Οι χώρες που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, COP28, συμφώνησαν σήμερα νε θέσουν σε λειτουργία το Ταμείο αντιμετώπισης κλιματικών καταστροφών προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα κράτη που υποφέρουν ήδη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η σημερινή συμφωνία, που επετεύχθη την ημέρα έναρξης του συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνει συνέχεια στην προκαταρκτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο αντίστοιχο συνέδριο πέρυσι στην Αίγυπτο και θεωρείται ευρέως ως σημείο καμπής στην κλιματική κρίση.
Στην προκαταρκτική περσυνή συμφωνία πολλές βασικές ρυθμίσεις δεν είχαν ξεκαθαρίσει, όπως το ποιος πρέπει να πληρώσει στο Ταμείο, πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι και ποιος θα διαχειρίζεται τα χρήματα.
Η απόφαση για να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο προκάλεσε όπως μεταδίδει το CNBC τα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων στη σύνοδο COP28.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg σχεδόν 200 κράτη συμφώνησαν στο να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο με τα πιο πλουσια κράτη να υπόσχονται τουλάχιστον 260 εκατομμύρια δολάρια στο ξεκίνημά του.
Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ενώ το Ταμείο θα φιλοξενείται στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οικοδέσποινα χώρα της συνόδου δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια και το ίδιο ποσό ανακοίνωσε και η Γερμανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε για 40 εκατομμύρια λίρες (50 εκατομμύρια δολάρια) και το ίδιο ποσό ανακοίνωσ και η η Ιαπωνία .
Ο Τζον Κέρι, εκπρόσωπος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να παράσχει 17,5 εκατομμύρια δολάρια.
Οι ανακοινωθείσες συνεισφορές επιτυγχάνουν το ελάχιστο ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών, θέτοντας τη βάση για να ξεκινήσει η εκταμίευση χρημάτων στις αρχές του επόμενου έτους.
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το CNBC οι χώρες υψηλών εισοδημάτων, οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντιτίθενται εδώ και καιρό στη δημιουργία ενός ταμείου ζημιών για την αποζημίωση των χωρών με χαμηλό εισόδημα.
Οι υποστηρικτές του Ταμείου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τις κλιματικές επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, πλημμυρών και πυρκαγιών ή επιπτώσεων βραδείας έναρξης όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – στις οποίες οι χώρες δεν μπορούν να αμυνθούν, είτε επειδή οι κίνδυνοι είναι αναπόφευκτοι είτε επειδή δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους να το πράξουν.
Λίγο πριον γίνουν γνωστές οι πρώτες συνεισφορές η Friederike Roder, αντιπρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης της βιώσιμης ανάπτυξης Global Citizen, είχε χαρακτηρίσει την ανακοίνωση της λειτουργία του Ταμείου ως «ιστορική απόφαση», αλλά όπως υπογράμμισε «ένα ταμείο είναι άχρηστο χωρίς χρήματα» και προέτρεψε τους πλούσιους χώρες να παρέμβουν και να ανακοινώσουν σημαντικές δεσμεύσεις.
«Οι ανάγκες για απώλειες και ζημιές και άλλη χρηματοδότηση για το κλίμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε επίσης, επιπλέον, να αξιοποιήσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι διεθνείς φόροι», δήλωσε η Roder.
Διαβάστε ακόμη
Σφίγγει ο κλοιός: Έλεγχοι για φοροδιαφυγή μέσω courier και social media
JP Morgan: Overweight για το Χ.Α. μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης – Τop pick η Alpha Bank
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καθιερώνεται η επιστολική ψήφος σε Ελλάδα και εξωτερικό (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ