Για το σχεδιασμό της ΔΕΗ ως προς την λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 αλλά και τις συζητήσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την επέκταση του χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ, σε συνεργασία και με διεθνείς κολοσσούς μίλησε χθες στους αναλυτές, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, επιβεβαίωσε την σημαντική ανάκαμψη των αποτελεσμάτων, παρουσιάζοντας για το 2020 αυξημένα λειτουργικά κέρδη 885,8 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ φόρων 67,5 εκατομμυρίων έναντι ζημιών 2.057 εκ. ευρώ το 2019 που συνιστούν μια σαφή και ξεκάθαρη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής μετασχηματισμού που ακολούθησε από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα.
Αντίστοιχα, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε κύκλο εργασιών 738,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 26 εκατ. ευρώ ενώ η ΔΕΗΑΝ που αποτελεί τον πράσινο πυλώνα του ομίλου, τζίρο 30,4 εκατ. και κέρδη προ φόρων 5 εκατ. ευρώ.
Για φέτος, ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA, θα κινηθούν στα επίπεδα του 2020, καθώς προβλέπεται να είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν την επίτευξη περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια από την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος.
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τα αυξημένα κέρδη της ΔΕΗ το 2020, ήταν η βελτίωση των περιθωρίων λόγω των υψηλότερων τιμολογίων, οι χαμηλότερες δαπάνες για διοξείδιο του άνθρακα (CO2) λόγω της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, αλλά και η απαλλαγή από το βάρος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
«Βροχή» οι ερωτήσεις για την Πτολεμαΐδα 5
Ο Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το μέλλον της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
Η διοίκηση, επιβεβαίωσε την στρατηγική απόφαση για επίσπευση της μετατροπής του καυσίμου σε φυσικό αέριο το 2025 (από το 2028) αλλά και την ετοιμότητα της μονάδας να αξιοποιήσει μελλοντικά το υδρογόνο.
Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι την στάση της ΔΕΗ υπαγορεύει το αυξημένο κόστος των CO2, το οποίο πλέον έχει εκτιναχτεί στα 45 ευρώ ο τόνος και διαφορετικά θα την καθιστούσε ζημιογόνα.
Έτσι το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης μετατοπίζεται από το 2028 και θα ολοκληρωθεί με το νεότερο σχεδιασμό τρία χρόνια νωρίτερα.
Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι η δυναμικότητα της μονάδας αυξάνεται από τα 660 MW στα 1.150 MW και θα είναι εξαιρετικά ευέλικτη καθώς μέσα σε περίπου μισή με μία ώρα, θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από τα 300 MW σε πάνω από 1000 MW.
Παρουσία περίπου 100 συμμετεχόντων (Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών) ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις δυνατότητες της νέας μονάδας, η οποία όπως επισήμανε μπορεί να λειτουργήσει και ανεξάρτητα από τον μηχανισμό αποζημιώσεως ευελιξίας (CRM) καθώς θα έχει ένα ανταγωνιστικό κόστος.
Το πράσινο χαρτοφυλάκιο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις συνεργασίες με διεθνείς ομίλους όπως με την RWE (για την ανάπτυξη 2 GW μέσω κοινής εταιρείας) αλλά και τις συζητήσεις που προχωρούν με την πορτογαλική EDP για ανάπτυξη ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 400 MW αλλά και με την Maasdar Taaleri για 300 MW.
Σχετικό μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί από το 2019. Η Maasdar είναι εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ανήκει εξολοκλήρου στη Mubadala Investment Company, την στρατηγική επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι. Η Taaleri Energia είναι αντίστοιχα μια εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και διαχειριστής εταιρειών με έδρα τη Φιλανδία.
Για τον σχεδιασμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε χθες ότι προετοιμάζονται διαγωνισμοί για 500 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία καθώς και για αιολικά πάρκα 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα ωριμάζουν άλλα 400 MW φωτοβολταϊκών.
Σε στάδιο κατασκευής μπαίνει πλέον το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Κοζάνη ενώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο φωτοβολταϊκό των 50 MW στην Μεγαλόπολη.
Η ΔΕΗ, τόνισε η διοίκηση, έχει σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη, ενώ πρόσφατα κατέθεσε και αιτήσεις για συστήματα αποθήκευσης, ισχύος 1 GW.
Σε ερώτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ η διοίκηση της ΔΕΗ, ανέφερε ότι οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές υπολογίζεται να κατατεθούν στο γ’ τρίμηνο του έτους. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού έχουν περάσει εννέα διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι.
Το ομόλογο
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε χθες και στα νέα εργαλεία χρηματοδότησης της ΔΕΗ όπως η πρόσφατη έκδοση του ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας, από την οποία άντλησε 775 εκατ. ευρώ και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου τιτλοποίησης οφειλών που αναμένεται για το τέλος του μήνα.
Όπως δήλωσε, το επιτόκιο του ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας ήταν χθες στο 3,05%, από 3,875% το κουπόνι, κάτι που δείχνει την μεγάλη υποδοχή που έχει από τις αγορές.
Διαβάστε ακόμη:
ΦΑΓΕ: Η «αυτοκρατορία» της οικογένειας Φιλίππου σε νέο «ιστορικό κύκλο»
Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα κυκλοφορήσετε ξανά με το Ι.Χ. πληρώνοντας με το μήνα
Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το πρόστιμο 22% φέτος