Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών πέτυχε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ Α.Ε.) κατά τη χρήση 2023. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στις οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση του ΕΧΕ βάζει «ρότα» για επέκταση σε νέες αγορές και προιόντα.

Ειδικότερα, το σύνολο εσόδων του Ομίλου αυξήθηκε το 2023 σε 10.476.468 ευρώ, έναντι 8.928.281 ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν ελαφρά βελτιωμένα σε 3.376.478 ευρώ έναντι 3.114.857 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 2.157.359 ευρώ έναντι 1.752.268 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, στην αρχή της περιόδου ήταν 10.203.328 ευρώ και στο τέλος της περιόδου στα 15.100.968 ευρώ.

Οι προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις ανήλθαν για τον Όμιλο σε 47.032.666 ευρώ την 31.12.2023 και αφορούν κυρίως υποχρεώσεις προς τους συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώθηκαν εντός του Ιανουαρίου 2024 καθώς και λοιπές υποχρεώσεις προς τρίτους.

Οι νέες αγορές

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Διοίκησης, το ΕΧΕ συνέχισε να διερευνά την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του και στις Περιβαλλοντικές Αγορές, βάσει και των προβλέψεων του Ν. 4512/2018 καθώς και την ανάπτυξη πλατφόρμας συναλλαγών για την εμπορία RES PPAs. Εντός του 2ου εξαμήνου του 2023 ολοκληρώθηκε η μελέτη της Grant Thornton, η οποία σε συνέχεια της αρχικής εκτίμησης του μεγέθους της εγχώριας αγοράς RES PPAs, πρότεινε το βασικό μοντέλο λειτουργίας της πλατφόρμας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της μελέτης, ξεκίνησε κύκλος συζητήσεων με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να παρουσιαστεί η πρόταση του ΕΧΕ για τη λειτουργία πλατφόρμας RES PPAs, συμπεριλαμβανομένων των βασικών παραμέτρων αυτής. Παράλληλα το ΕΧΕ συνέχισε να εξετάζει και τη δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες περιβαλλοντικές αγορές, όπως τη δευτερογενή αγορά εγγυήσεων προέλευσης.

Το ΕΧΕ, συνέχισε να παρέχει υπηρεσίες επίλυσης για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Albanian Power Exchange, ALPEX). Επίσης συνεργάστηκε με την EnExClear και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και διαδικασιών για την υλοποίηση της σύζευξης των αγορών Αλβανίας και Κοσσόβου, η οποία αναμενόταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ακόμη, διερευνά πιθανές συνεργασίες για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και λειτουργίας αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια.

Επιπρόσθετα, κατά το 2023 επέκτεινε το συμβατικό πλαίσιο και εισήγαγε στην τιμολογιακή πολιτική για την προώθηση της χρηματιστηριακής πληροφορίας του, προϊόντα του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου.

Στόχοι και προοπτικές για το 2024

Με βάση όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις προκύπτουν οι στόχοι και οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά.

Έτσι, στο πλαίσιο της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μόνιμοι στόχοι του ΕΧΕ παραμένουν η εύρυθμη λειτουργία και η ανάπτυξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς. Το ΕΧΕ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαρκή διαμόρφωση του εθνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.

Σχετικά με τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στοχεύει να:

• Προχωρήσει στην ολοκλήρωση εισαγωγής της Απόκρισης Ζήτησης και να συμμετέχει στην διαμόρφωση, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ, του Κανονιστικού πλαισίου για την εισαγωγή της Αποθήκευσης στις Αγορές του για τους αντίστοιχους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.

• Συνεχίσει την συμμετοχή του στις φάσεις δοκιμών και την εκκίνηση των Πανευρωπαϊκών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών σύμφωνα και με το σχετικά εγκεκριμένο πλάνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνοντας και τον ρόλο Market Coupling Coordinator.

• Συνεχίσει την συμμετοχή του σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο ενέργειες για την εισαγωγή προϊόντων διάρκειας 15 λεπτών (15’ min MTUs) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (Αγοράς Παραγώγων), το ΕΧΕ θα συνεχίσει να εξετάζει, σε συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών συστημάτων διαπραγμάτευσης, τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων προϊόντων με επιπλέον προϊόντα μικρότερης διάρκειας, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, τη διασυνδεσιμότητα με πλατφόρμες συσσωμάτωσης προσφορών και τιμών, και τη γενικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης για τα Μέλη του

Όσον αφορά την Αγορά Φυσικού Αερίου, το ΕΧΕ, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τα Μέλη του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου:

• θα εξετάσει την εισαγωγή προϊόντων φυσικής παράδοσης μεγαλύτερης διάρκειας (εβδομάδα, μήνας).

• θα υλοποιήσει δράσεις, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, για την προσφορά μέσω του ΒΕΦΑ επιπλέον υπηρεσιών συναλλαγών για το Διαχειριστή (offsetting gas).

• θα ολοκληρώσει, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΑΕΥ, τις ενέργειες για την εισαγωγή της συμμετοχής στο Βάθρο Εμπορίας μέσω ανάληψης ευθύνης φυσικής παράδοσης τρίτων χρηστών του ΕΣΦΑ (third-party balancing).

• σε συνεργασία με την Argus Media θα προχωρήσει στη δημοσίευση δείκτη τιμής για το Ελληνικό εικονικό σημείο συναλλαγών (Hellenic VTP Price index), ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα βασίζεται σε δεδομένα συναλλαγών του Βάθρου Εμπορίας.

• θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις δράσεις της ΡΑΑΕΥ για την ανάπτυξη μέτρων ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας του ΒΕΦΑ καθώς και την υλοποίηση μέτρων διασφάλισης εφοδιασμού.

• θα επιδιώξει την επιπλέον προσέλκυση νέων συμμετεχόντων από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και οι «παγίδες» της παράτασης

Πλειστηριασμοί: Το «Αλκυονίς», ο κλοιός των σφυριών και το «θρίλερ» με την τιμή εκκίνησης

ΑΒΑΞ: Έμφαση σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ με συμμετοχή σε διαγωνισμούς ύψους €3,5 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ