Στο χαμηλότερο σημείο τους ήδη πριν και από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, φουντώνοντας τις ελπίδες μιας ισχυρότερης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς το ενεργειακό κόστος περιορίζεται.
Η τιμή του TTF άγγιξε το ναδίρ των 35,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που έχει να δει ο δείκτης από τον Ιούλιο του 2021, όταν δηλαδή η Μόσχα ξεκίνησε τα πρώτα της… παιχνίδια με το φυσικό αέριο μειώνοντας τις ροές προς την Ευρώπη. Πριν δηλαδή και την έναρξη του πολέμου.
Σταδιακά η τιμή ανέκαμψε και πάλι πάνω από τα 36 ευρώ (στις 20.30 ώρα Ελλάδος βρισκόταν στα 36,57), όμως παραμένει σταθερά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, πολύ-πολύ μακριά από το ιλιγγιώδες ρεκόρ των 340 ευρώ/mwh που είχε αγγίξει το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ρωσία είχε κόψει δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Η υποχώρηση των τιμών ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί σταδιακά μετά και τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη, διασφαλίζοντας εναλλακτικούς προμηθευτές (κυρίως σε LNG) πλην της Ρωσίας και «χτίζοντας» υψηλά αποθέματα.
Στο τελευταίο ειδικά βοήθησαν και τα μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης που δρομολόγησαν όλες οι χώρες, σε συνδυασμό με τον σχετικά ήπιο χειμώνα που βίωσε η Ευρώπη.
Σε επιφυλακή για τον επόμενο χειμώνα
Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν, αλλά να διατηρήσουν τα μέτρα εξοικονόμησης και να φροντίσουν να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματα μέσα στο καλοκαίρι. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα μπορεί να είναι πιο δυσμενείς.
Εξάλλου, με τον πόλεμο να συνεχίζεται και να μην είναι βέβαιο πότε θα τερματιστεί, οι προμήθειες στον κλάδο παραμένουν «σφιχτές», καθώς οι εναλλακτικές χώρες παραγωγής, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή τους και να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση.
Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, που είναι η νούμερο ένα χώρα κατανάλωσης ενέργειας, μετά και τον τερματισμό της σκληρής πολιτικής κατά του κορωνοϊού, έχει οδηγήσει τους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν άλμα της ζήτησης και των εισαγωγών της. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει αυξημένη πίεση στην αγορά, στο… κυνήγι των προμηθειών, οδηγώντας πιθανότατα εκ νέου σε άνοδο των τιμών.
Διαβάστε ακόμη
TUI: Βλέπει φέτος ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά νησιά, πάνω από το 2019 – Οι top προορισμοί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ