Στην Ευρώπη παράλληλα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, ισχύουν και αντικίνητρα που δημιουργούν επιβαρύνσεις στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπομπών ρύπων και είναι από τις χώρες που δεν λειτουργούν “με μαστίγιο αλλά μόνο με καρότο” για την βιομηχανία. Με δεδομένο μάλιστα ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο, η παραγωγή έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική, δήλωσε από το Τόκιο τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Αναφερόμενος στο γενναιόδωρο οικονομικό και φορολογικό πακέτο μέτρων ύψους 370 δις. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την προσέλκυση ευρωπαϊκών βιομηχανιών (γνωστό και ως νόμος IRA), τόνισε ότι πιέζει την Ευρώπη να λειτουργήσει με ταχύτητα και πρόσθετα κίνητρα για να αποφύγει την αποβιομηχάνιση.
Συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος των ελλήνων βιομηχάνων δεν έκρυψε την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία μέσα στην ΕΕ και να ληφθούν αποφάσεις για να γίνουν βιομηχανικές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να μην δίνονται μόνο κρατικές ενισχύσεις.
Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (JETRO), στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι η Ευρώπη αντιδρά και έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για ένα ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων που θα δώσει κίνητρα παραμονής στην ΕΕ των βιομηχανιών.
Μόλις χθες άλλωστε η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της στην «πρόκληση» των ΗΠΑ που έχει βάλλει σε μπελάδες την ΕΕ. Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, επισπεύδονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για την ενεργειακή μετάβαση και χαλαρώνουν τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων έως το 2025 με πόρους κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης.
Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει δυναμικά κίνητρα για τη μεταποίηση και την πράσινη ενέργεια. Έτσι η ζυγαριά έχει αρχίσει να κλίνει υπέρ των ΗΠΑ, ευνοώντας ιδιαιτέρως τους ενεργοβόρους κλάδους, την ώρα που η Ευρώπη έχει αποσταθεροποιηθεί από την διάρκεια και την ένταση του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση από ανάγκη για να σωθεί ο πλανήτης, έχει μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία και πλέον διέπει κάθε οικονομικό σχεδιασμό.
Το έδαφος σημείωσε, έχει προετοιμαστεί σε όλο τον κόσμο αλλά ειδικά η Ευρώπη και η Ιαπωνία μπορούν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση αξιοποιώντας μια ευκαιρία ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.
Η Ελλάδα προσελκύει επενδυτές
Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας είναι ιδανικός επενδυτικός προορισμός.
Μίλησε για τις καιρικές συνθήκες, τη γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων που την κάνουν ιδανικό logistic center, την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν προσελκύοντας funds και δημιουργώντας ευκαιρίες αποδόσεων, τα διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα σχήματα κ.α.
Η ενεργειακή μετάβαση όπως επισήμανε είναι προτεραιότητα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει γίνει φιλική στις επιχειρήσεις έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και υπάρχει φορολογική σταθερότητα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, και αν και είναι μικρή αγορά προσφέρει πρόσβαση στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.
Στα μειονεκτήματα αναφέρθηκαν οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και στην απονομή δικαιοσύνης τομείς, που όπως είπε η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να τα βελτιώσει.
Σδούκου: «Επενδύστε σε εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων»
Κατά την Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του JETRO, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece, η κ. Σδούκου από την πλευρά της, απαρίθμησε όλα τα μεγάλα deals που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας το τελευταίο διάστημα (CVC-ΔΕΗ και Μacquarie- ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και δύο που είναι στα σκαριά.
Πρόκειται για την First Sentier, το fund που εδώ και μήνες είναι σε διαπραγματεύσεις και ολοκληρώνει σύντομα την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ της χώρας μας, της Τέρνα Ενεργειακή αλλά και της επαφές της Chevron στον τομέα των υδρογονανθράκων για είσοδο σε κοινοπραξία της HelleniqEnergy.
Η κ. Σδούκου παρουσίασε στους Ιάπωνες επιχειρηματίες και επενδυτές, το τετραετές έργο της κυβέρνησης στο χώρο της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν και έκαναν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ να εκτοξευθούν αφού έγινε ολοκληρωτικός επανασχεδιασμός της αδειοδοτικής διαδικασίας. Όπως δήλωσε σύντομα το ΥΠΕΝ θα έχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τα διμερή συμβόλαια των ΑΠΕ ενώ αναφέρθηκε και στην σημασία που δίνει η χώρα μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Στόχος, όπως είπε, είναι από το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά, να επιδοτείται η τοποθέτηση φορτιστών και η ηλεκτροκίνηση να αντιμετωπίζεται ως μια καινούργια αγορά που τώρα διαμορφώνεται. Σημείωσε ότι στο παρελθόν η Nissan διέθετε εργοστάσιο στην Ελλάδα και παρακίνησε την ιαπωνική εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας επένδυσης στην Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.