Με νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα κενά του θεσμικού πλαισίου για τα κλαδέματα και την υλοτομία που οδήγησαν στο πολυήμερο μπλακ άουτ του περασμένου Φεβρουαρίου λόγω της κακοκαιρίας Μήδειας.
Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι σε περιοχές της δασικής νομοθεσίας, στις οποίες διέρχονται δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της αντοχής των δικτύων Διανομής, έναντι ακραίων καιρικών φαινόμενων μπορεί να εκτελεί εργασίες κλαδεμάτων και υλοτομίας δασικών δένδρων.
Πριν την πραγματοποίηση των εργασιών της η εταιρεία οφείλει να υποβάλλει αίτηση στην οικεία δασική αρχή για τη λήψη σχετικής άδειας.
Η άδεια αυτή οφείλει να εκδοθεί εντός 15 ημερών, από την ημέρα υποβολής του αιτήματος. Σε περίπτωση που ο χρόνος παρέλθει, η άδεια λογίζεται ότι έχει χορηγηθεί και ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να προβαίνει στις απαιτούμενες εργασίες, με απλή γνωστοποίηση προς το αρμόδιο δασαρχείο ή τη Διεύθυνση Δασών.
Ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος στην απομάκρυνση των δασικών προϊόντων και υπολειμμάτων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της εκάστοτε αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Εφόσον πρόκειται για ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, προηγείται η λήψη από το ΔΕΔΔΗΕ της έγγραφης συναίνεσης του ιδιοκτήτη, τα στοιχεία του οποίου γνωστοποιούνται στην εταιρεία από την αρμόδια δασική υπηρεσία.
Εφόσον ο τελευταίος δεν συναινέσει εντός 20 ημερών, ο Διαχειριστής ενημερώνει εγγράφως την Αρχή, για την κοπή των δέντρων, η οποία εγκρίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος την διενέργεια εργασιών κλαδεμάτων και υλοτομίας δασικών δένδρων.
Οι επίμαχες εργασίες κλαδεμάτων και υλοτομίας μπορούν να διενεργούνται και εντός πάρκων και αλσών, κατόπιν λήψης της γνώμης της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας.