search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΔΔΗΕ: 600.000 νοικοκυριά και κτήρια θα ζεσταίνονται με αντλίες θερμότητας ως το 2030

Επενδυτικό ντεμαράζ άνω των 2 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου - Ποιοι τομείς συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις-Η μείωση –στόχος για τις απώλειες και το πρότζεκτ «έξυπνοι μετρητές»

Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 προβλέπει το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΔΔΗΕ. Το πλάνο του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο 2022-2026, περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε επτά κυρίως τομείς, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να συγκεντρώνουν: τα λοιπά έργα δικτύου (συστήματα τηλεμέτρησης, κέντρα ελέγχου κ.α) ύψους 607 εκατ. ευρώ, η σύνδεση χρηστών (υποσταθμοί μεταφοράς, υποσταθμοί διανομής, δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης) με 481 εκατ. ευρώ, η  αντικατάσταση –ανακαίνιση του δικτύου με 437,91 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση του δικτύου με 242,5 εκατ. και οι επενδύσεις υποστήριξης ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων με 203,91 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας και τη διείσδυσής τους στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο αριθμός των κατοικιών που αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά με αντλίες έως το 2030 θα ανέλθει σε 438.000. ενώ στον τομέα των υπόλοιπων κτιρίων τις 170.000.

Η εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών για τις κατοικίες που θα αντικαταστήσουν το κλασικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας υπολογίστηκε ότι θα είναι της τάξης των 0,2 τεραβατώρων ανά έτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι αντλίες δεν θα λειτουργήσουν προσθετικά στα υφιστάμενα συστήματα αλλά θα υποκαταστήσουν άλλα συστήματα ψύξης -θέρμανσης (κεντρικές θερμάνσεις, μονάδες κλιματισμού) κάτι που ήδη έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνει σε μεγάλες κακοκαιρίες με την αύξηση της ζήτησης.

Μέχρι το 2030 σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταετούς σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ τη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα παρουσιάσει η Αττική με 34,39% και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 9,63% και η Θεσσαλονίκη με 8,84%.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου παρατηρείται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αυξάνονται συνεχώς οι απαιτήσεις για νέα αιτήματα σύνδεσης. Όπως αναφέρει το σχέδιο, ο ΔΕΔΔΗΕ αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις από το RRF έχει σχεδιάσει και υλοποιεί έργα επαύξησης των υποσταθμών υψηλής και μέσης τάσης ώστε να μεγαλώσουν τα περιθώρια σύνδεσης ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής κατά 725 MW.

O διαχειριστής εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν στο δίκτυο επιπλέον 2 GW εφόσον η δυναμικότητα αυτή διατεθεί σε σταθμούς net metering μικρής ισχύος.

Σχετικά με το έργο αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών χαμηλής τάσης με έξυπνους μετρητές, το σχέδιο του Διαχειριστή  χαρακτηρίζει ύψιστης σημασίας και μια από τις μεγάλες προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Με τους έξυπνους μετρητές που αναμένεται να εγκατασταθούν ως το 2030 θα επιτευχθεί η δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η βελτιωμένη εικόνα της κατάστασης του δικτύου με μείωση των τεχνικών απωλειών.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές. Επίσης προβλέπονται 7,3 εκατ. έξυπνοι μετρητές χαμηλής τάσης και 2,92 εκατ. κιβώτια τοποθέτησης έξυπνων μετρητών μαζί με εργασίες πεδίου στις πέντε περιφέρειες διανομής.

Οι νέοι γενιάς μετρητές θα φέρουν σημαντικά οφέλη για τους χρήστες –καταναλωτές καθώς επιτρέπουν την παρακολούθηση της ενεργειακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο, εξοικονόμηση ή μετακύλιση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων σε φθηνότερες τιμολογιακές ζώνες, ακριβής τιμολόγηση βάσει πραγματικών δεδομένων κ.α.

Στον τομέα των απωλειών δικτύου που αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού κόστους, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει σημαντική μείωση που αναμένεται να φτάσει το 9,1% το 2024 από 9,9% το 2019 με πρόγραμμα μείωσης τόσο για τις μη τεχνικές απώλειες όσο και για τις τεχνικές με τις αναγκαίες επενδύσεις σε έργα ενίσχυσης και λοιπά έργα δικτύου. Όπως αναφέρεται, οι παράμετροι της μείωσης απωλειών έχουν εφαρμογή κατά την πρώτη ρυθμιστική περίοδο (2021-2024) ενώ για την επόμενη θα καθοριστούν με ανάλογη απόφαση της ΡΑΕ.

Διαβάστε ακόμη:

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Άρειος Πάγος και Eurostat «απειλούν» με εκτροχιασμό το δημόσιο χρέος

Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

 

 

Exit mobile version