Το μήνυμα ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, κατά την επίσκεψή τους στο εργοτάξιο της νέας λιγνιτικής μονάδας. Όπως υπογράμμισαν, η καθαρή ενέργεια παραμένει στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε κοντινή απόσταση κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης ισχύος 550 MW στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Πτολεμαΐδα.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση υπαγορεύει να υπάρχει κάθε διαθέσιμο μέσο με στόχο την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Τόνισε όμως πως η Πτολεμαΐδα 5, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα και στο μέλλον της στρατηγικής εφεδρείας. Τι σημαίνει όμως αυτό για την λειτουργία της 5ης ολοκαίνουριας μονάδας που θα μπει σε εμπορική λειτουργία εντός της άνοιξης;
Όσοι παρακολουθούν τη στρατηγική της ΔΕΗ, καταλαβαίνουν ότι η παράταση του λιγνίτη είναι προσωρινή με την Επιχείρηση να επαναφέρει την συζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα.
Για τον σχεδιασμό της εταιρείας είναι πλήρως ενημερωμένο και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η Επιχείρηση σκοπεύει μέσα στο χρόνο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της αλλά και να αποφασίσει πότε θα τερματίσει το λιγνίτη και πώς. Η Επιχείρηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην λειτουργεί με ζημιές την νέα μονάδα καθώς ο λιγνίτης πέρα από ένα βρώμικο ορυκτό καύσιμο παραμένει και ακριβός. Ως μονάδα ενταγμένη σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, η Πτολεμαΐδα 5 θα εντάσσεται στο σύστημα τις ώρες αιχμής της ζήτησης και θα αποζημιώνεται για την διαθεσιμότητά της.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να λειτουργεί την μονάδα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές. Με το πέρας της κρίσης, η Πτολεμαΐδα 5 θα διατηρηθεί σε στρατηγική εφεδρεία και μετά το 2028 που έχει οριστεί ως ορόσημο για την παραμονή του λιγνίτη στο σύστημα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.
Προ μηνών και με αφορμή την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και την παράταση του χρόνου ζωής των λιγνιτικών μονάδων, το ΥΠΕΝ είχε παγώσει τα αιτήματα στήριξης που είχε υποβάλλει στην Κομισιόν για τον μηχανισμό της στρατηγικής εφεδρείας.
Τώρα που η ΔΕΗ επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι, θα χρειαστεί να ξαναγίνει αίτημα στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου Μηχανισμού (Strategic Reserve). Σε περίπτωση μάλιστα που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το αίτημα αυτό, αρμόδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την στήριξη της κυβέρνησης ως ένα μέτρο ενεργειακής ασφάλειας.
«Προς Θεού να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία» δήλωσε από την πλευρά του κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν και ο κατασκευαστής του έργου. Όπως είπε, ο λιγνίτης έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές, αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση να κρατήσουμε την ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι ανεξάρτητη.
Διαβάστε ακόμη:
Επιστολή Fincantieri – ΟΝΕΧ επιβεβαιώνει ότι μπορούν να ναυπηγήσουν τις κορβέτες από το… μηδέν