Κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, ένα χωριουδάκι με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους, έχει μάθει να ζει στο σκοτάδι. Επί τρεις μήνες οι ακτίνες του ήλιου δεν «αγγίζουν» κατοίκους και σπίτια, αφού από τις αρχές Νοεμβρίου ως το Φεβρουάριο «σβήνει» πίσω από τα βουνά που το«αγκαλιάζουν».

Οι κάτοικοι του Βιγκανέλα, χτισμένο στην πλαγιά μίας βαθιάς κοιλάδας και περικυκλωμένο από όρη, από τον 13ο αιώνα μόλις έφτανε η 2α Φεβρουαρίου και το φως «έλουζε» το χωριό, πανηγύριζαν με εκδηλώσεις και παραδοσιακές φορεσιές.

Ήταν το 2006, όμως, όταν ο τότε δήμαρχος Πιερ Φράνκο Μιντάλι, είχε μία φαεινή ιδέα: Να κατασκευαστεί ένας νέος… ήλιος. Πώς; Με την τοποθέτηση ενός περιστρεφόμενου καθρέπτη στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, ο οποίος «κυνηγά» τις ακτίνες αντανακλώντας τις στην κεντρική πλατεία.

Η ιδέα ενθουσίασε τους ντόπιους και έπειτα από μελέτες και τον προσεγμένο σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Τζάκομο Μποντζάνι, ένας καθρέπτης επιφάνειας 40 τμ. που κόστισε περίπου 100.000 ευρώ έφερε και πάλι το φως στο Βιγκανέλα.

Η λειτουργία του είναι απλή: Το σύστημα περιστροφής ακολουθεί την τροχιά του ήλιου και, μετά τη δύση, σταματά σε οριζόντια θέση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να πλένεται από τη βροχή. Όσο για το σημείο όπου τοποθετήθηκε αποφασίστηκε έπειτα από προσεκτικές τοπογραφικές, κλιματολογικές και αστρονομικές αναλύσεις.

Το Βιγκανέλα όχι μόνο επανήλθε στην κανονικότητα, αλλά μετατράπηκε σε πόλο έλξης για ταξιδιώτες που ήθελαν να δουν από κοντά το άλλοτε σκοτεινό χωριό, το οποίο «τροποποίησε» τις κλιματολογικές συνθήκες φέρνοντας τεχνητά τον ήλιο εκεί που η φύση δεν τα είχε καταφέρει.

Ο καθρέπτης, όμως, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλες περιοχές, όπως το Ριουκάν της Νορβηγίας – παρόμοιας μορφολογίας με το Βιγκανέλα – όπου το 2013 τοποθετήθηκαν τρία διαφορετικά κάτοπτρα, δεν λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες. Ως αποτέλεσμα ο φετινός χειμώνας για τους Βιγκανελέζους θα είναι σκοτεινός.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην δήμαρχος ανέφερε πως «το χωριό επέστρεψε στη σκιά» εξηγώντας ότι το περασμένο έτος καταγράφηκε βλάβη, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση διερωτώμενος «πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραγγείλει κανείς ένα ανταλλακτικό σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο;».

Photo: Twitter/ GeoTales

Ο εμπνευστής του καθρέπτη σε παλαιότερη συνέντευξη είχε εξηγήσει πως η ιδέα γεννήθηκε από ανθρώπινη ανάγκη, αφού βασίστηκε στην επιθυμία οι κάτοικοι να κοινωνικοποιηθούν και τους χειμερινούς μήνες όταν το κρύο και το σκοτάδι τους «κλείνουν» στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι η συντήρηση πραγματοποιείται τακτικά, με τον νυν δήμαρχο, Στέφανο Μπελότι, να υποστηρίζει ότι η βλάβη αφορά σε ένα «ηλεκτρονικό εξάρτημα που καταστράφηκε από ηλεκτρική εκκένωση». Επιπλέον, όπως είπε έγιναν προσπάθειες για την επιδιόρθωσή του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ως απάντηση στο σχόλιο του προκατόχου του δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί παραγγελία για το ανταλλακτικό και απαιτείται επιπλέον έλεγχος, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ημερομηνία.

«Το χωριό έχει άλλες προτεραιότητες», είπε, προσθέτοντας παρ’όλα αυτά ότι υπάρχει η βούληση να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Βέβαια, στο μεταξύ η περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, με την κατάσταση να προβλέπεται πως θα παραμείνει η ίδια το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη 

Ακίνητα: Το ράλι τιμών θα συνεχιστεί και το 2025

Κρουαζιέρα: Η Κέρκυρα γιορτάζει ένα επίτευγμα ρεκόρ – Αύξηση 23,08% στους επιβάτες (πίνακας)

Douleutaras: Εξασφάλισε χρηματοδότηση €1,2 εκατ. για την Piney

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα