search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

COP28: Με ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση συνοδεία του Πρωθυπουργού η φετινή Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα

Η Ελλάδα θα έχει δικό της περίπτερο στο Ντουμπάι - Οι μεγάλες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι γκρίνιες για τα ΗΑΕ και οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επηρεάζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, τις φετινές της διαπραγματεύσεις η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η COP28 είναι το σημείο όπου ηγέτες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα κάνουν έως τις 12 Δεκεμβρίου τον μεγάλο απολογισμό και θα μετρήσουν τα βήματα προόδου σχετικά με τη «Συμφωνία του Παρισιού» που αποτελεί τη συνθήκη ορόσημο για το κλίμα που υπογράφτηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις το 2015.

Η χώρα μας θα συμμετέχει στο παγκόσμιο φόρουμ για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο, με επικεφαλής της αποστολής τον πρωθυπουργό. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν στο Ντουμπάι που διεξάγεται η COP28, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας κ.α

Καθώς ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί η πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στο περιβάλλον, οι συζητήσεις μεταξύ παγκόσμιων ηγετών, διαπραγματευτών, υποστηρικτών του κλίματος και εκπροσώπων της βιομηχανίας έχουν στραφεί στον τρόπο προσαρμογής του κόσμου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι θανατηφόροι καύσωνες, οι ισχυρότερες καταιγίδες και καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όμως, ο δρόμος προς τη συναίνεση μεταξύ των κρατών έχει αποδειχθεί δύσκολος και καταδεικνύει τις διαφορές μεταξύ των πλούσιων χωρών – οι οποίες προκαλούν την παγκόσμια ρύπανση – και των φτωχών εθνών που έχουν συμβάλει λιγότερο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η διαμάχη στην COP28

Κάθε χρόνο, η σύνοδος κορυφής για το κλίμα φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα χωρίς να λείπουν κατά καιρούς οι αντιδράσεις για τις πόλεις που υποδέχονται το διεθνές γεγονός. Φέτος, η αντίδραση στη διοργανώτρια χώρα που είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της COP.

Όχι μόνο γιατί τα ΗΑΕ είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου, αλλά κι επειδή έχουν τοποθετήσει ως επικεφαλής της διοργάνωσης ένα κορυφαίο στέλεχος ορυκτών καυσίμων.

Ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, ο Πρόεδρος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, έχει χαρακτηριστεί μια πρόκληση για να αναλάβει τη διεύθυνση της COP28.

Τον Μάιο, περισσότερα από 100 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν τον Αλ Τζάμπερ να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.

Υπήρξαν όμως και αντίθετες απόψεις όπως εκείνη του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι που επαίνεσαν τον διορισμό του Αλ Τζάμπερ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απορρίψει την κριτική ότι η χώρα είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα στον κόσμο, με την ομάδα της COP28 να υποστηρίζει πρόσφατα στο CNN, ότι τα ΗΑΕ ήταν τα πρώτα στη Μέση Ανατολή που έθεσαν στόχους μείωσης των εκπομπών το 2030 και το 2050.

Ποιοι θα βρεθούν στην CO28

Στην φετινή διοργάνωση θα συναντηθούν περισσότερα από 160 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Επίσης ηγέτες από μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν, είναι μεταξύ εκείνων που θα παρευρεθούν.

Από τις παρουσίες που ξεχωρίζουν είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία στην τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής, και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ποντίφικας που θα παραστεί σε COP. Μέχρι στιγμής απουσιάζουν από τη λίστα ομιλητών, η οποία θα οριστικοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ — οι ηγέτες των κορυφαίων ρυπογόνων χωρών στον κόσμο.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν και ο Σι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί των ορυκτών καυσίμων που υπονομεύουν τον πλανήτη.

Απολογισμός

Από τη Συμφωνία του Παρισιού, έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Ωστόσο ο κόσμος έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της κλιματικής ρύπανσης και το παράθυρο στενεύει όλο και περισσότερο.

Ο καύσωνας που επηρεάζει μεγάλο μέρος της Βραζιλίας εδώ και αρκετές ημέρες συνεχίζεται, με αποπνικτικές θερμοκρασίες σε πόλεις όπως το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο δείκτης θερμοκρασίας έφτασε σε ρεκόρ επίπεδα 58,5 °C.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η φετινή COP28 θα είναι η πρώτη που τα κράτη θα εισέλθουν στις αίθουσες  διαπραγματεύσεων με μια ανάλυση που δείχνει πόσο εκτός τροχιάς από τους στόχους τους για το κλίμα βρίσκονται οι χώρες.

Μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που θα τεθούν στο επίκεντρο στο Ντουμπάι είναι η οριστικοποίηση ενός ταμείου «απώλειας και ζημίας» που ξεκίνησε να συζητείται πέρσι στην διάσκεψη της Αιγύπτου.

Στη COP27, μια σειρά από έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, μπλόκαραν την πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων – συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – και όχι μόνο του άνθρακα.

Το ταμείο ζημιών, το οποίο οι χώρες συμπεριέλαβαν στη συμφωνία του περασμένου έτους, θα βοηθήσει στη μεταφορά χρημάτων από τις πλουσιότερες χώρες, οι οποίες ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία της κλιματικής κρίσης, σε φτωχές χώρες. Ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, μια ειδική επιτροπή συνεδρίασε στο Άμπου Ντάμπι στις αρχές Νοεμβρίου και συνέστησε στην Παγκόσμια Τράπεζα να φιλοξενήσει το ταμείο και να λειτουργήσει προσωρινά ως διαχειριστής του για τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Κληρονομιές: Υποχρεωτικά όλες στο myPROPERTY

Greek Investment Conference: Στο Λονδίνο η αφρόκρεμα των ελληνικών εταιρειών – Μυτιληναίος, ΔΕΗΑΝ, Ιntrakat, Εnergean

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version