Ποσοστό 35% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην περιοχή Ρόσκοβετς της Αλβανίας, ισχύος 174 MW που αναπτύσσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτά η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία που ενέκρινε χθες το ΔΣ της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, επισφραγίζοντας την από κοινού έξοδο τον δύο εταιρειών στην αγορά των Δυτικών Βαλκανίων. Στο ίδιο σχήμα, συμμετέχει και η αλβανική Cener2, με την οποία έχει συμπράξει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω μιας νέας θυγατρικής της Fier Theroelectric. Με την εταιρεία η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει στα 300 εκατομμύρια. Mετά τις μετοχικές ανακατατάξεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελέγχει το υπόλοιπο 35% και το 30% η Cener2. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί ως τα τέλη του έτους.
Πρόκειται για την δεύτερη συμμαχία που συνάπτει ο όμιλος Περιστέρη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς έχει προηγηθεί η από κοινού σύμπραξη με την Motor Oil για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW, η οποία προχωρά με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2024.
Το δεύτερο deal είναι και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία πριν ένα χρόνο εντάχθηκε στην ίδια κοινοπραξία με την ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζο για την ανάπτυξη μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη δυναμικότητας 840 MW. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει μια στρατηγική στροφή το τελευταίο διάστημα στην ηλεκτροπαραγωγή και τις ΑΠΕ, τομείς τους οποίους χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στην φθίνουσα πορεία του μεριδίου της στην αγορά του φυσικού αερίου.
Τον σχεδιασμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην γειτονική χώρα είχαν αποκαλύψει πριν μερικές εβδομάδες και στελέχη της εταιρείας κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, χωρίς να επεκταθούν σε περεταίρω λεπτομέρειες.
Η Αλβανία είναι μια αγορά που αν και αποτελεί μια χώρα που διατρέχει ο TAP (ο αγωγός που μεταφέρει αζέρικο αέριο, ο οποίος περνά μέσα και από τα ελληνικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία), βασίζεται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, σε κάποια φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Προ λίγων μηνών, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να επενδύσει σε υποδομές φυσικού αερίου στην Αλβανία. Στην γειτονική χώρα επιχειρεί τα τελευταία χρόνια και η oλλανδική Shell, μέσω της Shell Upstream Albania (θυγατρική της Royal Dutch Shell). Η εταιρεία διεξάγει στην περιοχή ερευνητικές γεωτρήσεις και το καλοκαίρι έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων ότι στην περιοχή Shpirag εντοπίστηκε νέο κοίτασμα πετρελαίου.
Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία
Το πράσινο φως σε μια νέα σημαντική επένδυση, που διευρύνει τις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, εγκρίνοντας τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της πρώτης θερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα συμμετάσχει με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική GENER2, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στο Relievi Roskovec της Αλβανίας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει πολυετή σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Η νέα αυτή μονάδα θα επιτρέψει στην Αλβανία να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: « Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευρύνει διαρκώς τις δραστηριότητές της ως σύγχρονη, καθετοποιημένη επιχείρηση, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Μετά τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 815 MW, και τη συμμετοχή μας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, αυτή της Αλβανίας, συμμετέχοντας στην πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετέχοντας σταθερά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.»
Διαβάστε ακόμη
Από Δεκέμβριο «ρέει χρήμα» €2,3 δισ. με μέτρα ανακούφισης
Γκάγκικ Απκαριάν: Πώς και γιατί αποκτήσαμε τη Frigoglass – Θεαματική η ανάκαμψη της Ελλάδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ