Σαν να μην ήταν αρκετό ότι χάνουν το χρώμα τους από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και την ρύπανση, τώρα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δέχονται ένα ακόμα πλήγμα: Χάνουν τους βασικούς ενοίκους τους.

Οι καρχαρίες σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Communications Biology εγκαταλείπουν τις… εστίες τους στους υφάλους του αρχιπελάγους Τσάγκος στον κεντρικό Ινδικό Ωκεανό.

Αναλυτικότερα, οι μελετητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά περισσότερων από 120 γκρίζων καρχαριών σε διάστημα από το 2013 έως το 2020.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι καθώς οι ύφαλοι άρχισαν να επηρεάζονται περισσότερο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φαινομένου Ελ Νίνιο που θερμαίνει τους ωκεανούς, οι καρχαρίες προτίμησαν να αναζητήσουν αλλού «στέγη». Μάλιστα, δεν επέστρεψαν στην περιοχή για περίπου 16 μήνες, αφού επέλεξαν σημεία πιο απομακρυσμένα, τα οποία όπως προέκυψε ήταν πιο υγιή, αφού οι καρχαρίες τράφηκαν με ζώα που σε αντίθετη περίπτωση θα έβλαπταν το ήδη ευάλωτο οικοσύστημα των υφάλων.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πολλαπλά είδη καρχαριών βασίζονται στους κοραλλιογενείς υφάλους ως σημαντικά ενδιαιτήματα και, ως εκ τούτου, διαδραματίζουν μια σειρά σημαντικών οικολογικών ρόλων σε αυτά τα οικοσυστήματα. Ο τρόπος με τον οποίο το περιβαλλοντικό στρες επηρεάζει τη συνηθισμένη συμπεριφορά των υφαλοκαρχαριών, παραμένει σχετικά ανεξερεύνητος.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η απουσία των αρπακτικών μπορεί να έχει συνέπειες για τη διατήρηση του είδους, καθώς και για τη λειτουργία του οικοσυστήματος των υφάλων, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει την περιβαλλοντική πίεση στο σημείο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι  καρχαρίες είναι ψυχρόαιμοι και η θερμοκρασία του σώματός τους συνδέεται με τη θερμοκρασία του νερού. Επομένως, όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Ντέβιντ Γιακόμπι, λέκτορας ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής της έρευνας «αν κάνει πολλή ζέστη, θα χρειαστεί να μετακινηθούν. Πιστεύουμε ότι πολλοί επιλέγουν να μετακινηθούν σε υπεράκτια, βαθύτερα και ψυχρότερα νερά, κάτι που είναι ανησυχητικό. Μερικοί από τους καρχαρίες εξαφανίζονταν εξ ολοκλήρου από τον ύφαλο για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Πρόσθεσε δε ότι ήδη οι καρχαρίες δεν εντοπίζονται σε έκταση που αγγίζει περίπου το 20% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως, εν μέρει εξαιτίας της υπεραλίευσης, επομένως το νέο εύρημα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες, αφού μετακινούνται άρα δαπανούν ενέργεια και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, η απουσία των καρχαριών από τους υφάλους μπορεί να στερήσει από σημαντικά θρεπτικά συστατικά το οικοσύστημα επιδρώντας αρνητικά στην ανθεκτικότητά τους.

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή, αναφέρουν οι αναλυτές, προβλέπεται να προκαλεί φαινόμενα λεύκανσης ετησίως έως το 2045, η μεταβαλλόμενη περιβαλλοντική καταπόνηση και διαταραχή των κοραλλιογενών υφάλων είναι πιθανό να επηρεάσει τη μετακίνηση και τη συμπεριφορά των καρχαριών των υφάλων.

Παράλληλα, η Άννα Στάροκ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, δήλωσε ότι οι καρχαρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του συστήματος των υφάλων καταναλώνοντάς διάφορα είδη και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα κοράλλια από την υπερβόσκηση. Επομένως, κρίνει η ειδικός, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τείνουν να φύγουν, αλλά επισημαίνει πως αυτό δε συμβαίνει με όλα τα είδη δίνοντας ελπίδα στους ειδικούς.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

Η πρακτική του «shrinkflation» χτυπάει τώρα ακίνητα και υγεία (tweets)

Ενέργεια: Πορτοκαλί «εισβολή» στα τιμολόγια ρεύματος από Νοέμβριο θέλει το ΥΠΕΝ

Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ