search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

CNOOC: Ολοκλήρωσε το πρώτο υπεράκτιο project δέσμευσης άνθρακα στην Κίνα

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός και το έργο που θα δεσμεύει 1,46 εκατομμύρια τόνους CO2 σε δεξαμενές βάθους 800 μέτρων

Ένα ακόμη βήμα στην τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που διαρκώς κερδίζει έδαφος, πέτυχε η Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC ολοκλήρωσε την -πρώτη στη χώρα- υπεράκτια εγκατάσταση δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να θάβει μόνιμα διοξείδιο του άνθρακα στον βυθό της θάλασσας.

Το έργο βρίσκεται στο πετρελαιοπηγή Enping της εταιρείας στις εκβολές του ποταμού Περλ, περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) από τη Σενζέν, και θα αποθηκεύει CO2 που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξόρυξης πετρελαίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Η CNOOC ξεκίνησε την κατασκευή του έργου τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανέφερε ότι τελικά θα απομονώνει συνολικά 1,46 εκατομμύρια τόνους CO2 σε δεξαμενές βυθού σε βάθος 800 μέτρων.

Το αποθηκευμένο διοξείδιο του άνθρακα ισοδυναμεί με φύτευση 14 εκατομμυρίων δέντρων ή αφαίρεση 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων από το δρόμο, ανέφερε η εταιρεία.

Η δέσμευση, η χρήση και η αποθήκευση άνθρακα (CCUS) επιτρέπει σε βιομηχανίες έντασης εκπομπών, όπως αυτές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του τσιμέντου, να αποτρέπουν την έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα, κάτι που εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε το 2021 ότι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον την ικανότητα να αποθηκεύουν περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Η Κίνα έχει αναγνωρίσει την τεχνολογία CCUS ως βασικό μέρος των προσπαθειών να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060, αλλά αν και έχει κατασκευάσει αρκετά έργα επίδειξης, η ανάπτυξη τέτοιων έργων σε εμπορική κλίμακα θεωρείται περιορισμένη.

Σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας και άλλοι κυβερνητικοί φορείς νωρίτερα αυτό το έτος, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της CCUS παραμένει πολύ υψηλό και η κυβερνητική στήριξη εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.

“Το μελλοντικό θεωρητικό δυναμικό μείωσης των εκπομπών μέσω της τεχνολογίας CCUS είναι τεράστιο. Ωστόσο λόγω του επιπέδου ωριμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας της τεχνολογίας, αυτό το δυναμικό μείωσης των εκπομπών είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί” αναφέρει η έκθεση

Υπεράκτια projects CCUS έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, με το CO2 που συλλέγεται να παρέχεται προς έγχυση σε πετρελαιοπηγές προκειμένου να ενισχύσει την αύξηση των ποσοστών ανάκτησης.

 

Exit mobile version