search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΔΔΗΕ: Διεθνή μεγαθήρια με χαρτοφυλάκια πολλών τρισ. σε υποδομές και ενέργεια οι υποψήφιοι της ιδιωτικοποίησης

Η ακτινογραφία των εννέα επενδυτών που θα διεκδικήσουν το 49% των μετοχών

Κορυφαίους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού με τοποθετήσεις στους τομείς των υποδομών, της  ενέργειας και των δικτύων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Χιλή και Αυστραλία, συγκεντρώνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες εννέα από τους 11 υποψήφιους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κολοσσός της Blackrock με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 9 τρισ. δολάρια.

Όπως αναμενόταν, λόγω ασυμβίβαστου δεν προκρίνονται οι Κινεζικές εταιρείες (China South Power Grid – China Three Gorges,  Guangzhou Power), οι οποίες κόντρα στους όρους του διαγωνισμού που απέκλειαν διαγωνιζόμενους που συνδέονταν με τους μετόχους του ΑΔΜΗΕ (κινεζικό δημόσιο) εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Στόχος της ΔΕΗ είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως το καλοκαίρι.

Οι νέοι μέτοχοι (δεν αποκλείονται οι συμπράξεις μεταξύ των διαγωνιζόμενων στον επόμενο γύρο), θα αποκτήσουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και συμμετοχή στις αποφάσεις με διαφανείς κανόνες και διαδικασίες. Ωστόσο, στο ερώτημα σε τι βαθμό θα τους εκχωρηθούν δικαιώματα όπως αναφέρουν στην ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έχει τον τελικό λόγο.

Τη short list με τους επιλέξιμους επενδυτές που θα διεκδικήσουν τις μετοχές του ΔΕΔΔΗΕ, συγκροτούν οι αμερικανικές CVC, Blackrock, KKR και Oak Hill Advisors, η γαλλική Ardian, η καναδική BCI, η αυστραλιανή Macquarie, η ιταλική F2i και η επίσης αυστραλιανή First Sentier Investors που ανήκει στον όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επενδυτές και όχι εταιρείες ηλεκτρισμού, ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι ανήκουν σε εκείνους που έχουν τοποθετήσεις σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ενέργειας και δίκτυα φυσικού αερίου σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Στο διαγωνισμό, κατεβαίνει και η CVC, η οποία έκλεισε προ ημερών το ντίλ με την Εθνική Ασφαλιστική και ολοκλήρωσε την εξαγορά της Vivartia και η οποία ανήκει στα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια επενδυτών.

Πιο γνωστοί από την παρουσία τους και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας είναι ακόμη η αμερικανική KKR, η οποία διεκδικεί και το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) ενώ έχει ενδιαφερθεί και για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Η μακριά λίστα συμπληρώνεται  με την επίσης Αμερικάνικη Oak Hill Advisors.

Στο διαγωνισμό συμμετέχει επίσης ο γαλλικός όμιλος Ardian, που έχει ήδη επενδύσει σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία, Ιταλία κ.α. Η καναδική BCI με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 δισ. ευρώ, έχει ήδη παρουσία σε ενεργειακές εταιρείες στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε δίκτυο στη Χιλή.

Αρκετά γνωστή στην Ελλάδα είναι η αυστραλιανή Macquarie που επίσης ειδικεύεται στις επενδύσεις σε υποδομές και utilities, με υπό διαχείριση κεφάλαια κοντά στα 420 δισ. ευρώ. Η Macquarie συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Η ιταλική F2i, που είχε εμφανιστεί σε συνεργασία με την επίσης ιταλική TERNA, στη διαδικασία πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, εξειδικεύεται στις επενδύσεις στις υποδομές και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Σήμερα συμμετέχει, μεταξύ άλλων στην 2i Rete Gas που διαχειρίζεται δίκτυο φυσικού αερίου και σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας (από συμβατικές πηγές ή ΑΠΕ) όπως η Sorgenia, η Renovalia και η EF Solare Italia.

Τέλος η αυστραλιανή First Sentier Investors (πρώην First State) που ελέγχεται από την ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group και έχει υπό διαχείριση κεφάλαια κοντά στα 170 δισ. ευρώ, έχει περάσει στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης  του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ρυθμιζόμενη απόδοση κεφαλαίων της εταιρείας, η οποία καθορίστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία, αποτελούν ένα πολύ ισχυρό δέλεαρ για τους μεγάλους διεθνείς παίκτες κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν μακροχρόνιες επενδυτικές τοποθετήσεις σε  δίκτυα και ενεργειακές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τα πιο δυνατά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας, τα οποία αποτελούν απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης δεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αντίστοιχων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

 

Exit mobile version