Σε «εξοπλισμό» του μεγάλου φωτοβολταικού project ισχύος 250 MW στη Θεσσαλία, με υποδομή αποθήκευσης ενέργειας προχωρά η Cero Development, θυγατρικός βραχίονας του κολοσσιαίου αυστραλιανού fund Macquarie Group.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της Cero Development Hellas, και προωθείται από τη θυγατρική «Ιβίσκος Energy Μ.Ι.Κ.Ε.» ενώ εξασφάλισε την Α.Ε.Π.Ο. από το ΥΠΕΝ πριν ακριβώς έναν χρόνο, στις 31 Ιουλίου 2023.
Πριν λίγες μέρες, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, εξέδωσε απόφαση τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο. για την (α) Εγκατάσταση Διατάξεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΑΗΕ), εγκατεστημένης χωρητικότητας 432,332 MWh και (β) τη μεταφορά και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων από τη θέση εγκατάστασης των ΔΑΗΕ, σε άλλο γήπεδο του ΦΣΠΗΕ, στη θέση ‘’Μπελουλέικα’’της Δημοτικής Ενότητας Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Π.Ε. Μαγνησίας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι αλλαγές στο έργο
Η πρώτη και βασική αλλαγή αφορά την ενσωμάτωση της περιγραφής των Διατάξεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Τεχνολογία διατάξεων αποθήκευσης: Συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου
-Εγκατεστημένη Ισχύς Φ/Β σταθμού: 250 ΜW
-Εγκατεστημένη Ισχύς Μονάδας Συσσωρευτών: 200,1 ΜVA
-Εγκατεστημένη Χωρητικότητα Συσσωρευτών: 432,332 MWh
-Εγγυημένη (ωφέλιμη) Χωρητικότητα Συσσωρευτών: 400 MWh
Ειδικότερα, οι Διατάξεις Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με Ιόντα Λιθίου θα εγκατασταθούν σε έκταση περί τα 30 στρ., εντός του αδειοδοτημένου πολυγώνου, ενώ οι υποδομές θα αποτελούνται από:
•Διατάξεις αποθήκευσης ιόντων λιθίου τεχνολογίας LFP οργανωμένες σε κατάλληλους οικίσκους/containers με ενσωματωμένα συστήματα κλιματισμού, ελέγχου και προστασίας,
•Αμφίδρομους Αντιστροφείς DC/AC για φόρτιση/εκφόρτιση των μπαταριών,
•Υποσταθμούς ανύψωσης τάσης με Μετασχηματιστές 0,69/33 kV,
•Ηλεκτρολογικό υλικό για την σύνδεση των επιμέρους στοιχείων (καλώδια DC, AC, επικοινωνιών, κλπ.),
•Διατάξεις προστασίας και ελέγχου της εγκατάστασης (γειώσεις, συστήματα κλιματισμού και πυρασφάλειας, σύστημα SCADA κλπ.).
Το σύστημα αποθήκευσης διαστασιολογείται ως εξής:
•260 συστοιχίες συσσωρευτών, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 3.727kWh οργανώνονται σε έναν οικίσκο-container 40ft διαστάσεων 12.192×2.896×2.438 mm. Σε κάθε container υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ελέγχου και προστασίας που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία.
•116 οικίσκοι-containers 40 ft αποθηκευτικής ικανότητας 3.727 kWh συνδέονται με 116 αμφίδρομους αντιστροφείς ισχύος 1.725 kVA.
•Οι αμφίδρομοι αντιστροφείς συνδέονται ανά τέσσερις με 29 Μετασχηματιστές 0,69/33 kV ονομαστικής ισχύος 6.900 kVA
•Οι έξοδοι των μετασχηματιστών συνδέονται ηλεκτρικά με τον Φ/Β σταθμό με σκοπό την φόρτιση των συσσωρευτών από τον Φ/Β σταθμό και την τελική σύνδεση με το Σύστημα.
Περαιτέρω, τα Φ/Β πάνελ και ο εξοπλισμός τους μετατοπίζονται από ένα πολύγωνο όπου πλέον θα εγκατασταθούν οι ΔΑΗΕ, και εγκαθίστανται σε έτερο πολύγωνο συνολικού εμβαδού 51.469,48 τ.μ. , το οποίο βρίσκεται χωρικά στο βορειοανατολικό σύνορο της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης έκτασης.
Τα στοιχεία του project
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική Α.Ε.Π.Ο. ο Φ.Σ.Π.Η.Ε., ονομαστικής ισχύος 249,988 ΜWp, θα αποτελείται από 454.524 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 550 Wp το καθένα, της εταιρείας Suntech (Bifacial-διπλής όψεως).
Τα φωτοβολταϊκά panel θα εγκατασταθούν σε συστήματα στήριξης (τραπέζια). Τοποθετούνται 2 σειρές των 28 πλαισίων σε κάθετη διάταξη (portrait), ανά σύστημα στήριξης (τραπέζι), ήτοι 56 πλαίσια, ανά τραπέζι. Συνολικά θα εγκατασταθούν 8.117 τραπέζια (ανωδομή), 1.162 σειριακοί αντιστροφείς (string inverters) του οίκου ΗUAWEI, υπαίθριας τοποθέτησης, υψηλής απόδοσης χωρίς μετασχηματιστή, 16.233 strings κ.α.
Όπως προβλέπεται, η παραγόμενη ισχύς του Φ.Σ.Π.Η.Ε. θα διοχετεύεται μέσω ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης (Υ/Σ Υ.Τ.) 33/150 kV, ο οποίος θα ανεγερθεί εξ’ ολοκλήρου εντός των ορίων της έκτασης του και η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στις υφιστάμενες εναέριες Γραμμές Μεταφοράς 150 kV του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λάρισα-Βόλος & Βόλος ΙΙ-Λάρισα ΙΙ.
Με σκοπό την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επέμβαση η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί με υπόγεια γραμμή μεταφορά μήκους 5,85 χλμ.
Μόλις πριν λίγους μήνες η Cero Development, προχώρησε σε αντίστοιχη προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης με εγγυημένη χωρητικότητα 540 MWh και στο φωτοβολταικό project εγκατεστημένης ισχύος 269,23 MW στο Λιτόχωρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις άλλες μεγάλες επενδύσεις του Macquarie Group στη χώρα μας, η Cero Development έχει υπό υλοποίηση εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη
Σε φάση stress tests εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες
Γ. Ρέτσος: Να μη δαιμονοποιείται ο τουρισμός – Ζητούμενο η ενιαία, κεντρική στρατηγική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ