search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Δαγούμας (ΡΑΕ): Στην επιτροπή Ανταγωνισμού πλήρης φάκελος για τα τιμολόγια της ηλεκτροπαραγωγής

Δεν αλλάζει το WACC του ΑΔΜΗΕ, έρχονται κυρώσεις για τις καθυστερήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στην ικανοποίηση παραπόνων των καταναλωτών και αποζημιώσεις για τις διακοπές ρεύματος-Εντός Ιουλίου η σχετική εισήγηση του Ρυθμιστή

Πλήρη φάκελο για τα τιμολόγια στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας. Όπως επισήμανε σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, πρόκειται για ζητήματα που δε μπορεί εκ του νόμου να τεκμηριώσει η ΡΑΕ αφού μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει την αρμοδιότητα ελέγχου για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή εναρμονισμένες πρακτικές.

Ο επικεφαλής της Αρχής ήταν κατηγορηματικός και ως προς το θέμα της απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί το θέμα των ημερών. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, εξήγησε ότι η Αρχή παραμένει αμετακίνητη ως προς τον καθορισμό της απόδοσης σε 6,1% για την επόμενη τετραετία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι πρόκειται για απόφαση που υπαγορεύεται από την ανάγκη τήρησης του δημοσίου συμφέροντος και ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του WACC, εφόσον τεκμηριώνονται οι λόγοι.

«Αν το 2024 ο ΑΔΜΗΕ πάει να πάρει ένα δάνειο για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων και έχει υψηλότερο επιτόκιο θα έρθει να μας κάνει αίτηση αναθεώρησης με βάση το νέο κόστος δανεισμού και θα κάνουμε αναπροσαρμογή» δήλωσε.

Όπως τόνισε τo εγκεκριμένο WACC για το 2021 ήταν 6,95% και είχε υπολογιστεί με φορολογικό συντελεστή 29% που σήμερα είναι 22%. Επίσης με κόστος δανεισμού με 5,13%, όταν το πραγματικό απολογιστικό ήταν 2,8%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το ονομαστικό «απολογιστικό» WACC για το 2021 θα ήταν 5,57%. Ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε αρχικά 7,52% και 7,97% (Ιούνιος 2022). Στην Ισπανία είναι 5,6% , στην Ιταλία 5% που αναμένεται να αυξηθεί 0,2-0,3% και στην Πορτογαλία σε και θα αυξηθεί σε 4,65%.

Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε και στις παράλογες απαιτήσεις του διαχειριστή σε νέες προσλήψεις. Όπως σημείωσε, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει να πάρει 2.400 μόνιμους υπαλλήλους μέχρι το 2024 και να μονιμοποιήσει και τα μπλοκάκια. Η ΡΑΕ δέχεται 800 προσλήψεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αρχή απορρίπτει και το έξτρα WACC 2,5% που ζητάει για την ηλεκτρική διασύνδεση στα 12νησα καθώς ο ΑΔΜΗΕ δεν προσκόμισε έγκαιρα την μελέτη κόστους οφέλους. Για το λόγο αυτό θα είναι μηδενικό.

Ο κ. Δαγούμας δήλωσε επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητά 30 εκατ. παραπάνω το χρόνο εγγυημένα έσοδα δηλαδή 120 εκατ. στην τετραετία!

Καμπανάκι και για τον ΔΕΔΔΗΕ

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΡΑΕ έκρουσε το καμπανάκι και για τον ΔΕΔΔΗΕ. «Θέλουμε να έχουμε πολύ καλή γνώση και εποπτεία των θεμάτων της λιανικής. Δημιουργήσαμε το MyRae για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και εξήγησε ότι οι απαντήσεις στο 75% των παραπόνων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα «my RAE» δίνονται εντός δύο εβδομάδων. Εξαίρεση όπως είπε, αποτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος σύντομα αναμένεται να υποστεί κυρώσεις γιατί έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Καθυστερεί να απαντήσει και πρόσφατα ζήτησε να γίνει ενοποίηση των αντίστοιχων εργαλείων υποβολής παραπόνων ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ».

Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα σε σχέση με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, για αυτό και θα υποστεί είτε κυρώσεις είτε απομείωση των εσόδων του. Ο διαχειριστής του δικτύου διανομής είναι υπόλογος στην ΡΑΕ και για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες (πυρκαγιές, χιόνια) και όχι μόνο.

«Πρέπει να υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Μελετήσαμε όπως είπε, τι συμβαίνει στην Ευρώπη και αρχές Ιουλίου, θα στείλουμε και την δεύτερη ολοκληρωμένη πρόταση της ΡΑΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ. «Αν δε θέλουν να συνεργαστούν θα τους το επιβάλλουμε». Ο καταναλωτής, σημείωσε πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που αν δεν ενεργοποιείται από τον δήμο να μπορεί να το ενεργοποιήσει ο διαχειριστής και να το χρεώσει στο δήμο. Επιπλέον για τις ημέρες που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να δώσει λύση, θα υποχρεώνεται να αποζημιώνει τους πολίτες. Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση με τον κ. Δαγούμα να δηλώνει ότι το ΥΠΕΝ δεν είναι αρνητικό.

Προσφυγή για αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Την ενόχλησή του δεν έκρυψε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πλαίσιο της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Ιταλική Italgas. Για το θέμα, η ΡΑΕ είχε βάλλει σοβαρά προσκόμματα καθώς έθετε δύο κρίσιμους όρους για την πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ (Αττικής, Θεσσαλίας Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ). Για μία 3ετία να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση και στο διάστημα αυτό να διατηρηθούν ως έχουν οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού τους. Οι αντιδράσεις των Ιταλών έφτασαν στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια και με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, αφαιρούνται οι αρμοδιότητες πιστοποίησης από την ΡΑΕ και απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε να μην χρειάζεται η πιστοποίηση από την Ρυθμιστική Αρχή.

H εταιρεία υποχρεώνεται απλά να ενημερώσει τη ΡΑΕ για όποια μετοχική μεταβολή προκύψει και για την ταυτότητα των επενδυτών.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι θα ζητήσει την συνδρομή της ΕΕ ώστε να διευκρινιστεί αν μπορεί η πολιτεία να καταργήσει αποφάσεις του Ρυθμιστή, επισημαίνοντας ότι η Αρχή έκανε την δουλειά της με βάση τα όσα προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα… Μυκόνου με επώνυμα σφυριά και αναστολές (pics)

Ποια αγαθά και υπηρεσίες διατηρούν ή αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

Έρχονται νέες λίστες με «μαύρο χρήμα» κρυμμένο στο εξωτερικό

 

Exit mobile version