search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Δαγούμας (ΡΑΕ): Το πλαφόν στη χονδρεμπορική μπορεί να επηρεάσει μόνο το 50% του κόστους του ρεύματος

Προβληματισμός για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κόστος και τις επιπτώσεις της στον ανταγωνισμό-Nέες καμπάνες στους προμηθευτές

Σαφείς αποστάσεις από το προτεινόμενο μοντέλο για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και τις επιπτώσεις του στην αγορά, πήρε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας.

Όπως δήλωσε, το νέο κυβερνητικό μέτρο εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που είχε προτείνει η ΡΑΕ, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει τί επιπτώσεις θα έχει στο κόστος και στον ανταγωνισμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Αρχής ανέφερε ότι η πρόταση η δική του, ήταν να αναπτυχθεί μια φόρμουλα για το κυμαινόμενο τιμολόγιο που να συνδέεται με ένα δείκτη που να αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος.

Αντίθετα, το ΥΠΕΝ κατέληξε σε μια λύση που προβλέπει την προαναγγελία της χρέωσης των τιμολογίων δύο μήνες πριν, στη βάση των υπολογισμών των παρόχων και εν συνεχεία τον έλεγχο από την ΡΑΕ για να διαπιστωθεί εάν οι υπολογισμοί αυτοί είναι κοστοστρεφείς.

«Το δικό μας μοντέλο δεν θα επηρέαζε τον ανταγωνισμό» κατέληξε και αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πλήρης φάκελος προκειμένου να ελεγχθούν καθετοποιημένοι πάροχοι για την τήρηση της κοστοστρέφειας. Κατά πληροφορίες στο κάδρο έχει μπει η ΔΕΗ και τα τιμολόγιά της στην υψηλή τάση καθώς η Επιχείρηση ελέγχεται για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά σε σχέση με τα τιμολόγια της βιομηχανίας (υψηλή τάση) όσο και σε σχέση με τους προμηθευτές για αθέμητες πρακτικές στην λιανική.

Ο κ. Δαγούμας, τοποθετήθηκε και ως προς το περιθώριο που υπάρχει,  με το νέο μηχανισμό στην χονδρεμπορική να υποχωρήσουν τα τιμολόγια ρεύματος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, όταν στην Ελλάδα το 40% του μείγματος είναι φυσικό αέριο και το υπόλοιπο 10% εισαγωγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχεις κανένα περιθώριο παρέμβασης στο 50% το κόστος του οποίου καθορίζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Επομένως όπως σημείωσε, οι τιμές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα αφού τα μέτρα μπορούν να επηρεάσουν μόνο το υπόλοιπο 50%.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έδωσε χθες μεγάλη έμφαση στον έλεγχο της λιανικής, στην οποία η Αρχή έχει πάρει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να στείλουν στην ΡΑΕ, στοιχεία για όλα τα τιμολόγιά τους προκειμένου να ελεγχθούν ένα προς ένα.

Συνολικά από τον μεγενθυτικό φακό της Αρχής θα περάσουν 7,5 εκατομμύρια μετρητές  για μια περίοδο 10 μηνών, προκειμένου  η ρυθμιστική αρχή να αποκτήσει μια βάση δεδομένων για όλους και να ελέγξει στοιχεία όπως ο ακριβής υπολογισμός της επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ),  ο υπολογισμός των δημοτικών τελών ή άλλων χρεώσεων υπέρ τρίτων, η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στοιχεία,  τα οποία θα ανανεώνονται κάθε μήνα.

Ηλεκτρική ενέργεια και προμηθευτές η πλειοψηφία των παραπόνων

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, στην πλατφόρμα παραπόνων MyRAE έχουν κατατεθεί 7.920 παράπονα. Ωστόσο ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρχε αυξητική τάση, τον Ιούνιο καταγράφεται μείωση.

Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, προβλέπεται πως θα κατατεθούν περίπου 1.000 παράπονα σε σχέση με 1.848 τον Μάιο που ήταν και ο μήνας που σημειώθηκε ρεκόρ παραπόνων.

Το 60% αυτών  έχει απαντηθεί, το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) αφορά ηλεκτρική ενέργεια και κυρίως προμηθευτές (80%) και το υπόλοιπο (20%) διαχειριστές. Ένα στα δύο παράπονα αφορά τις χρεώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προανήγγειλε για άλλη μια φορά κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος, όπως είπε, «έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Είτε δεν απαντάει σε παράπονα καταναλωτών, είτε αργεί να απαντήσει, ενώ πρόσφατα ζήτησε από τη ΡΑΕ να ενοποιήσουν τις πλατφόρμες παραπόνων. «Θα λάβει την απάντηση που πρέπει» είπε ο κ. Δαγούμας και ξεκαθάρισε πως είτε θα υπάρξει κύρωση (πρόστιμο) είτε θα υπάρξει απομείωση εσόδων με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Βροχή από κυρώσεις και νέες ακροάσεις

Οι προμηθευτές βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του ελέγχου της Αρχής καθώς ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 5 παρόχους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Διαχειριστές για το 2020, ενώ πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις 12 προμηθευτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το 2021.

Ακροάσεις προμηθευτών έχουν γίνει και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την τήρηση άλλων όρων του Κώδικα Προμήθειας (όπως η υποχρέωση παροχής σταθερών τιμολογίων), για το δικαίωμα προγνωστοποίησης (ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών 60 μέρες πριν από μονομερή τροποποίηση των συμβατικών όρων). Από τα τέλη αυτού του μήνα το μοντέλο των θετικών αναφορών επεκτείνεται και στους προμηθευτές που θα συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΡΑΕ για το περιεχόμενο και την εμφάνιση των συμβάσεων (αιτήσεων προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ από τα τέλη Ιουλίου οι θετικές αναφορές επεκτείνονται και σε όσους προσαρμοστούν στα πρότυπα των νέων λογαριασμών της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας επανέλαβε πως η ρυθμιστική αρχή έχει αιτηθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας του Κώδικα Προμήθειας στη ΡΑΕ καθώς αποτελεί τον μόνο από τους 10 περίπου Κώδικες που δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα αυτή η αρμοδιότητα παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί και το συγκρότημα της «Βαλκάν Εξπόρτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Πώς χάνει η μεσαία τάξη 600 ευρώ λόγω της εισφοράς που καταργείται

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο

 

Exit mobile version