Αλλαγή πορείας με στρατηγικό προβάδισμα στην εμπορία, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια

Οι λεπτομέρειες του mega-deal στην Ρουμανία - Τι δήλωσε η διοίκηση ενώπιον 170 αναλυτών για την συμφωνία με την Enel

Την πρώτη θέση στο τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια στη Ρουμανία και στη δεύτερη θέση στον τομέα της διανομής τοποθετεί την ΔΕΗ η εξαγορά της Ρουμανικής Enel.

H συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες αλλά δουλευόταν αρκετούς μήνες πριν, αποτελεί το επιστέγασμα μιας πορείας αναδιάρθρωσης 3,5 ετών που βγάζει την ΔΕΗ για πρώτη φορά εκτός συνόρων και στρώνει το έδαφος για ηγετική παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Kατά την παρουσίαση της σημαντικής συμφωνίας στους αναλυτές χθες, η  διοίκηση επανέλαβε τους ελκυστικούς όρους αποτίμησης με τους οποίους γίνεται η συναλλαγή, υπογραμμίζοντας την άποψη ότι αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις δίκτυα προς πώληση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τίμημα που χαρακτηρίστηκε δίκαιο,  το ελεγχόμενο ρίσκο καθώς πρόκειται για δύο παρόμοιες αγορές με την Ελλάδα αλλά και στις συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τα συν  της συμφωνίας

Στα πρόσθετα οφέλη, η διοίκηση της ΔΕΗ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 170 αναλυτές, δήλωσε την  διευρυμένη πλέον παρουσία της και στον τομέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που εμφανίζει σταθερά και ρυθμιζόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε με την εξαγορά, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ομίλου στη διανομή αυξάνεται από τα 3 δισ. στα 4,15 δισ. ευρώ. Η διοίκηση ανέφερε ότι με την απόκτηση της εταιρείας, η  ΔΕΗ αυξάνει κατά περίπου 56% το πελατολόγιό της κάνοντας ένα μεγάλο  άλμα από 5,7 σε 8,9 εκατομμύρια.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Εντυπωσιακό προβάδισμα δίνει στην εταιρεία και το χαρτοφυλάκο των ΑΠΕ σε φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα με αύξηση δυναμικότητας στα 4 GW (από 3,5 GW σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά) σε λειτουργία και  διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στα 15 GW (από 10 GW σήμερα).

Με την εξαγορά, η ΔΕΗ αποκτά οκτώ εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 499 MW και τέσσερα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 36 MW. Στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο στη Ρουμανία περιλαμβάνονται επτά νέα αιολικά, με συνολική ισχύ 2,3 GW και 11 φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 3,1 GW.

Αυτό θα ενισχύσει και τα πράσινα λειτουργικά  κέρδη λόγω μεγαλύτερης συνεισφοράς των ΑΠΕ. Πρόσθετα οφέλη προσφέρει η εξαγορά στη διανομή, από τη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών κινδύνων σε ολόκληρη την αλυσίδα της ενέργειας, εξέλιξη που θεωρείται θετική στο σημερινό ασταθές περιβάλλον του κλάδου.

Επιπλέον, επιτρέπει στον όμιλο να αξιοποιήσει τη στρατηγική αξία του διευρυμένου πελατολογίου και να προσφέρει ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα. Συνέργειες θα αναπτυχθούν και για το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις δύο χώρες.

Η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Μεγάλες επενδύσεις

Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου προσεγγίζει τα 1,9 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2022 – 2026 δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 9,3 δις. ευρώ τον κ. Στάσση να δηλώνει χθες ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. Το 55% θα κατευθυνθεί προς τις ΑΠΕ, το 20% για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το 7% στις θερμικές μονάδες, το 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, το 3% στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και το υπόλοιπο 12% σε διάφορες επενδύσεις.

Η  συμφωνία κατά την ΔΕΗ βρίσκεται εντός των ορίων που είχε θέσει για σχέση καθαρού δανεισμού προς λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κάτω από 3,5. Η συγκεκριμένη σχέση βρίσκονταν στο 2,9 στα τέλη Σεπτεμβρίου, περιορίστηκε στο 1,4 στα τέλη Δεκεμβρίου και ανεβαίνει στο 2,4 αν συνυπολογιστεί ο καθαρός δανεισμός της Enel.  Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του νέου σχήματος ΔΕΗ και Enel Ρουμανίας έφτανε τα τρία δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα τα EBITDA του νέου σχήματος ανέρχονται σε 1,2 δισ. για τη χρήση 2022 έναντι 900 εκατ. που είχε παρουσιάσει η ΔΕΗ.

Η Fitch ήδη διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- της ΔΕΗ, με σταθερές προοπτικές, μετά το deal με την Enel Romania, ενώ ανάλογη στάση ακολούθησε και η S&P με θετικές αναφορές στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ 

Ξεκίνησε πιλοτικά ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΕΕ: Πλεονάσματα για το κράτος από το 2024, με ή χωρίς Ανάπτυξη

 

Exit mobile version