search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Μπορεί ένα χάπι να περιορίσει τις εκπομπές αερίων από τις αγελάδες;

Το μεθάνιο που παράγουν είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια θερμοκηπίου και παραμένει στην ατμόσφαιρα για περίπου 12 χρόνια

Πριν μερικές ημέρες ο υπουργός για την Πράσινη Μετάβαση της Δανίας, Γιέπε Μπρους, πανηγύριζε για τη συμφωνία που επετεύχθη, η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου στους κτηνοτρόφους για τις εκπομπές που παράγονται από τη δραστηριότητά τους, καθώς και τη μετατροπή του 15% της γεωργικής γης σε δάση και φυσικούς οικοτόπους εντός 20 ετών.

Ειδικότερα, από το 2030 στη Δανία θα φορολογούνται τα αέρια των αγελάδων, των προβάτων και των χοίρων, απόφαση που θεωρείται κλειδί για την επίτευξη του εθνικού στόχου μείωσης των εκπομπών, οι οποίες οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τώρα, ερευνητές στο πλαίσιο του περιορισμού των επιβλαβών αερίων, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα σκεύασμα με το οποίο θα μετριαστούν οι εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν από το… ρέψιμο των αγελάδων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στόχος είναι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα είναι ικανό να αναδιατάξει τα βακτήρια στα εσωτερικά όργανα του μηρυκαστικού ώστε να εκκρίνεται λιγότερο ή ακόμα και καθόλου μεθάνιο.

Το μεθάνιο παράγεται, μεταξύ άλλων, από τη βιομηχανία, αλλά εκτιμάται ότι ο γεωργικός τομέας αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές του. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μία αγελάδα θα παράξει περίπου 220 κιλά μεθανίου ετησίως, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η έκλυση ενός κιλού μεθανίου αντιστοιχεί σε εκπομπή 84 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα, δε, με τη NASA ένα μόριο μεθανίου παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα και μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα από 7 έως 12 χρόνια -βέβαια η διάρκεια ζωή του CO2 υπολογίζεται σε εκατοντάδες χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Πάουλο ντε Μέο Φίλο, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις πραγματοποιεί δοκιμές αντλώντας υγρό από τη μεγάλη κοιλία μοσχαριού – το μεγαλύτερο από τα τέσσερα τμήματα του στομάχου του ζώου που λειτουργεί ως δεξαμενή μικροβιακής ζύμωσης – και το χρησιμοποιεί για τη μελέτη των μικροβίων που μετατρέπουν το υδρογόνο σε μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται. Επισημαίνεται ότι το ζώο είχε υποβληθεί σε ειδική διατροφή με φύκια που είχε σχεδιαστεί για να μειώσει την παραγωγή μεθανίου.

Επόμενο στάδιο η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων μικροβίων που απορροφούν το υδρογόνο, αδρανοποιώντας τα βακτήρια, τα οποία παράγουν μεθάνιο.

Ο Ερμίας Κεμπρέμπ, καθηγητής Επιστήμης των Ζώων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και εκ των συντακτών της μελέτης, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «σχεδόν το μισό της αύξησης της (παγκόσμιας) θερμοκρασίας που είχαμε μέχρι τώρα, οφείλεται στο μεθάνιο».

Ο ειδικός τονίζει ότι «αν μειωθεί το μεθάνιο τώρα, μπορούμε να δούμε την επίδραση στη θερμοκρασία πολύ γρήγορα».

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι η διαδικασία δεν είναι απλή καθώς το επιπλέον υδρογόνο θα μπορούσε να βλάψει το ζώο.

Ο Ματίας Χες, από το ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, εξηγεί ότι δεν μπορεί απλώς να μειωθεί η παραγωγή μεθανίου αφαιρώντας τα βακτήρια που το παράγουν, καθώς «το υδρογόνο θα μπορούσε να συσσωρευτεί σε σημείο που να βλάψει το ζώο».

Φύκια για αγελάδες

Από παλαιότερη μελέτη της ίδιας ομάδας είχε προκύψει ότι η διατροφή βοοειδών με συμπλήρωμα φυκιών οδήγησε στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά σχεδόν 40% χωρίς να επηρεάσει την υγεία ή το βάρος τους.

Για την έρευνα 24 μοσχάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε το συμπλήρωμα για 10 εβδομάδες κι η άλλη όχι, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση των εκπομπών σχεδόν 40%.

Ο Κεμπρέμπ που είχε εμπλακεί στη μελέτη είχε δηλώσει τότε ότι η μέθοδος αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε τα φύκια να ενταχθούν στη διατροφή των βοοειδών και παράλληλα να επιδράσει θετικά στο περιβάλλον και να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

ΒofA: Οι προβλέψεις για τις αγορές το 2025

Χατζηδάκης: Στην κοινοπραξία Fraport AG – Delta Airport Investments – Πηλέας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Προκοπίου: «Θα βάλουν τα γέλια σε Κίνα και Κορέα αν ζητήσεις πλοίο με τις προδιαγραφές που βάζουν οι πολιτικοί»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version