search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Χρυσό» βιωσιμότητας θέλει το Παρίσι: Θα το κερδίσει;

Θα επιτευχθούν οι «πράσινοι» στόχοι της γαλλικής πρωτεύουσας για βιώσιμους Αγώνες ή θα αποδειχθούν όνειρα ολυμπιακής… θερινής νυκτός

Η πόλη του Παρισιού μεταμορφώνεται, φοράει τα γιορτινά της και… ξανασυστήνεται στους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη καλώντας τους να γνωρίσουν μέσα από ένα νέο πρίσμα τη γαλλική πρωτεύουσα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 αναμένονται ξεχωριστοί, πρωτοποριακοί και ανατρεπτικοί αφού δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις διοργανώσεις των περασμένων ετών. Η τελετή έναρξης πρόκειται να είναι μεγαλειώδης: Η σημαντικότερη υδάτινη αρτηρία της πόλης, ο Σηκουάνας, θα μετατραπεί σε σκηνή από όπου θα «παρελάσουν» οι αθλητές της διοργάνωσης. Φέτος, όμως, οι Αγώνες προσδοκούν να αποτελέσουν και πρότυπο βιωσιμότητας με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τον περιορισμό κατά 50% της χρήσης πλαστικού, την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών ή κατασκευή προσωρινών και νέων με οικολογικό σχεδιασμό που θα κληροδοτηθούν στις μελλοντικές γενιές. Για πρώτη φορά τα αγωνίσματα δε θα διεξαχθούν μόνο στην καρδιά της πόλης, αλλά θα είναι… περιπλανώμενα σε όλη τη χώρα και θα «ταξιδέψουν» εκτός συνόρων, ενώ η ισοτιμία και η συμπερίληψη πρωταγωνιστούν με ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών αθλητών. Η πόλη του Φωτός προσκαλεί αθλητές και επισκέπτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν την πιο «πράσινη», υπεύθυνη και καινοτόμα πλευρά της.

Οι πρώτοι «ανοιχτοί» Ολυμπιακοί Αγώνες

Όταν ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, θαυμαστής της αθλητικής παιδείας, ανακοίνωνε σε συνέδριο στο Παρίσι το 1894 τα σχέδιά του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δε φανταζόταν ότι έπειτα από 130 χρόνια το όραμά του όχι μόνο θα παρέμενε ζωντανό, αλλά θα έπαιρνε μία νέα πιο «ανοιχτή» και βιώσιμη διάσταση. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο Παρίσι -μετά την Ολυμπιάδα του 1900 και 1924- με ολόκληρη την πόλη να μεταμορφώνεται για να φιλοξενήσει το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός. Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης θα βγει από τα στενά περιθώρια ενός κλειστού γηπέδου και θα αποκτήσει μοναδικό χαρακτήρα αφού θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα! Ένας στόλος 160 σκαφών θα μεταφέρει τους αθλητές σε μία διαδρομή 6 χλμ. από τη γέφυρα Pont d’Austerlitz ως την Pont d’Iena, με την εν πλω παρέλασή τους να περνά από σημεία ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας όπως το Μουσείο του Λούβρου, η Παναγία των Παρισίων και η Πλατεία Κονκόρντ για να καταλήξει στο Τροκαντερό.

Η… περιπλάνηση στην πόλη του Φωτός, όμως, δεν περιορίζεται στη μεγαλειώδη τελετή έναρξης, αλλά συνεχίζει κι εκτός Παρισιού με πολλά αθλήματα να διεξάγονται σε πόλεις της Νότιας Γαλλίας -Μπορντό, Νάντη, Λυών, Νίκαια, Μασσαλία- και για πρώτη φορά οι Αγώνες θα «ταξιδέψουν» σε υπερπόντια εδάφη με τους αγώνες σέρφινγκ να πραγματοποιούνται στην Ταϊτή.

Λέξη-κλειδί: Βιωσιμότητα

Σε πλήρη εναρμόνιση με τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, οι φετινοί Αγώνες φιλοδοξούν να χαρακτηριστούν και από ένα ακόμα στοιχείο: Τη βιωσιμότητα. Στόχος είναι να περιοριστούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με παλαιότερες διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, με σύνθημα «χτίζω λιγότερο», για τους Αγώνες του Παρισιού 2024 θα αξιοποιηθεί περίπου το 95% των υφιστάμενων υποδομών, με την κατασκευή νέων ή προσωρινών μόνο εφόσον κριθεί η αναγκαιότητά τους. Για την επίτευξη του στόχου για μηδενικό αποτύπωμα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα συνδέουν σε ποσοστό 100%, με ειδικές γραμμές, όλους τους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων. Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας θα μειωθεί κατά 50% η χρήση πλαστικού και θα αυξηθεί ο αριθμός των γευμάτων με φρέσκα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Αστικά πάρκα στην καρδιά της πόλης, χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, δενδροφυτεύσεις, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Μία νέα εποχή των Ολυμπιακών γεννιέται, χαράσσεται ένα καινούριο πλαίσιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την «πράσινη» προσέγγιση.

Οι φετινοί Αγώνες δε θα μεταφέρουν μόνο την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά θα λειτουργήσουν ως «φυτώριο» για σύγχρονες βιώσιμες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις.

Θα βγουν αληθινές οι υποσχέσεις;

Εντούτοις, ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με το πόσο «πράσινη» τελικά θα είναι η διεξαγωγή των Αγώνων, όταν για παράδειγμα για τα αγωνίσματα σέρφινγκ θα χρειαστεί όχι μόνο να μεταβούν οι θεατές στο χωριό Τεαουπόο του νοτιοδυτικού άκρου του νησιού Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας σε απόσταση 15.800 χλμ. από το Παρίσι, αλλά αντιδράσεις από τους ντόπιους προκάλεσε το σχέδιο εγκατάστασης πύργου παρατήρησης στον ύφαλο, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές αντιτείνουν ότι ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τη γαλλική πρωτεύουσα, οι θεατές θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα από την τηλεόραση, επομένως δε θα πραγματοποιήσουν πτήσεις που θα επιβάρυναν σε αντίθετη περίπτωση την ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τον πύργο αλουμινίου αξίας 4,6 εκατ. ευρώ – με κλιματισμό – μετά την κατακραυγή και πρόκριναν το πλάνο ενός λιγότερου κοστοβόρου και επιβλαβούς πύργου.

Σχετικά, πάντως, με τα αναπόφευκτα αεροπορικά ταξίδια στόχος των διοργανωτών είναι να περιορίσουν τις εκπομπές σε 1,58 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο των Αγώνων. Ακόμα και τότε όμως οι ρύποι, όπως αναφέρει το Associated Press, ισοδυναμούν σε πτήσεις περίπου 1,3 εκατομμυρίων επιβατών από Νέα Υόρκη προς Παρίσι με αεροσκάφη Boeing 787. Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι το αποτύπωμα της φετινής διοργάνωσης θα είναι πολύ λιγότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες.

Επιπλέον, μπορεί το δίκτυο συγκοινωνιών και οι ποδηλατόδρομοι να εξυπηρετούν τη μετακίνηση των επισκεπτών στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν προεξοφλείται ότι όλοι οι θεατές θα επιλέξουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατο για να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές συγκεντρώσεις ρύπων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Όλα αυτά σε μία πόλη που – θεωρητικά – αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι φιλοξένησε την κρίσιμη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή 2015 από την οποία προέκυψε η σημαντική Συμφωνία του Παρισιού κατά την οποία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Στόχος, ωστόσο που φαίνεται ανέφικτος.

Κλιματιστικά στις αποσκευές

Σε βραχνά, όμως, εξελίσσεται και το περίφημο Ολυμπιακό Χωριό – από τις ελάχιστες νέες εγκαταστάσεις – όπου θα παραμείνουν 14.500 αθλητές και προπονητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 9.000 στους Παραολυμπιακούς. Ενώ αρχικά σχεδιάστηκε με «πράσινες» προδιαγραφές – από φιλικό προς το περιβάλλον σκυρόδεμα και ειδικό βιώσιμο σύστημα ψύξης – σε βαθμό που δεν κρίθηκε απαραίτητη η εγκατάσταση κλιματιστικών, πλέον τα δεδομένα αλλάζουν αφού η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει σε τέτοιο βαθμό τη θερμοκρασία που οι αθλητές ανησυχούν ότι δε θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Για αυτό το λόγο δεν είναι λίγες οι διεθνείς αποστολές – ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική – που πρόκειται να βάλουν στις… βαλίτσες τους και κλιματιστικό! Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην παραγγελία 2.500 μονάδων που θα εγκατασταθούν για τους Αγώνες. Μιλώντας στο Euronews ο αναπληρωτής διευθυντής του Ολυμπιακού Χωριού Ογκοστίν Τραν Βαν Τσάου, τόνισε αναζητήθηκε λύση για τους αθλητές που θα κληθούν να δώσουν «τον αγώνα της ζωής τους και οι οποίοι μπορεί να έχουν απαιτήσεις για την άνεση και την ανάκαμψή τους που είναι υψηλότερες από ό,τι σε ένα κανονικό καλοκαίρι».

Μπορεί, λοιπόν, το σύνθημα του βαρόνου Ντε Κουμπερτέν να ορίζει: «Ταχύτερα, υψηλότερα, ισχυρότερα – Μαζί», μένει, όμως, να φανεί αν θα είναι και πιο πράσινα.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση 5ετούς – Ζητούνται €250 εκατ.

Πλειστηριασμοί: Η αναστολή για το “Kinetta Beach” και το σφυρί για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα (pics)

Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version