Μια χρονιά ιδιαίτερα παραγωγική τόσο σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, όσο και στρατηγικών κινήσεων που θα ενισχύσουν περαιτέρω το διεθνές εκτόπισμα της Cenergy Holdings αποδείχθηκε το 2024.

Η Cenergy άλλωστε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με αποτύπωμα που υπερβαίνει τις 50 αγορές

Για την Hellenic Cables ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η «απόβαση» στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, με το νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στο Wagners Point της Βαλτιμόρης στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οι νέες συμφωνίες

Παράλληλα, όμως, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει σημαντικές νέες συμφωνίες. Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 20 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η Hellenic Cables, σε κοινοπραξία με την Jan De Nul Luxemburg SA, υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με τον γαλλικό Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Réseau de Transport d’Électricité (RTE), για το έργο «Bretagne Sud».

Το deal περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια χερσαίων καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης για την υποστήριξη των στόχων της Γαλλίας στις ΑΠΕ. Το έργο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της νότιας Βρετάνης, θα παρέχει συστήματα καλωδίων που θα υποστηρίξουν τη σύνδεση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει 390 χλμ. export καλωδίων τάσης 225kV, εκ των οποίων 150 χλμ. θα είναι υποβρύχια και τα 240 χλμ. χερσαία καλώδια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το έργο θα δημιουργήσει τρεις βασικές συνδέσεις καλωδίων, οι οποίες στη συνέχεια θα επιτρέψουν τη σύνδεση αρχικά ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 250 MW και αργότερα ενός δεύτερου, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ στα 750 MW. Αυτά τα καλώδια λοιπόν θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή καθαρής ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Γαλλίας.

Η Hellenic Cables θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη σύνδεση, τις δοκιμές και τις εργασίες θέσεως σε λειτουργία των καλωδίων τάσης 225kV, ενώ η Jan De Nul θα είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά, την τοποθέτηση και την προστασία των καλωδίων. Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στη διευρυμένη μονάδα της Hellenic Cables στην Κόρινθο, με την παράδοση να αναμένεται μεταξύ 2028 και 2030, ενώ τα χερσαία καλώδια στη μονάδα της Θήβας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Hellenic Cables, επελέγη από την RTE για μια τριετή συμφωνία-πλαίσιο, που αφορά την προμήθεια 170 χλμ. καλωδίων 90kV, 420 χλμ. καλωδίων 225kV, των σχετικών εξαρτημάτων τους, καθώς και την υλοποίηση της συναρμολόγησης των συστημάτων καλωδίων για το υπόγειο δίκτυο σε όλη τη Γαλλία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, στις 7 Νοεμβρίου, η Hellenic Cables, ανέλαβε από τον ΑΔΜΗΕ σύμβαση για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων 150kV XLPE, με στόχο την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κεφαλονιάς-Ζακύνθου και Λευκάδας-Κεφαλονιάς.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 38 χλμ. υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων 150kV και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Στο ίδιο «τέμπο» και η ΣΩΚΛ

Με νέα μεγάλα deals και συνεργασίες κλείνει το 2024 και για τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Μόλις στις 11 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η Subsea7 ανέθεσε στη ΣΩΛΚ δύο σημαντικά συμβόλαια για υποθαλάσσια έργα στη Βόρεια Θάλασσα.

Το ένα αφορά το έργο Bestla που βρίσκεται στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα, περίπου 13 χλμ. νότια του πεδίου Brage. Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια 12,5 χλμ. σωλήνων χάλυβα 14 ιντσών, υψίσυχνης συχνότητας συγκόλλησης (HFW). Το σχέδιο ανάπτυξης του Bestla περιλαμβάνει τη σύνδεση δύο υποθαλάσσιων γεωτρήσεων με την πλατφόρμα Brage, που θα λειτουργεί ως κεντρική εγκατάσταση για την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων (NGL) από τον σχηματισμό Sognefjord. Η συμμετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου σε αυτό το έργο αναδεικνύει την ικανότητά της να υποστηρίζει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μεγιστοποίηση της εξόρυξης πόρων με χαμηλό κόστος.

Το δεύτερο έργο, το Bittern στην Κεντρική Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνει την κατασκευή και προμήθεια περίπου 22 χλμ. σωλήνων χάλυβα HFW για έναν αγωγό έγχυσης νερού διαμέτρου 12 ιντσών, που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί το 2025. Οι σωλήνες θα τοποθετηθούν περίπου 190 χλμ. ανατολικά του Aberdeen και θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα αγωγό, με σκοπό τη διατήρηση της πίεσης του ταμιευτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του πεδίου Bittern.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου διαθέτει τη μοναδική δυνατότητα να εφαρμόζει εξωτερική επένδυση στις εγκαταστάσεις της σε σωλήνες χάλυβα μήκους 22,9 μέτρων, αναδεικνύοντας μια προηγμένη ικανότητα στον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, τα έργα Bestla και Bittern εδραιώνουν περαιτέρω την ισχυρή γεωγραφική παρουσία της εταιρείας στην περιοχή.

Στην εποχή του υδρογόνου

Παράλληλα, στις 12 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η συνεργασία της IGI Poseidon με τη Σωληνουργεία Κορίνθου, για την προώθηση της ασφαλούς και αποδοτικής μεταφοράς υδρογόνου μέσω υποθαλάσσιων αγωγών υψηλής πίεσης. Κάτι που συνιστά σημαντική πρόκληση δεδομένου ότι η μεταφορά του υδρογόνου, ειδικά υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, απαιτεί προηγμένες μηχανικές λύσεις και εξειδικευμένα υλικά.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε εκτεταμένες δοκιμές σωλήνων χάλυβα (X70), που ήδη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υποθαλάσσιες εφαρμογές, σε περιβάλλον 100% υδρογόνου υπό συνθήκες υψηλής πίεσης. Η πιστοποίηση των αγωγών πραγματοποιείται με προσομοίωση ακραίων συνθηκών λειτουργίας, ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση του υδρογόνου στις μηχανικές ιδιότητες των υλικών.

Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στον καθορισμό και την επαλήθευση της ετοιμότητας του χαλύβδινου υλικού για την μεταφορά υδρογόνου, σε υψηλές πιέσεις (200-300 bar), διευρύνοντας τα όρια στη δημιουργία ενεργειακών διασυνδετήριων δικτύων. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών θα παρουσιαστούν το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση με μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τη δυναμικότητά της και θα ενδυναμώνουν τις παραγωγικές της ικανότητες για τα επόμενα χρόνια, όπως πρόσφατα με την εγκατάσταση μιας νέας, αποκλειστικής γραμμής τελικής επεξεργασίας σωλήνων ευθείας ραφής και ελικοειδούς ραφής βυθισμένου τόξου.

Η αναβάθμιση αυτή επιτρέπει στις δυο παραγωγικές γραμμές να παράγουν ανεξάρτητα και συνεχώς, αυξάνοντας την ευελιξία στον σχεδιασμό και μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης για την κάλυψη της ισχυρής ζήτησης για σωλήνες χάλυβα υψηλής ποιότητας στον ενεργειακό τομέα, όπως αποτυπώνεται και από το σταθερά υψηλό ανεκτέλεστο παραγγελιών του κλάδου. Η αύξηση της παραγωγής LSAW αποτελεί στρατηγικό στόχο, με έμφαση σε υποθαλάσσια και χερσαία έργα φυσικού αερίου υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και σε αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Παράλληλα, η μονάδα παραγωγής HSAW θα στοχεύει σε χερσαίους αγωγούς μεγάλης διαμέτρου για την μεταφορά φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη

Αγορές: Tι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan και BofA για το 2025

ΣΓΟΥΡΔΑ 1870: Το τέλος μιας εταιρείας με ιστορία 154 ετών (pics)

ΤτΕ: Η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, πρόβλημα για την αξιολόγησή του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα