Στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την πανδημία και την παγκόσμια κινητοποίηση που προκάλεσε για να σταθεί όρθια η κοινωνία, αναφέρθηκε από το βήμα του Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.
Στην συζήτηση που έγινε με την συμμετοχή και του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργου Περιστέρη, αναλύθηκαν οι προτεραιότητες του πλανήτη για την άμβλυνση των συνεπειών από τις επιπτώσεις που φέρνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και τη σημασία που έχει ο τομέας της ενέργειας στην αποκατάσταση του κλίματος αλλά και στην δημοκρατία και την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία.
O Covid19, σύμφωνα με τον κ. Μπλερ, ήταν η μεγαλύτερη οργανωτική και διαρθρωτική αλλαγή που αντιμετώπισε ο κόσμος. Οι κυβερνήσεις τα πήγαν καλά γιατί αντιμετώπισαν το κύμα με επείγοντα χαρακτήρα και πέρασαν στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων μέσα σε λίγους μήνες. Τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα πρέπει να επιδείξουν τα κράτη όπως είπε και με την κλιματική αλλαγή, με την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Χωρίς να υποτιμούμε την καταστροφή της πανδημίας, πιστεύουμε ότι είναι κάτι προσωρινό γιατί οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα, ανέφερε ο κ. Περιστέρης. Όπως είπε, ο επείγον χαρακτήρας, δεν υπάρχει στο κλίμα καθώς όλοι μιλούν για κάτι μακρινό, για το 2030 και το 2050.
«Όμως αν στην πανδημία είδαμε τόσο πόνο θα πρέπει να κατανοήσουμε τι θα φέρει η αλλαγή του κλίματος και πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να αποτρέψουμε την μεγάλη καταστροφή, μέσα από συνεργασία και συναίνεση για να πετύχουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης, την πανδημία την περιορίζεις κλείνοντας τα σύνορα, κάτι όμως που δεν μπορείς να κάνεις με το κλίμα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αναπτυσσόμενος κόσμος, λέγοντας ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν στερηθεί ότι απολαμβάνει χρόνια τώρα ο δυτικός κόσμος, δεν μπορείς να απαγορεύσεις αγαθά όπως η κατανάλωση ή τα ταξίδια.
Το θέμα είναι πως θα κινητοποιηθούν πόροι και πως η τεχνολογία και η επιστήμη θα συμβάλλουν ώστε να έχουν πρόσβαση στα αγαθά του σύγχρονου τρόπου ζωής. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, δήλωσε, να αναπτυχθούν αυτές οι χώρες γιατί το επόμενο κύμα μετανάστευσης και εξτρεμισμού θα προέλθει από αυτές.
Από την πλευρά του, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι απάντηση σε αυτή την πρόσκληση μπορούν να δώσουν οι ΑΠΕ, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πιο φθηνή και μπορεί να είναι πιο αποκεντρωμένη σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Όπως επισήμανε, την πράσινη ενέργεια έχουν αγκαλιάσει όλες οι κυβερνήσεις, η τεχνολογία εξελίχθηκε και έγιναν μεγάλες επενδύσεις.
Σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η ενεργειακή επανάσταση τα επόμενα χρόνια, ο επικεφαλής τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνισε ότι πέραν των ηλεκτρικών οχημάτων ο δυτικός κόσμος δεν θα δει μεγάλες ανατροπές. Οι αλλαγές αυτές θα είναι ριζικές για τις φτωχές χώρες καθώς θα τους δώσουν πρόσβαση στην πληροφορία, στην δημοκρατία, στον κοινωνικό σεβασμό και θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.
Ο κ. Μπλερ μίλησε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που θα είναι μια επανάσταση με τεράστιες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας αλλά και στο κλάδο της ασφάλειας. Οι άνθρωποι, είπε θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν συσκευές, θα δούμε να εξελίσσεται το μπλε και πράσινο υδρογόνο, οι μπαταρίες και τα συστήματα αποθήκευσης.
Επισήμανε όμως ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν το πλαίσιο και τα κίνητρα ώστε οι τεχνολογίες να αναπτυχθούν από τον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ακόμα:
Η ευκαιρία να γίνει ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Ιταλία: Χωρίς μισθό ο Ντράγκι για να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό
Ξανά στο σφυρί τα μικρά «παλάτια» του Γουλανδρή στα παλαιά Ανάκτορα