Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής απέναντι στο σφοδρό τρίτο κύμα καύσωνα και τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, βρίσκονται οι διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση που θα βρεθεί στα κόκκινα.
Για σήμερα τις μεσημεριανές ώρες αιχμής, τα φορτία με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να φτάσουν τα 10.175 MW ενώ η αυξημένη ζήτηση θα πέσει κάτω από τα 9.000 MW μόνο κατά τις βραδινές ώρες (μετά τις 21.00 μμ).
Οι εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που έκαναν λόγο για μεγαλύτερα φορτία που θα έφταναν ή και θα ξεπερνούσαν τα 11.000 MW επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του διαχειριστή.
Η συνολική ζήτηση με βάση τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να διαμορφωθεί στις 208.274 μεγαβατώρες και θα είναι σχεδόν διπλάσια από μία συμβατική μέρα με ήπιες θερμοκρασίες.
Φυσικό αέριο και λιγνίτης κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 47%, οι ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν με σχεδόν 25% και 6% αντίστοιχα ενώ υψηλά κρατούνται οι εισαγωγές με 17,04%.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τις μέρες του παρατεταμένου καύσωνα αυξήθηκε κατά 12% οδηγεί αντίστοιχα και σε άνοδο της χονδρεμπορικής, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 8,3% με την υψηλότερη τιμή να διαμορφώνεται την περασμένη Παρασκευή στα 139,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα η τιμή της επόμενης μέρας εμφανίζεται στα 116,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλότερη στα 207,17 και την xαμηλότερη στα 80,70 ευρώ/ΜWh. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει από τις πιο ακριβές αγορές της ΕΕ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα στην κάλυψη της ζήτησης συνδράμουν όλες οι μονάδες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και Άγιος Νικόλαος της Mytilineos που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, με εξαίρεση τις μονάδες που αντιμετωπίζουν βλάβες.
Το σύστημα χάρη και στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ, εμφανίζεται ανθεκτικό στο crash test του καύσωνα και εκτός κάποιου απροόπτου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας.
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζουν ότι για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και να προλάβουν βλάβες, τα τεχνικά συνεργεία ελέγχουν τις γραμμές του συστήματος και με επιτόπου αυτοψίες.
Περιορισμένης κλίμακας βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης και υποσταθμούς λόγω υπερθέρμανσης παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής τις προηγούμενες μέρες και αναμένεται να συνεχιστούν με χρόνο αποκατάστασης από 1 έως 2 ώρες.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΑΔΕ: Ξεκινούν διασταυρώσεις για την προκλητική φοροδιαφυγή
Μύκονος: Νέο σφυρί για τη βίλα «διαμάντι» των «Villas Amrit» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ