Σε περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων για φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα μας προχωρά η Cero Development (Macquarie Group), ενισχύοντας το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό της σε 1,55 GW, μέχρι στιγμής. Και τούτο καθώς έπονται και άλλες εντυπωσιακές κινήσεις το επόμενο διάστημα.
Η τελευταία εξέλιξη αφορά δύο νέες βεβαιώσεις παραγωγού που χορήγησε η ΡΑΕ στις 5 Δεκεμβρίου για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές της Φωκίδας και της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, η μία βεβαίωση παραγωγού αφορά φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 279.9992 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 279.9992 MW στη θέση Μαλανδρίνο, της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου,Τολοφώνος, του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα.
Η δεύτερη αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 110 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 110 MW στη θέση Ντουβλατάνι, της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας, Φαρκαδόνας, Φύλλου, των Δήμων Λαρισαίων, Παλαμά, Φαρκαδόνας, στη Θεσσαλία.
Οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ στις 30 Ιουνίου και έρχονται να προστεθούν σε άλλες τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού που εγκρίθηκαν από την Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.
Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος από 153,85 MW έως 370 MW, στις περιοχές της Δράμας (Κάτω Νευροκόπι), της Φθιώτιδας (Δομοκός-Στυλίδα) και της Πιερίας (Λιτόχωρο).
Τα έργα αυτά, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας το 2025-26, έχουν δρομολογηθεί από την Cero Development Hellas, τον ελληνικό βραχίονα της Cero Generation, εταιρείας χαρτοφυλακίου του Macquarie’s Green Investment Group (GIG), στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος ύψους άνω των 10 δις ευρώ, το οποίο ξεδιπλώνει το κολοσσιαίο αυστραλιανό fund στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ΑΠΕ, οι τηλεπικοινωνίες, οι παραχωρήσεις κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι το Μacquarie έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Στο χώρο των ΑΠΕ εγκαινίασε την παρουσία του, μέσω της Cero Development, με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο με την ονομασία «Project Delphini».
Το ύψος της επένδυσης για το φωτοβολταϊκό στην Προσοτσάνη υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, το έργο, θα παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.
Διαβάστε ακόμη
Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων