search icon

Newmoney Green

ΔΕΔΔΗΕ: Αύξηση στα τέλη χρήσης του δικτύου φέρνει το παζάρι για αυξημένο WACC την περίοδο 2025 – 2028

Κατά 200 εκατ. ευρώ εκτινάσσεται ο λογαριασμός σε ετήσια βάση λόγω ρευματοκλοπών και τεχνικών απωλειών

ΔΕΔΔΗΕ

Πιέσεις για υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου που προεξοφλούν αύξηση στα τέλη χρήσης του δικτύου, αναμένεται να φέρει η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς την Ρυθμιστική Αρχή  Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για αναπροσαρμογή του επιτρεπόμενου εσόδου (WACC) της περιόδου 2025-2028.

Οι  διαπραγματεύσεις με την ΡΑΑΕΥ για τον προσδιορισμό του WACC   έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Macquarie, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας πέρασαν χθες για πολλοστή φορά το κατώφλι της Ρυθμιστικής Αρχής προσβλέποντας στη λήψη μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, η οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Yπενθυμίζεται ότι η Macquarie ελέγχει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και έχει κάθε λόγο να θέλει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις της από την επένδυση στον Διαχειριστή. Κατά πληροφορίες, οι απαιτήσεις από τα επίπεδα του 8,2% που απέρριψε ο Ρυθμιστής έχουν πέσει στο 7,3% έως 7,5% ωστόσο η ΡΑΑΕΥ επιδιώκει το ποσοστό να είναι ακόμη χαμηλότερο.

H Ρυθμιστική Αρχή έχει έρθει σε σύγκρουση όλο το προηγούμενο διάστημα με τους διαχειριστές αντιδρώντας στις απαιτήσεις για υπέρμετρες αποδόσεις και  αμφισβητώντας βασικές παραδοχές που διαμορφώνουν το επιτρεπόμενο έσοδο, όπως η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση και η αναγκαιότητα ορισμένων επενδύσεων.

Eφόσον εγκριθεί η αύξηση του WACC, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τότε έως το 2028 το έσοδο θα έχει αυξηθεί κατά 12,1% σε σχέση με το 2025 και θα είναι υψηλότερο κατά 23% σε σχέση με το 2024.

Η αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ οδηγεί σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου διανομής που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος σε μια περίοδο αυξημένου ενεργειακού κόστους. Να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο η ΡΑΑΕΥ είχε εγκρίνει για το ΔΕΔΔΗΕ WACC 7,66%.

Η αντίδραση των προμηθευτών

Στο υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές θα πρέπει να προστεθούν και οι τεχνικές και άλλες απώλειες δικτύου (ρευματοκλοπές) του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή προς την ΡΑΑΕΥ του Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) αναφορικά με την εισήγηση του Διαχειριστή για το WACC.

Πρόκειται για την ενέργεια που καταναλώνεται χωρίς να τιμολογείται και ο ΔΕΔΔΗΕ αντί να ενσωματώνει στο επιτρεπόμενο έσοδο για να ανακτηθεί μετακυλίει στην προμήθεια, στερώντας από τον διαχειριστή τα κίνητρα που χρειάζονται ώστε ο δείκτης απωλειών να περιοριστεί.

Στην εισήγηση του  ΔΕΔΔΗΕ για τη νέα ρυθμιστική περίοδο προβλέπεται τιμή βάσης των απωλειών αναφοράς 11,36%, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη της προηγούμενης ρυθμιστικής περιόδου που ήταν 9,90%.

Είναι ενδεικτικό ότι για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2022 που είναι η τελευταία που εκκαθαρίστηκε ο δείκτης απωλειών ανήλθε στο 18% μεταφέροντας στον κλάδο της προμήθειας πρόσθετο κόστος ύψους περίπου 200 εκ. το οποίο θα αναγκαστούν οι εταιρείες να περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο ΕΣΠΕΝ επικρίνει την θέση του ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν μπορεί να ελέγξει το μέσο συντελεστή απωλειών, τονίζοντας ότι αποτελεί αρμοδιότητά του με βάση το ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται στην επιστολή καλείται να ερευνήσει αναλυτικά τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση αυτή και να εκπονήσει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισής τους. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι σχετικές αναλύσεις όσο και η έκθεση του προσωρινού υπολογισμού απωλειών θα πρέπει να δημοσιοποιούνται για την προσήκουσα ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών» αναφέρει. Ο σύνδεσμος προσθέτει επίσης ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που το κόστος αυτό δεν ανακτάται.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο ΕΣΠΕΝ με τις οριστικές εκκαθαρίσεις για το έτος 2021 και το α’ εξάμηνο του έτους 2022, ο Διαχειριστής καταλόγισε στους προμηθευτές, πέραν της ενέργειας που προκύπτει από τους εγκεκριμένους συντελεστές απωλειών, περαιτέρω απώλειες ενέργειας (Συντελεστή Κανονικοποίησης) που ανέρχονται περίπου στις 500 GWh για το 2021 και 700 GWh για το α΄εξάμηνο του 2022.

«Η αστοχία αυτή, εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., αποδεικνύει εμπράκτως ότι η έλλειψη επαρκούς κινήτρου για τον Διαχειριστή, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον την αποτυχία απομείωσης των απωλειών του Δικτύου Διανομής, αλλά την κατακόρυφη αύξηση τους, ενώ οι προμηθευτές καλούνται να επωμιστούν το σχετικό κόστος και μάλιστα αναδρομικά».

Το θέμα του συντελεστή απωλειών του ΔΕΔΔΗΕ παρακολουθεί και το ΥΠΕΝ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει άμεσα με το Διαχειριστή σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο παρουσία και του ΑΔΜΗΕ.

O λόγος που καλείται στην σύσκεψη ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς αφορά την έκτακτη διόρθωση εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης στην οποία έχει προχωρήσει και ζητά  πρόσθετα έσοδα περίπου 40 εκατ. ευρώ για το διάστημα από 3/4/23 -25/6/2024  λόγω λανθασμένης τιμολόγησης σε μονάδες που ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτική θύελλα για τα €100 εκατ. του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων

Kρυπτονομίσματα: Σε εφαρμογή ρυθμίσεις για την προστασία και ενημέρωση των επενδυτών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version