Η γερμανική Commerzbank εξηγεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή αυτή-και επομένως εξαρτάται από συνεχείς εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό δίνει στη Ρωσία τη δυνατότητα να πιέσει τη Δύση να κάνει πολιτικές παραχωρήσεις.
Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας είναι ότι η ταχεία αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φαίνεται δύσκολη.
«Η Ρωσία έχει ήδη πετύχει με τις πιέσεις που άσκησε στην Ουκρανία και τις αναγκαστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ», εξηγεί η Commerzbank. Οι Ευρωπαίοι έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής στο περιθώριο, αλλά έχουν επίσης ανακοινώσει κυρώσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο δραστικές μπορούν να είναι αυτές οι κυρώσεις χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο εφοδιασμός της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ
Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σήμερα χαμηλό και κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η ψυχρότερη περίοδος του χειμώνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οπότε τα αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται σημαντικά.
Η ΕΕ καταναλώνει περίπου 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) cm φυσικού αερίου ετησίως (23% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας). Καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση εκτός από τις βιομηχανικές εφαρμογές και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανάλωση έχει σαφές εποχικό πρότυπο, με αιχμές – όπως είναι αναμενόμενο – το πρώτο τρίμηνο, επισημαίνει η τράπεζα.
Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθε σε 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2020. Επομένως, η μερίδα του λέοντος της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές. Αυτές ανήλθαν σε 326 δισ. κυβικά μέτρα το 2020. Ο σημαντικότερος προμηθευτής ήταν η Ρωσία με μερίδιο 48%, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 24% και την Αλγερία (12%). Οι εισαγωγές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται σημαντικά. Το σημαντικότερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Groningen της Ολλανδίας αναμένεται μάλιστα να σταματήσει σύντομα τη λειτουργία του λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Το LNG δεν επαρκεί
Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ – LNG), το οποίο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, αντιπροσώπευε μόλις το ένα τέταρτο των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Συνολικά, υπάρχουν 25 τερματικοί σταθμοί εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ (όπου το υγροποιημένο φυσικό αέριο εκφορτώνεται, μετατρέπεται ξανά σε αέρια κατάσταση και τροφοδοτείται στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου (επαναεριοποίηση). Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 215 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, οπότε θεωρητικά θα μπορούσαν να καλύψουν τη μισή ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ωστόσο, οι τερματικοί αυτοί σταθμοί δεν χρησιμοποιούνται ούτε στο μισό της δυναμικότητάς τους κατά μέσο όρο ετησίως, τονίζει η γερμανική τράπεζα.
Οι αυξημένες εισαγωγές LNG δεν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τυχόν ελλείψεις στις ρωσικές προμήθειες. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ένα πέμπτο των εισαγωγών LNG της ΕΕ (2020: 17 δισ. κυβικά μέτρα), επιπλέον του μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών από αγωγούς. Αυτές θα έπρεπε να αντισταθμιστούν επιπλέον σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο εφοδιασμού.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξήσει μαζικά τις εξαγωγές τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια, αναφέρονται συχνά πρώτες ως πιθανός προμηθευτής. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα εξαγωγική ικανότητα 120 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Για το τέλος του 2022 έχει προγραμματιστεί επέκταση της δυναμικότητας σε 145 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Δεδομένου ότι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται συνήθως πλήρως, μεγαλύτερες πρόσθετες προμήθειες στην ΕΕ θα απαιτούσαν την εκτόπιση άλλων πελατών. Αυτό, με τη σειρά του, θα ήταν εφικτό μόνο μέσω σημαντικών πριμοδοτήσεων τιμών.
Ακόμη και αν παραμεριστούν όλες οι υλικοτεχνικές πτυχές (για παράδειγμα, η Γερμανία, ο σημαντικότερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δεν διαθέτει δικό της τερματικό σταθμό εισαγωγής ΥΦΑ), ακόμη και η πλήρης δυναμικότητα των ΗΠΑ δεν θα επαρκούσε για την πλήρη αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών. Αυτό θα απαιτούσε ακόμη από άλλους κορυφαίους προμηθευτές ΥΦΑ να εκτρέψουν τα δεξαμενόπλοιά τους-σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρώην μεγαλύτερος εξαγωγέας ΥΦΑ, το Κατάρ, που το 2020 εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος προμηθευτής της ΕΕ με 18 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ή η Νιγηρία, που ακολουθεί τη Ρωσία στην τέταρτη θέση και είναι υπεύθυνη για το 14% των εισαγωγών ΥΦΑ στην ΕΕ.
Μη ρεαλιστική
Επομένως, η μόνιμη αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών από εισαγωγές ΥΦΑ δεν είναι ρεαλιστική στο ορατό μέλλον, λέει η γερμανική τράπεζα. Ωστόσο, επίσης δύσκολα αναμένεται ότι οι ρωσικές προμήθειες θα παρουσιάσουν αδυναμία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, η Ρωσία εξαρτάται από τα έσοδα και δύσκολα θα μπορέσει να αντισταθμίσει πλήρως και γρήγορα τις ελλείψεις αυξάνοντας τις εξαγωγές προς την Κίνα, για παράδειγμα- η υποδομή των αγωγών, η οποία μέχρι σήμερα ήταν έντονα προσανατολισμένη προς τις “δυτικές” αγορές, παρά τη σημαντική επέκταση των αγωγών προς την Κίνα. Επιπλέον, οι Κινέζοι θα εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση των Ρώσων και θα επιβάλουν σημαντικές μειώσεις τιμών.
Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να αμβλυνθούν τουλάχιστον ορισμένες αιχμές της ζήτησης με αυξημένες παραδόσεις ΥΦΑ, κάτι που είναι σίγουρα χρήσιμο σε περίπτωση “μικρών” κρίσεων.
Παρεμπιπτόντως, αναφέρει η έκθεση, αυτό συμβαίνει αυτόματα χάρη στις πολύ ευαίσθητες στις τιμές εξαγωγές ΥΦΑ: Μια συμφόρηση στην Ευρώπη θα ανέβαζε τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν πιο επικερδές για τους εξαγωγείς να παραδίδουν ΥΦΑ στην ΕΕ αντί για την Ασία (αυτό θα μπορούσε ήδη να παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο).
Το ΥΦΑ είναι πολύ πιο ευέλικτο από το φυσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών, λόγω του γεγονότος ότι δεν βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές αγωγών και χαρακτηρίζεται λιγότερο από μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις εφοδιασμού. Ενώ ορισμένοι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως η Αυστραλία, έχουν ωστόσο σταθερές δεσμεύσεις προμήθειας, ιδίως οι ΗΠΑ βασίζονται σε ευέλικτες συμβάσεις.
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι αυτή η ευελιξία έχει τα όριά της στις υπάρχουσες δυνατότητες, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.
Διαβάστε ακόμα:
«Θύελλα» ρευστοποιήσεων έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κακοκαιρία Ελπίδα: Γενική αργία την Τρίτη 25 Ιανουαρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στην Ακρόπολη