search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Χαμηλώνει ο πήχης των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβριο

Που θα κινηθεί το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ - Σήμερα οι ανακοινώσεις των παρόχων - Οι προβληματισμοί της αγοράς για τις τιμές  ηλεκτρισμού

Κλίμα μειωμένων χρεώσεων για τον Νοέμβριο σηματοδοτεί η χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής του Οκτωβρίου παρότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κρατούν επιφυλάξεις για το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνουν οι τιμές λόγω της έλευσης του χειμώνα αλλά και της ανόδου του TTF.

Χθες οι τιμές στο συμβόλαιο φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών κατέρρευσαν από τα 40 στα 38,5 ευρώ, φτάνοντας όμως τις προηγούμενες μέρες στα υψηλά των 42-43 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν τις τιμές να διατηρούνται στα επίπεδα των 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και την Άνοιξη του 2025.

Το σήμα των μειωμένων τιμολογίων του Νοεμβρίου έδωσε χθες και ο Ήρωνας ανακοινώνοντας μείωση κατά 13,5% της τιμής του πράσινου τιμολογίου. Είχε προηγηθεί η Protergia με μειωμένα κατά 7% τα τιμολόγια του μήνα στα 14,9 ευρώ η κιλοβατώρα. Οι πάροχοι ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν σταδιακά σήμερα το βράδυ τις τιμές του ρεύματος με την ΔΕΗ να κινείται σε ανάλογη αναπροσαρμογή τιμολογίων και να ανακοινώσει χρεώσεις στην περιοχή των 14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εταιρείες κρατούν χαμηλά τον πήχη των μειώσεων παρότι η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τον προηγούμενο μήνα αποκλιμακώθηκε κατά 19,4% και έκλεισε στα 90,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 112,35 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος είναι ότι η αγορά μπαίνει σταδιακά στην χειμερινή περίοδο  που αυξάνεται η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια παρά το γεγονός ότι ο καιρός διατηρεί ακόμη τις ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της αγοράς προβλέπουν ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε επίπεδα άνω  των 100 ευρώ η μεγαβατώρα για τον Νοέμβριο. Το σήμα ανόδου δίνει και η σημερινή εικόνα του χρηματιστηρίου ενέργειας που παρουσιάζει ανατιμήσεις κατά 16%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της χονδρεμπορικής να ανεβαίνει στα 104,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 89,96 χθες παρά το γεγονός ότι και στο σημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 55,30%. Αντίστοιχα, η  τιμή του φυσικού αερίου διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα στο 31,33% και μόλις στο 1,40% τα νερά της ΔΕΗ. Η αύξηση των ανέμων οδήγησε σε υψηλή κούρσα και τις χθεσινές τιμές των ΑΠΕ, με την συμμετοχή τους να προσεγγίζει το 60% (59,91%). Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τις πρωινές ώρες (από τις 10 έως και τις 12) οι τιμές σχεδόν μηδένισαν και έφτασαν στα 0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ενσωματώνοντας τις νέες τιμές του αερίου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά που τις ενσωματώνει τον επόμενο μήνα. Έτσι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η χονδρική τιμή του ρεύματος για σήμερα 1 Νοεμβρίου διαμορφώνεται σχεδόν στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ υψηλά κινείται και η Ιταλία στα 107,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πορεία των τιμών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και κατά το χθεσινό ενεργειακό φόρουμ Renewable & Storage Forum. Το πρόβλημα ανέδειξε –μεταξύ άλλων- ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος λέγοντας ότι το φθηνό κόστος ΑΠΕ δεν φτάνει στον καταναλωτή. «Δυστυχώς υπάρχει στην Ελλάδα μια αυτόματη μετακύλιση των τιμών χονδρικής στη λιανική, κάτι που είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη». Όπως τόνισε το καλοκαίρι υπήρχαν και πάλι ουρανοκατέβατα κέρδη, αφού τιμολογείται η ενέργεια στο οριακό κόστος και πρόσθεσε ότι όταν η χονδρική τιμή είναι συστηματικά υψηλότερη του μέσου κόστους, τότε δεν λειτουργεί σωστά η αγορά και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Το μέσο κόστος, όπως είπε ήταν το φετινό Ιούλιο και Αύγουστο μικρότερο κατά 40 ευρώ από τη χονδρική τιμή.

Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ανανεώσιμο pool εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας που ο προμηθευτής θα αγοράζει από δύο αγορές.

Ο κ. Κάπρος έθεσε ως πολύ σοβαρό θέμα και τις περικοπές ενέργειας που είπε ότι είναι πρωτίστως οικονομικό πρόβλημα ενώ για την αποθήκευση σημείωσε  πως οι προσομειώσεις δείχνουν ότι κάθε νέα μονάδα κανιβαλίζει την αγορά διότι κερδίζει από τη διαφορά τιμών μεταξύ χαμηλής και υψηλής ζήτησης μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε ακόμη 

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια – Τα «μυστικά» του μαθηματικού τύπου

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες» σε όσους καθυστερούν τις υποβολές δηλώσεων

Τράπεζες: Αυλαία για τα αποτελέσματα – Τι θα πουν για DTC, μερίσματα, κέρδη, πιστωτική επέκταση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version