Μπορεί στη δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar και της Disney ο μικρός Νέμο -συντροφιά με την αφηρημένη φίλη του Ντόρι- να μπλέκει συνεχώς σε περιπέτειες, όμως, το πραγματικό ψάρι κλόουν δείχνει να έχει μεγαλύτερη… λογική.
Το ψάρι (Amphiprion ocellaris) με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και τα λευκά κάθετα διαστήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Biology μπορεί να μετρήσει!
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί παρότι στην ταινία ο μικρός Νέμο παρουσιάζεται άκακος, στην πραγματικότητα το ψάρι-κλόουν μπορεί να επιτεθεί σε ψάρια που εισβάλλουν στην περιοχή του σε μία προσπάθεια να προστατευτεί.
Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι μπορεί να αναγνωρίσει τα ανεπιθύμητα ψάρια από τις λευκές ρίγες στο σώμα τους.
Τα διαφορετικά είδη ψαριών-κλόουν έχουν διαφορετικό αριθμό ραβδώσεων στο σώμα τους που κυμαίνεται από 0 έως 3.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι το πιο εμφανές διακριτικό γνώρισμα αυτών των ψαριών, τα οποία κατά τα άλλα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.
Έχοντας αυτό το χαρακτηριστικό υπόψη, η ομάδα με επικεφαλής την Κίνα Χαγιάσι του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα στην Ιαπωνία διεξήγαγε ένα πείραμα εστιάζοντας στις ρίγες.
Τοποθέτησαν από την εκκόλαψή τους μία μικρή ομάδα ψαριών-κλόουν σε ενυδρείο, μακριά από άλλα ψάρια.
Όταν έκλεισαν τους έξι μήνες ζωής, οι ερευνητές έφεραν σε επαφή τις δύο ομάδες καθώς και με άλλα άτομα του πληθυσμού της Amphiprion ocellaris ώστε να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.
Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι τα ψάρια-κλόουν επιτέθηκαν και εκφόβισαν τα άτομα του δικού τους είδους κατά 80%, ενώ εμφάνισαν πιο… διαλλακτική στάση απέναντι σε άλλα είδη, ιδίως με εκείνα που είχαν λιγότερες ρίγες.
Σε αυτό εστίασαν οι επιστήμονες, οι οποίοι προχώρησαν στη δεύτερη φάση της μελέτης κατά την οποία τα ψάρια ήρθαν σε επαφή με ψεύτικα ψάρια, δηλαδή κομμάτια πορτοκαλί πλαστικού βαμμένα με μία, δύο ή τρεις ρίγες στο σώμα.
Για μία ακόμα φορά τα ψάρια επιτέθηκαν σε όσα από αυτά είχαν δύο ή τρεις ρίγες, ενώ αντιμετώπισαν σχεδόν αδιάφορα εκείνα με τη μία και αγνόησαν όσα δεν έφεραν ρίγες.
Με λίγα λόγια, τα ψάρια-κλόουν, καταλήγουν οι ειδικοί, μετρούν τις ρίγες για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο από έναν εισβολέα.
«Η συχνότητα και η διάρκεια των επιθετικών συμπεριφορών στα ψάρια-κλόουν ήταν υψηλότερη προς τα ψάρια με τρεις ρίγες, ενώ χαμηλότερη ήταν σε όσα είχαν μία, δύο ή κάθετες ρίγες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι σε θέση να μετρήσουν τον αριθμό τους προκειμένου να αναγνωρίσουν το είδος του εισβολέα», δήλωσε η Κίνα Χαγιάσι.
Γιατί, όμως, επιτίθενται και σε ψάρια με δύο ρίγες και όχι μόνο σε εκείνα με τρεις; Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη γέννησή του το ψάρι κλόουν έχει μόνο δύο ρίγες, οι οποίες γίνονται τρεις μετά από περίπου δέκα ημέρες ζωής. Επομένως ακόμα και τα ψάρια με δύο ρίγες μπορεί να σημαίνουν κίνδυνο.
Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε και μία σταθερή ιεραρχία μέσα στις αποικίες των ψαριών, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται ποιος θα επιτεθεί στον εισβολέα.
Μια αποικία στη φύση αποτελείται συνήθως από ένα θηλυκό άλφα, ένα αρσενικό βήτα και πολλά νεαρά άτομα γάμα, με την κοινωνική θέση να ορίζεται από πολύ μικρές διαφορές στο μέγεθος.
Η επικεφαλής της μελέτης μιλώντας για τα ψάρια-κλόουν παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της μοναδικής, συμβιωτικής σχέσης τους με τις θαλάσσιες ανεμώνες, «αλλά αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για τη ζωή στα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη διατήρησης των εύθραυστων κοραλλιογενών υφάλων στους οποίους ζουν ψάρια όπως ο μικρός… Νέμο.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις
Κώστας Δημόπουλος: Σε τροχιά υπέρβασης των 100 εκατ. ευρώ η Jysk – Το επενδυτικό πλάνο για φέτος
IESBA: Νέος κώδικας δεοντολογίας για το greenwashing (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ