Αρκεί μία βόλτα στην παραλία, στο κέντρο της πόλης ή ακόμα και στην παιδική χαρά για να παρατηρήσει κανείς δεκάδες αποτσίγαρα πεταμένα στο έδαφος, στο πεζοδρόμιο ή στριμωγμένα σε ασφυκτικά γεμάτους κάδους.
Τα αποτσίγαρα είναι ένα από απόβλητα που συναντώνται περισσότερο σε όλο τον πλανήτη και παρά το μικρό τους μέγεθος, οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι τεράστιες. Όταν απορρίπτονται στη φύση όχι μόνο δε βιοδιασπώνται, αλλά απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ περίπου 300 τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στο έδαφος, στις υδάτινες οδούς, στις λίμνες και στους ωκεανούς.
Οι ουσίες αυτές απορροφώνται από τα φυτά και συχνά γίνονται ακατάλληλη τροφή για θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία χάνουν τη ζωή τους.
Την ίδια ώρα, το εσωτερικό του φίλτρου κατασκευάζεται από οξική κυτταρίνη, ένα συνθετικό πολυμερές, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να αποτελέσει πηγή ρύπανσης από μικροπλαστικά.
Αρκεί μόνο ένα αποτσίγαρο για να μολύνει ακόμα και 1.000 λίτρα νερού, με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Materials να αναφέρει ότι σχεδόν 1,2 εκατ. τόνοι αποτσίγαρα απελευθερώνονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την έκθεση International Coastal Cleanup η Γκάνα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό απορριφθέντων αποτσίγαρων, ενώ δεύτερος έρχεται ο Καναδάς και ακολουθεί η Χιλή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα αποτσίγαρο χρειάζεται περίπου 5-12 χρόνια για να αποσυντεθεί, με σχεδόν τα μισά (40%) από τα απόβλητα που συγκεντρώνονται σε παραλίες της Μεσογείου να είναι υπολείμματα τσιγάρου.
Μπορεί σε κάποιες χώρες να είναι κοινωνικά αποδεκτό να πετάει κανείς το τσιγάρο του στο δρόμο, ωστόσο οι πολίτες επιβάλλεται να κατανοήσουν τις συνέπειες αυτής της κίνησης ώστε να αλλάξουν συμπεριφορά.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί μία δυναμική ομάδα τριών νέων από το Καστελφράνκο Εμίλια στη Μόντενα της Ιταλίας με στόχο τη μείωση των αποτσίγαρων στο δρόμο, αλλά και την ανακύκλωσή τους.
Η ιταλική startup Human Maple, η οποία δανείζεται το όνομά της από τον σφένδαμο το δέντρο που απορροφά το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο, σε συνεργασία με δήμους και ιδιωτικούς φορείς έχει εγκαταστήσει ειδικά τασάκια σε κεντρικά σημεία ιταλικών πόλεων στα οποία οι πολίτες καλούνται να πετάξουν τα αποτσίγαρά τους.
Αυτά συγκεντρώνονται σε αεροστεγείς σακούλες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, όπου χάρη σε ειδικές τεχνικές, διαχωρίζονται ο καπνός και η στάχτη από το χαρτί και την οξική κυτταρίνη. Η τελευταία εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες και επιβλαβείς ουσίες, όπως νικοτίνη, βενζόλιο, σωματίδια, βαρέα μέταλλα, τα οποία για να αφαιρεθούν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία. Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία, το υλικό που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμομονωτικών πάνελ ή για την επένδυση αντικειμένων και ενδυμάτων βιώσιμης μόδας, όπως μπουφάν, καθώς και λούτρινα, μαξιλάρια και καναπέδες.
Η καμπάνια #Riciccami (από το ανακακύκλωσέ με και αποτσίγαρο στα ιταλικά) σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ιταλία να δηλώνουν συμμετοχή.
Όπως αναφέρει η Human Maple, έχουν συγκεντρωθεί 1.586.970 αποτσίγαρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 523 κιλά απορριμμάτων, τα οποία αφαιρέθηκαν από το περιβάλλον και είναι έτοιμα για ανακύκλωση.
Στόχος των εμπνευστών είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ακόμα και τα παιδιά και για αυτό το λόγο πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με δραστηριότητες ειδικά για μικρούς, ώστε να μάθουν από νωρίς τη σημασία της ανακύκλωσης και του σεβασμού προς το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η καμπάνια περιλαμβάνει και σχολεία και ενθαρρύνει την ενημέρωση σχετικά με την ρύπανση από αποτσίγαρα.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Ακραίες διακυμάνσεις και αβεβαιότητα το πρώτο εξάμηνο
Άπιαστο όνειρο η απόκτηση προσιτής κατοικίας – Τι δείχνει η μελέτη της Alpha Bank (διάγραμμα)
Ο δρόμος με την πιο εντυπωσιακή θέα στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα