Τα τρία έργα για πλωτούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος σε νησιά, συνολικής ισχύος 272 MW, για τα οποία έχει λάβει άδειες από τη ΡΑΕ, αναζητεί, αλλά…δεν βρίσκει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Blue Sea Power.
Πρόκειται ειδικότερα για τρία projects που αφορούν τη Λέσβο (80 MW), την Κω-Κάλυμνο (120 MW) και τη Χίο (72 MW), για τα οποία, όπως αναφέρει η εταιρεία σε επιστολή της, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Δεκαετούς, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά από τον ΑΔΜΗΕ.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Blue Sea Power Κωνσταντίνος Μητρόπουλος επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ 950/2021 η εταιρεία «FLNG RUS Company Limited» (πλέον «Blue Sea Power Energy Holdings Cyprus») έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή πλωτού σταθμού παραγωγής ονομαστικής ισχύος 80 MWστο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Λέσβου. Εν συνεχεία, με τις αποφάσεις της ΡΑΕ 70/2022 και 71/2022 η εταιρεία έλαβε άδειες για την κατασκευή αντίστοιχων σταθμών στα ΗΣ Κω-Καλύμνου και Χίου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 120 MW και 72 MW.
Όπως τονίζεται, «επί του παρόντος η εταιρεία μας, όντας σε προηγμένο σχεδιαστικό στάδιο, βρίσκεται σε φάση κατάθεσης της Αίτησης Σύνδεσης προς τον Διαχειριστή ΜΔΝ, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα ΜΔΝ. Επίσης προχωρούμε ταυτόχρονα και σε άλλους τομείς υλοποίησης του έργου όπως η διερεύνηση του χρηματοδοτικού σχήματος καθώς και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Επισημαίνοντας το πρόβλημα αναφέρει ότι στα σχετικά σημεία του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης παρατίθενται επιγραμματικά οι υποθέσεις των Μελετών Κόστους-Οφέλους για τις επικείμενες διασυνδέσεις των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων και ότι «στην ανάλυση των σεναρίων παρατηρούμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για την ένταξη των μονάδων της εταιρείας μας στο Δίκτυο ΜΔΝ, η οποία με βάση το επενδυτικό μας πλάνο αναμένεται το 2025. Επιπλέον, κατόπιν της διασύνδεσης των ΗΣ Κως-Κάλυμνος, Λέσβου και Χίου, οι μονάδες μας θα αποτελούν ευέλικτες θερμικές μονάδες οι οποίες θα προσφέρουν ενέργεια παραγόμενη από LNG/Bio-LNG με ανταγωνιστικές τιμές στο ΕΣΜΗΕ».
Ο Κ. Μητρόπουλος συνεχίζει λέγοντας «θεωρούμε ότι η μη αναφορά της ένταξης των μονάδων μας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις Μελέτες Κόστους-Οφέλους των Διασυνδέσεων ΜΔΝ αποτελεί σημαντική παράλειψη στο ΔΠΑ 2023-2032».
Περιγράφοντας τα οφέλη αναφέρεται ότι «η λύση που προσφέρει η τεχνολογία των πλωτών μονάδων της εταιρείας μας διασφαλίζει κατά τρόπο ανταγωνιστικό και οικονομικό την επάρκεια ισχύος κατά τις ώρες αιχμής στα υπόψη ΗΣ Κω-Καλύμνου, Λέσβου και Χίου. Επιπλέον, κατόπιν της διασύνδεσης οι μονάδες μας θα προσφέρουν φτηνή πράσινη ενέργεια καθώς και υπηρεσίες ευελιξίας στο ΕΣΜΗΕ. Προς επίρρωση των ανωτέρω η λύση μας συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας μιας και με τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων συντελείται η απανθρακοποίηση των νησιών». Επίσης τονίζεται ότι πέρα από τη μείωση του κόστους παραγωγής στα ΜΔΝ, μέσα από τη λειτουργία των μονάδων η οποία θα συμβάλει στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, εξαλείφεται η ανάγκη της διατήρησης κοστοβόρας τράπεζας φορητών Η/Ζ ή παράτασης των αδειών παραγωγής των υπαρχουσών ρυπογόνων μονάδων Diesel/Μαζούτ.
Με βάση αυτά, η εταιρεία προτείνει να συμπεριληφθούν οι μονάδες της στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης προκειμένου να διαπιστώνεται η συμβολή τους στις Μελέτες Κόστους-Οφέλους των ΜΔΝ.
Πηγές του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παράλειψης, καθώς τα συγκεκριμένα έργα δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032. Και τούτο καθώς κατά την περίοδο σύνταξης του ΔΠΑ (Μάρτιος 2022) δεν είχαν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ.
Δεδομένου ότι τα έργα δεν είχαν λάβει, -και όπως προκύπτει και από την επιστολή της Blue Sea Power-, δεν έχουν λάβει έως και σήμερα Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο ΔΠΑ, καθώς η ΟΠΣ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναφορά των όποιων έργων.
Ποια είναι η Blue Sea Power
Η Blue Sea Power ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με έδρα στην Αθήνα και αυτοσυστήνεται ως «μια ελληνική, καινοτόμος ενεργειακή εταιρεία που αναπτύσσει υπερσύγχρονα πλωτά ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα Gas-to-Power». Όπως τονίζεται σχετικά, «απευθύνεται σε περιφερειακές εξειδικευμένες αγορές προσφέροντας ευέλικτες και αξιόπιστες λύσεις, ενώ βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα καθιερωμένα συστήματα».
Δραστηριοποιείται, όπως αναφέρεται, στην «πρώτη γραμμή» της τεχνολογικής εξέλιξης και αναπτύσσει ένα FSRP (Floating Storage Regasification Power Plants) με αποθήκευση LNG/Bio-LNG και ικανότητα παραγωγής ενέργειας μεταξύ 50 MW και 200 MW.
Βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, έμπειρο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, με μακρά προϋπηρεσία σε ισχυρούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η «Σωληνουργεία Κορίνθου», όπου θήτευσε για 12 χρόνια φτάνοντας στη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και άλλοι όπως η Enolia Energy, Enertec FZE, Lloyds Energy. Ο ίδιος το 2016 ίδρυσε την FLNG RUS Company Limited.
Διαβάστε ακόμη:
Καλάθι του νοικοκυριού: Eκτός αναψυκτικά και νερό – «Mπαίνουν» αλεύρι και όσπρια
Citi: Οι αμερικανικές μετοχές θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση λόγω ύφεσης
Η πρωτοπόρος εταιρεία με το ελληνικό DNA που πήρε $50 εκατ. από τον Μπιλ Γκέιτς